Как става регистрацията в еbg.bg

Процедурата за регистрация в ebg.bg е много по-кратка и бърза от тази в epay.bg, но, както беше споменато, сайтът не предлага по-голяма сигурност на клиентите си, нито застраховка в случай на злоупотреби. Ето какво гласи текст от общите условия, които са със силата на договор с клиента: „Операторът не носи отговорност в случаите, когато от името и за сметка на клиента бъде извършено плащане чрез кражба на паролата му“. По тази причина на потребителите не се препоръчва да регистрират в сайта банкови карти с голяма наличност.
От компанията обясняват цитирания текст от общите условия по следния начин: „Застраховката на ebg.bg е за целия транзакционен бизнес на компанията и покрива всички злоупотреби с картови продукти, които са обявени от клиентите. Тя е от 2 години и е подновена наскоро. Покрива всички злоупотреби, но, както е и в световната практика, никоя финансова институция не носи отговорност за транзакция която е извършена с паролата на клиента. Той/тя са длъжни да я пазят и освен ако не е доказуемо, че е въведена от някой друг (снимка на банкомат примерно), никоя финансова институция не носи отговорност. Иначе всеки би могъл да твърди, че транзакцията е невалидна, дори да я е извършил лично. Ние гарантираме че паролата няма да е открадната от портала и нашата база данни, но не и по други възможни начини. Не бихме могли да го направим/гарантираме“.

Първите стъпки по регистрацията в ebg.bg протичат като в epay.bg. Клиентът се съгласява с общите условия, попълва си личните данни, сред които задължително трябва да има валиден имейл и получава на този имейл линк за активиране на регистрацията. За да влезе в новосъздадения си акаунт, използва потребителското име и паролата, които си е избрал.

В ebg.bg няма микросмет както в epay.bg, така че за всички плащания е необходимо да се регистрира карта. Банкомат трябва да се посети само в случаите, когато картата е издадена от „Борика“ (номерът й започва с 6760) и от него да се разреши чрез картата да се извършват трансакции онлайн. Всички други видове карти – Visa, Maestro, Mastercard  и т.н., се регистрират директно от сайта на ebg.bg. За целта се налага да се попълнят всички данни на картата директно на сайта – номер, име на притежателя, дата на валидност, код на валидност за кредитните карти (последните три цифри от кода на гърба на картата).

При регистрацията се удържа еднократна сума от 1 лев в полза на оператора, с което се установява валидността на въведената карта. Всички следващи финансови транзакции (с изключение на евентуално дължимо възнаграждение за определени услуги – като например 2 лева за плащане на глоба в КАТ), са напълно безплатни за клиента по отношение на ebg.bg.

Картата на клиента се задължава само със сумата на сделката между него и търговеца, освен ако търговецът изрично не е пожелал клиентите да заплащат разходите по транзакциите (за съжаление, в България има и такива търговци). Банката на картодържателя, от своя страна, може да налага такси за всяка транзакция, като определя това в своята тарифа.

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.