Как става регистрацията в epay.bg

В ляво на заглавната страница се избира „Нова регистрация“ и се отваря прозорец „Общи условия“. Там се натиска „Съгласен съм с условията“ и се появява екран, на който трябва да се напише валиден имейл на потребителя и парола. От сайта epay изпращат на имейла на клиента линк, за да продължи регистрацията си. Отваря се нов прозорец, в който трябва да се избере типа регистрация, която потребителят иска да си направи – като физическо или юридическо лице.

Следва попълване на личните данни, потребителско име и парола. Важно е данните да са истински, защото при оспорване на трансакции, правни или други проблеми (например – забравена парола), клиентът трябва да се легитимира лично с документите си, за да докаже, че акаунтът е негов. След попълване на личните данни, регистрацията приключва. С току що генерираните име и парола клиентът вече може да влиза в новосъздадения акаунт от началната страница на сайта.

Ето как изглежда акаунтът отвътре – вдясно има предупреждение „В момента не отговаряте на условията за безплатна застраховка“, което означава, че акаунтът все още не е добре подсигурен. По-долу ще разясним как да се увеличи сигурността и да се получи такава застраховка.

За да извърши плащане през epay, потребителят трябва да зареди акаунта си с някакви пари. Това може да стане по два начина – като регистрира на сайта банкова карта или чрез т.нар. микросметка. Микросметката е лично платежно средство на потребителя в epay (подобно на банкова сметка, само че в Интернет), с което той може да се разплаща от акаунта си. Ако клиентът не иска изобщо да регистрира банкови карти в Интернет, може да ползва само микросметката си, но трябва да прочете раздела за лимитите и как да ги увеличи, защото за нов клиент са малки (до 50 лева на седмица).

Микросметката може да се зареди по няколко начина:

– На гише на easypay. Там направо се внасят пари в брой, които веднага постъпват като наличност по микросметката в epay.bg.
– На банкомат – потребителят вкарва банковата си карта си в банкомата, избира от менюто: „Други услуги“/B-pay/Зареждане на микросметка“, и с няколко прости стъпки, които са описани, зарежда микросметката си. Това е еднократно плащане, което не води до регистриране на картата му в epay.bg.
– Друг потребител на epay може да изпрати пари за зареждане на микросметката на свой приятел.

Как се регистрира карта в epay.bg

Ако потребителят има банкова карта, той може да си я регистрира в epay.bg и да плаща направо с нея. Регистрацията на карта в epay сe прави еднократно, но задължително чрез използване на банкомат, по следния начин:

От меню “Карти и микросметки“ се избира опцията „Регистрация на банкова карта на банкомат“. Излиза екран, на който клиентът вписва име на картата. Името се измисля произволно, така че човек да си я познава (примерно „моята карта“, “карта с пари“ и др). Хубавото е, че в сайта на epay не трябва да се вписват никакви истински данни на картата като номер, банка-издател, име на титуляра и др.

След като потвърди, клиентът получава инструкции за регистриране на картата на банкомат. Те гласят следното:
– Отидете на банкомат,
– от менюто на банкомата изберете „Други услуги“,
– след това изберете B-pay,
– в полето „Код на търговеца“ въведете 60006 (кодът на epay.bg),
– в полето персонален код въведете: примерно 84374636532 (б. а. от epay генерират персонален код, който е уникален за всеки акаунт),
– потвърдете трансакцията на стойност 1 лев за проверка на валидността на картата ви и тя ще бъде активирана в epay.bg.

Персоналният код, който epay дава за регистрация, е валиден 48 часа, така че банкоматът трябва да се посети в този срок. В противен случай процедурата трябва да се повтори, за да се вземе нов персонален код. След извършване на описаните действия от банкомат, картата автоматично е регистрирана в epay и с нея може да се извършват плащания по Интернет, а на сайта няма и следа от данните за картата, което е много добре за сигурността.

Когато човек си регистрира картата, това няма нищо общо с микросметката му. В микросметката има толкова пари, колкото притежателят й зареди. Ако примерно реши да си прехвърли 200 лева от картата в микросметката, нарежда превод на тези пари и се води, че все едно е извършил плащане – картата му олеква с 200 лева.

