Дипломацията на Обама: взаимно доверие без надничане в душите

Американският президент Барак Обама с руския си колега Дмитрий Медведев на срещата на Г-20 в Лондон. Снимка: Ройтерс

Този път никой не надникна в ничия душа, а пастата за зъби „Колгейт“ не беше свързващо звено. Американският президент Барак Обама, който възприе по-делови подход в дипломацията от предшественика си Джордж Буш, използва дебюта си на световната сцена, за да започне да изгражда собствен тип отношения със световните лидери.

При първата среща на Обама лице в лице с руския президент Дмитрий Медведев имаше усмивки и ръкостискания, но не и потупване по гърба, което беше характерно за отношенията между предшествениците им Джордж Буш и Владимир Путин. Според довереници на американския президент, когато двамата лидери се срещнали в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Лондон, той умишлено се е придържал към своя стил „Обама без драма“, за да установи по-формални отношения с руския си колега.

„Стратегията ни е да разработим програма, основана на интереси, като акцентираме върху областите, в които имаме разногласия, а не да поставяме за цел на тези срещи изграждането на някакви другарски отношения помежду си“, заяви американски представител след разговора между двамата. Контрастът с Буш беше огромен. След първата си среща с Путин през 2001 година той заяви, че е „надникнал в душата му“. Тогава критиците коментираха, че Буш е постъпил твърде наивно, като се е доверил на бившия топшпионин от КГБ.

Руският външен министър Сергей Лавров отчете новия подход и го приветства. „Новата атмосфера на взаимно доверие, атмосфера, която не създава илюзията за добри отношения, защото те се развиват добре на междуличностно ниво, но която гарантира отчитане на общите интереси и готовност за взаимно изслушване, това е нещо, което много ни липсваше през последните години“, каза Лавров пред журналисти. „Имаме причини да вярваме, че този път това няма да свърши само с добри лични отношения.“

Въпреки химията на междуличностно ниво, Буш и Путин, които ходиха заедно на риба в Мейн и танцуваха под звуците на руски балади край Черно море, бяха на власт в период, в който отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война. В сряда Обама и Медведев се опитаха да натиснат бутона за рестартиране на отношенията между Москва и Вашингтон. Междувременно, докато седяха в еднакви столове с ваза с цветя между тях, те откриха, че това, което ги свързва най-тясно е фактът, че като бивши адвокати намират общ език.

Барак и Гордън

Обама и Гордън Браун трябваше да се справят с цял куп политически предизвикателства. Но те създадоха по-непринудена атмосфера в сравнение с посещението на британския премиер в Белия дом миналия месец, когато медиите определиха отношението към него като второкласно. На съвместна пресконференция те се наричаха Барак и Гордън, но се въздържаха от фамилиарниченето между Буш и бившия британски премиер Тони Блеър, чието падане от власт отчасти се дължеше на близостта му с непопулярния Буш.

Въпреки че по принцип избягва простонародното поведение на Буш, Обама преливаше от възторг преди предстоящата аудиенция при кралица Елизабет Втора в компанията на съпругата си Мишел.
Браун каза, че двамата с Обама са открили общи теми като възходите и паденията във вътрешната политика, както и това, че правят упражнения на бягаща пътека. „Получих от Барак много ценни съвети не само за изборите, но и в областта на фитнеса“, каза Браун и похвали отличната дисциплина в тренировките на Обама, който спортува дори когато пътува.

Обама, който се радва на голямо одобрение у дома и е много популярен в чужбина, също се изказа благосклонно за Браун, който не е шампион по обществена подкрепа и по успешни предизборни кампании и го посъветва да продължи да демонстрира искреност.

В по-личен план Обама спомена, че „между дискусиите за Афганистан и Иран“ е успял да си побъбри с двамата синове на Браун за динозаврите. Това обаче не може да се мери с първата среща на Буш с Блеър, когато президентът заяви, че двамата ги свързва поне едно нещо – това, че ползват паста за зъби „Колгейт“.

Сериозната дипломация преобладаваше и на срещата на Обама с китайския президент Ху Цзинтао. Въпреки че езикът на тялото беше почти същият, като при срещата с Медведев, Ху беше този, който сподели, че иска да създаде „лично приятелство“ с Обама.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.