Такси измами хора на ОЛАФ. И пак – хи-хи-хи. В България се радват на измамите

Кое е най-важното събитие в България за последната седмица?

Че Яне Янев поискал 8% изборна бариера за коалиции? Че президентът се изказал против тая бариера? Че Бойко Борисов направил първа копка на завод за боклука, който тепърва ще се проектира?

Не.

Редът на новините трябва да е съвсем друг, но няма кой да го обърне. Експерти от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ били измамени от софийски таксиджия със 102 лв. сметка от летището до центъра. Уж не е измама – официалната му тарифа била 8,60 на километър. Но таксито е “ОК супершанс”, имитация на известната фирма “ОК супертранс”. Точно в това се състои измамата. И никой не се грижи да я прекрати.

Ама този случай не е нещо ново и не новина, ще каже някой. Точно в това е проблемът. Когато дойдат тук евроексперти и ги излъжат таксиджии, в медиите само представят случая като някаква атракция. При поредния случай хора от еврокомисията се оплакаха от измама с такси на министъра на транспорта, който вдигнал рамене – нищо не мога да направя. По подобен начин са се изказвали и кметът Борисов и хора от общината – нищо не можем да направим.

Как ли изглежда България в очите на чужденците? Щом министърът казва, че нищо не можел да направи… Значи обичат измамите и ги търпят. Как така нищо не могат да направят? Как може кметът и общината на Ню Йорк да въведат единна тарифа за возене с такси – от летището до центъра на Манхатън е 30 и нещо долара? (Там става дума за 5 пъти по-голямо разстояние, в сравнение със софийското летище).

И министърът на транспорта, и кметът на София, общината, могат за 3 дни да решат въпроса, като въведат таван на тарифите за такси услугите. Като гласуват наредба, която забранява да се движат таксита с имитации на имена на такси компании. Дори няма нужда от наредба – фирмата “ОК супертранс” например е спечелила няколко дела срещу фирми, които й имитират името. Общината и КАТ просто могат да ги спрат от движение. Това е борба с измамите.

Но тук никой не се бори с тях. Не показва, че има воля за това. Нито кмет, нито министър, нито медии. Само – хи-хи-хи – измамили хора от службата за борба с измамите. И толкоз. Но такситата капани дебнат и пред болници, гари и т. н. и мамят всеки ден не само чужденци (виж тук и тук).

Дори средният българин ги оправдава – ама те са си турили тарифата, който не внимава… И той, и средният журналист от медиите – всички имат търпимост към корупцията и измамите. Все едно, че са нещо забавно, атракцията на държавата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.