Някои чалъми за пазаруване и плащане онлайн

Страницата на epay.bg

Сайтът ebg.bg вече предлага на потребителите си да плащат фишове и глоби към КАТ изцяло по Интернет срещу 2 лева комисиона. Всеки може да разбере какъв е размерът на глобата му чрез есемес към единен номер 1669, а после да си я плати с дебитна или кредитна карта след регистрация в ebg.bg.
Освен глоби към КАТ, по Интернет може да се плащат сметки за вода, парно, ток, различни такси, данъци, вноски по заеми, да се пазарува, услуги на Агенция по вписванията. И излиза по-евтино. Търговците и институциите са склонни да правят отстъпки, които стигат до 25% при покупка по Интернет, защото нямат разходи за наем на магазин и др.

В България има два сайта за електронни разплащания – ebg.bg и epay.bg. От потребителска гледна точка много по-лесно и бързо е да се регистрираш и да започнеш да плащаш чрез ebg.bg. Предимството на epay.bg обаче е, че предлага по-голяма сигурност на клиентите си. Сайтът е одобрен за разплащания по Интернет от международните картови оператори VISA и Mastercard. Това значи, че рискът за злоупотреби с банкови карти в epay.bg клони към нулата. Отделно, сайтът застрахова безплатно всички трансакции на клиентите си, ако изпълнят определени стъпки, чрез които да увеличат защитата си. Тоест, дори теоретично някой да злоупотреби с акаунта на клиент в epay.bg, сайтът му връща изцяло неправомерно изтеглената сума.
За увеличаване на сигурността в ebg.bg пък може да се регистрират сертификати, издавани от фирмите StampIT, B-trust, InfoNotary или Spektar, както и сертификати, издавани от самата ebg.bg. Потребителят може допълнително да се запознае как става това на съответните сайтове (има подробна информация).

Опитни клиенти на двата портала съветват потребителите да не регистрират в Интернет банкови карти с голяма наличност. „Аз ползвам отделна карта само за електронни разплащания и всеки месец вкарвам в нея по малко пари, колкото да си платя сметките – казва клиент на ebg.bg. – Така дори някой да ми открадне данните, няма ми вземе много”.

Страницата на ebg.bg

Важно за плащането по Интернет:

– Единствената банка, която няма договор с epay и с ebg и нейните карти не могат да се регистрират за електронни разплащания, е ОББ, поради факта, че банката няма споразумение с БОРИКА за обработване на дебитните си карти за онлайн транзакции.

– С дебитни карти, с някои изключения, не може да се плаща директно по Интернет, освен ако не са регистрирани в epay или ebg. Макар да се използват като дебинти, някои карти Visa и Mastercard, издадени от български банки, стават за плащане в Интернет и без регистрация в epay или ebg. Те имат на гърба секретен код с отделени последни цифри. При плащане онлайн се използват именно последните 3 цифри.

– През сайтовете на epay и ebg клиентите не могат да пазаруват от чуждестранни сайтове и търговци, а само от фирми, с които epay и ebg имат договори – предимно български компании.

– Ако човек иска да си купи нещо от чужбина, може да се регистрира в чуждестранна система, подобна на epay или ebg, или да плаща директно с международна кредитна карта, издадена от българска банка, или дебитна от типа „Виза електрон“ и др. Това става по следния начин – потребителят попълва в сайта на търговеца номера на кредитната си карта, последните три цифри от секретния код, изписан на гърба й и датата на валидност, след което потвърждава плащането.

– Поради опростената процедура за директно плащане по Интернет с кредитни карти, притежателите им са много уязвими от злоупотреби. Достатъчно е някой да има снимка „лице-гръб“ на чужда кредитна карта, за да я използва за покупки онлайн.

– На пръв поглед онлайн магазините имат сериозен недостатък. В тях не можеш да видиш на живо, да пипнеш и да изпробваш продукта. Според Закона за защита на потребителите обаче, клиентът има право да върне закупената по Интернет стока през първите 7 дни след доставката й. Тоест, практически има повече време да я изпробва, отколкото в нормален магазин. Ако потребителят е стопанисвал правилно стоката, той може да поиска да му върнат парите, да замени продукта с нещо друго или да му направят безплатен ремонт. Това са негови безусловни права по закон, независимо дали търговецът е предоставил гаранция или не. Твърдения на продавачи от рода на: „Не можем да ви върнем парите – трябва да си изберете нещо друго на същата цена“, са спекулация. Длъжни са да върнат парите, при това – не по-късно от 30 дни от датата  на рекламацията. Потребителят обаче трябва да пази касовата бележка, фактурата или други съпътстващи документи.

Други полезни съвети за плащането онлайн може да се намерят в „Наръчник на онлайн купувача“, издаден от ebg.bg, в потрала за български онлайн магазини vzemibg.com (където може да се провери кои търговци в Интернет са коректни и кои да се избягват) и в сайта на Българската национална асоциация на потребителите.

В помощ на начинаещите потребители, които искат да плащат по Интернет, e-vestnik публикува съвети как да се регистрират на двата български сайта за електронни разплащания – epay.bg и ebg.bg.

Регистрацията в epay.bg е истинско главоболие (виж тук подробно описание стъпка по стъпка), но системата гарантира по-голяма сигурност и дава безплатна застраховка. Регистрацията в ebg.bg е по-лесна, но няма безплатна застраховка при открадната парола и данни (виж тук упътване за регистрацията).

След като изпълни описаните процедури, клиентът е свободен да плаща при пълна сигурност и със 100% застраховка от epay.bg битови сметки, данъци, такси, да пазарува, да превежда пари на други хора, да си зарежда джиесеми с предплатени услуги и т. н.
Всички следващи финансови транзакции (с изключение на евентуално дължимо възнаграждение за определени услуги – като например 2 лева за плащане на глоба в КАТ), са напълно безплатни за клиента по отношение на ebg.bg и epay.bg.

Картата на клиента се задължава само със сумата на сделката между него и търговеца, освен ако търговецът изрично не е пожелал клиентите да заплащат разходите по транзакциите (за съжаление, в България има и такива търговци). Банката на картодържателя, от своя страна, може да налага такси за всяка транзакция, като определя това в своята тарифа.

По принцип сайтовете за електронни разплащания не печелят от клиентите, а от търговците и организациите, с които имат договор.

Всяка банкова карта може да се регистрира на два и повече акаунта, както и на един акаунт може да се регистрират много карти – няма ограничения в това отношение нито в ebg.bg, нито в epay.bg. И двата сайта предлагат много есемес услуги, които трябва да се проучат допълнително, ако клиентът иска да ги ползва.
Много онлайн магазини не работят с (предварително) електронно разплащане, а си взимат парите с наложен платеж при доставката от куриер на адреса на клиента. Ако потребителят е начинаещ в пазаруването онлайн, добре е да пусне името на търговеца, от когото възнамерява да си поръча стока, в търсачката на google и да прочете мнения за него от други клиенти. Така ще се информира на кои търговци може да се разчита и ще избегне евентуални проблеми с доставката.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.