Катаджиите вече връщат ресто. Що не им дадат по един касов апарат?

Софиянци се шегуват, че с опашките в КАТ наказват с чакане онези шофьори, които не са платили на ръка подкуп на полицая. Вчера от пресцентъра на МВР обявиха, че влиза в сила новата система за плащане на глоби към КАТ по електронен път. Вероятно някои шофьори ще си спестят чакането на опашки. А плащането на пари на ръка на пътя? Оказа се, че тази практика вече е усъвършенствана.

Да подкупиш катаджия и той да ти върне ресто. Не вярвах, че е възможно, докато не се случи пред очите ми. Вместо да получи акт за говорене по телефона без хендс фрий и да се раздели с 6 контролни точки от талона си, мой познат се размина с рушвет. И му върнаха ресто. Поради липса на дребни, се спазари с полицаите да му върнат 10 лева от подадената 20-левова банкнота. Те се съгласиха.

Не е за вярване. Даваш подкуп, на всичкото отгоре се пазариш, а полицаите, вместо да ти вземат книжката на мига, връщат ресто! В България явно всичко е възможно. Оказа се, че такива сделки често се сключват по пътищата на родината – 20 лева били много за говорене по телефон. Опитни шофьори твърдят, че има и по-сложни схеми. Например да купиш кафе за 10 лева в точно определено заведение край пътя. Или вестник за 20 лв. от конкретна будка наблизо. После катаджиите прибирали остатъка.

Пазарлъци и хитрини като на истанбулския пазар Капалъ Чарши – това е комуникацията между катаджии и шофьори. Шофьорите са достатъчно нахални, за да пробутват пари и да искат ресто, а полицаите – търговци, които умеят да „продават” с отстъпка.

И защо държавата да не печели от тази комедия на абсурда? Да узакони даването на рушвет, полицаите да се задължат да носят касови апарати и да издават бележки. И да работят на процент от оборота, като сервитьори, продавачи и др. Колкото по-професионално се държат с клиента, толкова повече пари ще успеят да му вземат. По-голям процент да е за полицая, за да има стимул да използва касовия апарат. Оттам-нататък – кой колкото си изкара. Всичко ще зависи от търговския нюх и умения на катаджията.

За да звучи политически коректно новата процедура, може да бъде наречена „Глоба по договаряне” или „Глоба експрес – колкото-толкова”. Възможен е и клип по телевизията за популяризиране на кампанията. Например, подобно на рекламата на кредитни карти: „Шофиране без колан – 50 лева. Превишена  скорост – 200 лева. Нова шофьорска книжка – 300 лева. Да се спазариш с полицай – безценно”.

Шофьорите ще си спестяват отнемането на точки, полицаите няма да се тревожат от скрити камери и уличаване в корупция, държавата ще прибира печалба. За да не се обезсмисли нововъведената система, спазарената сума пак ще може да се плаща по електронен път. От Европейския съюз може даже да ни похвалят за проявената креативност в борбата с корупцията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.