Кремъл пуска система за ранно предупреждение за протести срещу правителството

Милиционери задържат активист на прокремълската партия “Млада гвардия” на протест в центъра на Москва. Снимка: Ройтерс

Кремъл разработва компютърна система за ранно предупреждение, която ще оценява икономическото положение и политическите настроения в провинцията по 60 параметъра. Ако в един или друг регион се провеждат протести пет пъти в месеца, той влиза в групата с повишен риск. Ще помогне ли системата срещу социалните размирици в страната, пише в. „Тагесцайтунг”.

Икономическата криза оставя дълбоки следи и в Русия. Безпогрешно свидетелство за това е фактът, че в страната отново стана популярен зловещият анекдот, който не щади нито министър-председателя Владимир Путин, нито главата на Кремъл Дмитрий Медведев. Той разказва как Медведев се обадил на Бил Гейтс и му казал: “Бил, при нас има криза, ще ме посъветваш ли нещо?” И чува в отговор: “Защо не опиташ да преинсталираш Путин?”

Засега всичко върви по старому. Вместо да преинсталира Путин, през зимните месеци Кремъл разработи компютърна система за ранно предупреждение, която трябва да обхване цяла Русия – до най-отдалечените ъгли на огромната държава – и да определя властващите в нея политически настроения. Засега тя е в експериментален период. Проектът беше задвижен от главния идеолог на Кремъл и заместник-ръководител на администрацията на президента Владислав Сурков. Досега постъпващата информация беше доста многословна и не съвсем надеждна. Например директорът на някакво предприятие докладваше за положението с производството на кмета на града. Той, на свой ред, се обръщаше към губернатора, който предаваше информацията на специалния представител на президента в съответния регион, а той пък задействаше кремълския наблюдател по регионалната политика. След това информацията попадаше в “центъра за управление” в Москва.

За в бъдеще системата за предупреждение трябва да изключи от тази верига човешкия фактор като потенциален източник на грешки и да позволи да се получава обективна картина на реалността. Затова всяка седмица ще се отчитат данните по 60 параметъра. Освен безработицата и данните за динамиката на цените, тя ще включва броя на протестите, проведени в региона във връзка с кризата. При това ще анализира както рейтинга на Путин и на Медведев, така и степента на подкрепа, която гражданите оказват на кремълската партия “Единна Русия”. Подробно ще се изучава и как местната преса влияе върху колебанията в настроенията.

Кремъл отдава особено значение на ефективността на местните органи на властта и на ръководните сили. Казват, че в хода на предварителната подготовка на проекта Министерството на регионалното развитие укривало сведенията по този въпрос. И с това предизвикало раздразнението на Кремъл. Губернаторите не били във възторг от това, че ще се проверява ефективността на полаганите от тях усилия в борбата с кризата. През март тази година президентът Медведев заплаши: “Кризата демонстрира колко слаби, безотговорни и некомпетентни са ръководителите. И трябва да се избавим от такива лидери.” От началото на годината Кремъл освободи от заеманите от тях длъжности ръководители на пет региона.

Ако някой регион демонстрира незадоволителни показатели по една трета от посочените параметри, ще се счита, че се намира в “предкризисно” положение. Ако не отговаря на половината – значи е дошло време за намеса в работата му директно от Москва. Особено голямо значение се придава на показателя, свързан с протестите. Ако недоволните граждани излязат на улицата повече от пет пъти в месеца, регионът попада в групата на повишен риск. В края на 2008 година подобна ситуация имаше в десетки региони, в това число и в Москва и областта.

В момента политиците имат главоболия с 40 от 88-те субекта на Руската федерация. Най-много проблеми създават онези региони, които доскоро бяха начело в списъка на най-успешните – добиващите нефт и газ “руски емирства”, както ги нарича народната мълва, но така също и промишлените и стоманодобивни центрове. Особено сложно се оказва положението в малките и средни градове, които живеят за сметка на едно голямо предприятие. Според министъра на регионалното развитие Виктор Басаргин половината от всички малки градове и райони са засегнати сериозно от икономическата криза.

Затова страхът на московското ръководство от социални размирици расте. Още през февруари шефът на Кремъл нареди да се формират резервни подразделения за действие вътре в страната, които се състоят от представители на армията, сили на гражданската отбрана и вътрешни войски. За да обезпечат реда вътре в страната ще бъдат задействани 2,5 млн. души, т.е. повече, отколкото служат във въоръжените сили на Русия.

Проблем за работещите по системата за ранно предупреждение се оказа изборът на цветове за обозначаване нивото на тревога. Зеленият цвят за обозначаване на спокойните субекти в Руската федерация, които съставлява 10 процента от територията на страната, беше отхвърлен, за да се избегнат възможните асоциации с исляма. Червеният – предложен в първия вариант на проекта за маркиране на регионите, които са в криза – беше отклонен като символ на комунистическата идеология, а оранжевият – като намек за украинските революционери. В края на краищата авторите на проекта се обединиха около теракотените цветове.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.