Жените и цигарите: Умират по-рано, но пушат, за да са слаби

Жена пуши цигара в бар в центъра на Цюрих. Снимка: Ройтерс

Младите жени пушат, за да останат слаби. За сметка на това обаче умират по-рано. Едно ново изследване, проведено в Швейцария, показва, че преди да се разболеят от рак на белите дробове, жените изпушват много по-малко цигари от мъжете. Затова специалистите настояват кампаниите срещу тютюнопушенето да бъдат насочени специално към момичетата. Проблемът обаче е, че за девойките пушенето е начин да останат слаби, а болестите в бъдещето нямат значение. Какви са различията в никотиновата зависимост между мъжете и жените и как да бъдат убедени момичетата да не пушат, пише в. “Нойе цюрхер цайтунг”.

Имаше времена, когато за жените не беше модерно да се пуши. През 50-те години жена, която димеше на улицата, я смятаха за лека. Днес обаче, когато се срещнат две групи жени – например на гарата – всяка от тях държи цигара в ръка. Дамите наваксаха изоставането си. В Швейцария пушат 24 процента от жените и 33 процента от мъжете. А се оказва, че пушещите жени излагат здравето си на много по-голям риск, отколкото мъжете, които пушат.

Томас Черни, главен онколог на болницата “Сен Гален”, е изследвал 683 пациенти, болни от рак на белите дробове. “Останахме изненадани от категоричните резултати”, казва той. Оказало се, че жените се разболяват много по-млади, отколкото мъжете. За да стигнат до диагнозата “рак на белия дроб” на жените са им необходими средно по 30 т.нар. “пакетогодини”, а при мъжете – 50 “пакетогодини”. Една “пакетогодина” означава, че в течение на една година изследваното лице е пушило по една кутия цигари на ден. Ако някой пуши по две кутии на ден в рамките на една година, резултатът е две “пакетогодини”.

Всичко започва на 13 години

Младежите запалват първата си цигара средно на 13 години. Според изследването на Черни, ако едно момиче започне да пуши редовно от тази възраст, е изложено на значителен риск да умре от рак на белите дробове преди да навърши 45 години. Защо жените реагират по-изявено на предизвикващите рак съставни части на тютюна? Черни обяснява, че явно мъжете разграждат отровните вещества по-бързо и по-ефективно, отколкото дамите. А за да се разболее от цироза, жената трябва да пие наполовина от количеството алкохол, което пие мъжът.

Резултатите от новото изследване не са радостни, особено като имаме предвид, че за да станат зависими от никотина, на жените им е необходимо по-малко време, отколкото на мъжете. След двуседмично интензивно пушене малко жени успяват да откажат цигарите, а при мъжете съответният интервал е около два месеца. Неправилно е и разпространеното досега виждане, че жените са особено податливи на заболявания, причинени от пушенето, тъй като – при една и съща височина – имат по-малки бели дробове от мъжете. Ерих Руси, директор на клиниката по пневмология към университетската болница в Цюрих, казва, че според него за различията между половете има генетични причини. Освен това броят на жените, които никога не са пушили, но се разболяват от рак на белите дробове, е по-висок от този при мъжете.

Жените обаче не само стават по-бързо зависими от никотина, но и им е по-трудно да се откажат от пушенето. Възможно е това да се дължи на факта, че пушенето притъпява чувството за глад. Запитани защо са започнали да пушат, младите хора отговорят: “С цигарите ми е по-приятно на купоните”, “Пушенето ме развеселява, когато съм в лошо настроение”, “Като изпуша една цигара мога да се концентрирам по-добре”, “Искам да съм част от компанията”. При младите жени се прибавя още един фактор: за тях пушенето е средство да поддържат теглото си ниско.

Миа Нолд, ръководител на проект в Белодробната лига в Базел, твърди, че усилията трябва да се насочат към превенция срещу тютюнопушенето сред младите жени. Нолд е разработила компютърна програма, която помага на младите жени да преценят какво ги очаква. Тя показва как ще изглежда кожата им след 10 години, ако продължат да пушат до тогава, и също как ще изглежда, ако не употребяват тютюн. “При превенцията не искаме да морализаторстваме, търсим други подходи”, казва Нолд. Предупреждението към момичетата, че са изложени на риск да се разболеят от рак на белите дробове, не е особено ефективно. За тях моментът, когато ще станат големи, им изглежда далеч; освен това почти всяко от тях има роднина, който пуши цигара от цигара и е доживял до 80 години.

Затова Нолд се опитва да заинтересува момичетата с темата за външния вид и красотата. Подрастващите обичат особено много телевизионните предавания с млади и слаби до мършави фотомодели. “Много момичета казват, че не искат да се откажат от пушенето, защото след това ще напълнеят”, обяснява експертката. Как тогава да се противодейства на нагласите на младите жени? Нолд ги пита защо ги е страх, че ще напълнеят. И обсъжда с тях как могат да задържат теглото си с достатъчно движение и с правилно хранене.

Това е пример за ориентирана към пола превенция на тютюнопушенето, за която настоява и Томас Черни в изследването си. Онкологът подчертава, че в подобни кампании цената на цигарите играе решаваща роля. Според него една кутия цигари в Швейцария трябва да струва не по-малко от 10 франка. Съотнесени към доходите на населението, цигарите в страната били прекалено евтини.

Ужасяващи снимки на цигарите

През последните няколко години цената на цигарите в Швейцария беше увеличавана постепенно, като в момента една кутия от предпочитаните марки струва 6,90 франка. Някои тютюневи фирми обаче пускат на пазара по-евтини цигари, придружени от рекламни кампании, насочени към подрастващите. За разлика от останалите държави, в Швейцария рекламата на тютюневи продукти е разрешена. Министерството на здравеопазването обаче подготвя закон, който ще забрани продажбата на цигари на малолетни. Но организациите, които се борят с тютюнопушенето, се съмняват, че отделните тютюневи компании ще се отнесат положително към подобен закон. Въпреки че онова, което е забранено, е особено привлекателно за младежите.

От 2000 година броят на пушачите в Швейцария намалява – от 33 на 29 процента. Скоро в цялата страна ще бъде забранено пушенето в обществени затворени помещения. От следващата година на кутиите с цигари ще бъдат отпечатани снимки, които ще показват заболявания, предизвикани от тютюнопушенето. Редица жени, посегнали към цигарите през 70-те и 80-те години – когато пушенето спря да бъде приемано за нещо противоположно на женствеността – скоро ще се разболеят от рак на белите дробове. И ще умрат от това заболяване. От хиляда души, които ще се разболеят от рак на белите дробове, след пет години 85 ще бъдат мъртви.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.