Как се получава безплатна застраховка и се увеличава сигурността на плащанията в epay.bg

На сайта подробно са описани трите начина – чрез универсален електронен подпис (УЕП), чрез плащане само на битови сметки и чрез временен есемес код. В първия случай се налага клиентът предварително да има УЕБ (което не е ефективно, ако го ползва само за плащания по Интернет). Във втория случай акаунтът се ограничава, така че нито едно друго плащане, освен битова сметка, не може да мине през epay.bg (което не позволява потребителят да си пазарува и да си плаща примерно данъците). Тук ще разгледаме само третия случай, който дава максимална свобода и сигурност на потребителя, а именно – регистрация за временен есемес код:

В менюто на сайта, раздел „SMS”, има линк „Регистрация на GSM номер за ползване на sms услуги от epay.bg“. Първо излиза прозорец с общи условия, потвърждава се съгласието с тях и се поставя отметка в празната кутийка „Включване на временен sms код за извършване на плащане“.

Следва преглед и попълване на паролата (за достъп до epay.bg), за да се потвърди искането. Показват се инструкциите за завършване на регистрацията.
Клиентът изпраща от личния си джиесем есемес с описано от epay.bg съдържание на дадения телефон, с което регистрацията за временен есемес код приключва. Мобилният оператор връща съобщение: „Вашият джиесем номер вече е регистриран в epay.bg”. Оттук нататък всяко плащане и финансова операция в epay трябва да се потвърждава с временен есемес код.

Как става това – от сайта на epay при всяка заявка за плащане генерират временен код, който изпращат като есемес на личния джиесем на клиента си. Докато потребителят не впише в сайта този временен код (получен по телефона), плащането не може да мине през системата. Така се гарантира, че дори някой да открадне паролата за достъп до epay на потребителя, не може да извършва плащания от неговия акаунт, освен ако не притежава и личния му джиесем. Цената на всеки есемес код е 5 стотинки, което на фона на сигурността, която клиентът получава, е малък разход.

Недостатъци: Валидността на всеки есемес код е 30 минути. Човек може да направи няколко плащания в рамките на този половин час, но понякога има проблем с доставката на есемеси. В резултат на това клиентът получава есемес-кода си за потвърждаване на плащането със закъснение (след изтичане на 30-те минути) и той вече не е валиден. В този случай процедурата трябва да се повтори – пак да се поиска от сайта временен есемес код и да се чака ново валидно съобщение по телефона. Междувременно клиентът не може да извършва плащания.

Важно при ползването на есемес код!

Сумите за есемеси – по 5 стотинки на брой, се удържат от микросметката в epay, така че клиентът, дори да си е регистрирал банкова карта, трябва да си преведе някаква сума и по микросметката, ако иска да ползва временен есемес код. Директно от картата на клиента пари за есемеси не се теглят.

Как става прехвърлянето на пари от банковата карта по микросметката в epay.bg

Новите клиенти (от първо ниво) имат право да си заредят микросметката най-много с 50 лева, но ако искат да я използват само за плащане на есемеси, може да внесат и само 50 стотинки (за 10 есемеса) или 5 лева (за 100 есемеса). Всички останали плащания може да се извършват директно чрез банковата карта при пълна застраховка на трансакциите, така че не се налага да се поддържа голяма наличност в микросметката. Лимитите за нов клиент не важат за банковите карти.

От меню „Вашите карти и микросметки“ се избира „Заредете вашата микросметка“. Там са описани различни начини за зареждане, но тук ще разгледаме как става това с регистрирана в epay.bg банкова карта. В раздел „данни за превода“ в първото празно поле се избира картата, от която да бъде направен превода. Във второто празно поле се избира „микросметка“, а в третото – сумата на превода – примерно 5 лева. Натиска се „потвърждаване“, вписва се паролата и се появява надпис „извършено плащане“. В микросметката вече има 5 лева, които са изтеглени от картата.

След като изпълни описаната процедура, клиентът е свободен да плаща при пълна сигурност и със 100% застраховка от epay.bg битови сметки, данъци, такси, да пазарува, да превежда пари на други хора, да си зарежда джиесеми с предплатени услуги и т. н.

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.