Как ОББ вкара в черен списък възрастна жена за 3 стотинки дълг

Възможно ли е за 3 стотинки да те обявят за неблагонадежден кредитоискател, да те вкарат в черния списък в Централния кредитен регистър и да не те изкарват от там? Да, и още как. Оказва се, че в българските банки всичко е възможно. Ето и цялата история, описана от една от потърпевшите: 

Гавра за 3 СТОТИНКИ!

Искам да ви се оплача какво ходене по мъките „организира” Обединена Българска Банка (ОББ) за 3 СТОТИНКИ.

Предварително се извинявам на всички добросъвестни служители на тази банка! Защото случаят, който ще ви разкажа се дължи на НЕдобросъвестните.

И така… Моя приятелка кандидатства за заем (потребителски кредит) от Банка ДСК в размер на 3000 (три хиляди) лева. Аз съм поръчител. За втори път теглим кредит от ДСК – пак тя е кредитоискател, а аз поръчител. Сумата пак не беше голяма и е изплатена в срок. Моята приятелка се казва Антония Дукова. Тя е много честен и скромен човек. Живее на ул. „Хан Аспарух“ № ХХ – в собствено жилище откакто се е родила и работи в БАН от 30 години. Подчертавам това, защото при отпускане на кредит банката взима предвид благонадеждността на кредитоискателя. От своя страна аз пък съм клиент на ДСК – получавам инвалидната си пенсия по разплащателна сметка, а също имам и немалка сума на срочен влог. Поради това Банка ДСК просто няма как да ни откаже нищожната сума, която искаме.
Да, ама не, както казва известен наш публицист! Оказва се, че колежката ми дължи НЕЩО НЯКЪДЕ. Банката прави справка в Централен кредитен регистър (ЦКР) и от там получава информация, че кредитоискателя има необслужен заем. Благодарение на коректните служителки – кредитни инспекторки Петрович и Миладинова от клона на бул. „Витоша“, ние научаваме, че ИМА проблем за отпускане на заема. Трябва да се види в ЦКР за какво става въпрос. Отиваме там и за 1 ден получаваме разпечатка с информация. Какво се оказва? Антония Дукова е теглила кредит от ОББ – ноември 2005 г. 258 лв. Този кредит е погасен – ноември 2006 г. Излиза на задължения 0 – нула лева и някъде към октомври 2008 г. се появява задължение към ОББ – 3 СТОТИНКИ! ДВЕ години след погасяването!

И сега, питам аз: Ало, вие от ОББ 3 стотинки ли струвате? Толкова ли не можахте да ги отчислите или да ги отнесете към несъбираеми!?! Но дори да не е това! Защо не се обадихте на жената или да напишете писмо, че да ви плати трите скапани стотинки? А вие вместо това – направо инфо в Централния кредитен регистър (ЦКР) – НЕБЛАГОНАДЕЖДЕН КРЕДИТОИСКАТЕЛ!

НЕЙНА ЛИ Е ВИНАТА, ЧЕ НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ДЪЛЖИ ИЛИ ТАМ НЯКОЙ ИДИОТ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА?!!!

Тук следва музикална пауза ….

Край на паузата!

Както и да е! Отиваме в ОББ. Внасяме трите стотинки и носим документа в ДСК.
ХА! Кой си помисли, че всичко е ОК? Това да не ви е някоя нормална държава или нормална банкова система, която работи за хората! Това е БГ! Тук може да въртите далавери за милиони и никой няма да си мръдне пръста срещу това! Но за 3 стотинки – ОЛЕЛЕ!
Кредитната инспекторка от ДСК заявява – докато не ви „ИЗЧИСТЯТ” задължението от ЦКР – няма заем! Моята мила приятелка съвсем скромно и тихо попита: Да не би да има други проблеми (може пък да имат инструкции въобще да не дават никакви кредити в тая криза, ама пък за 3000 лв.?) Отговорът бе – Няма никакъв друг проблем – само тези 3 стотинки!
ОК – Пак отиваме в ОББ, клонът на бул. „Витоша“. Много любезна служителка ни обяснява, че информацията е подадена веднага в ЦКР, че ТРИТЕ СТОТИНКИ СА ПЛАТЕНИ! Но те кога ще си актуализират данните не е ясно. Може би го правят в края на всеки месец. Добре! Изчакваме края на март и на 2 април пак правим справка… трите стотинки си „стоят” като неплатени!

Ама големи сме будали! Честните почтени наивници, с които се гаврят за 3 стотинки!

Тия от ЦКР обновяват информацията, когато си искат! А тия от ОББ не са Обединена Българска Банка, а Обединени Български Безобразници!

А кажете ми сега как да не ги псуваш! И банките, и държавата, и кенефа на Европа, в който живеем, и …, и …

Мария Танева, София

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.