Избори в Индонезия: 171 милиона избират 11 000 управници

Жители на Джакарта гласуват на изборите в индонезийската столица. Снимка: Ройтерс

Парламентарните избори в Индонезия са смятани за едни от най-сложните в света. Гласоподавателите трябва да изберат около 11 000 представители в Народния консултативен съвет – националния парламент, в регионалните и местните законодателни органи. На 9 април до урните трябваше да отидат над 171 милиона гласоподаватели, призвани да изберат и представители на местни и провинциални законодателни органи. Те гласуваха и за Съвет на регионалните представители.

Парламентарните избори ще бъдат последвани от вторите в историята на Индонезия преки избори за президент, насрочени за 8 юли. Ако нито една от кандидат-президентските двойки не получи 50 на сто от гласовете на първия тур балотаж е предвиден през септември.

Многопластовите избори в най-голямата демократична държава в Югоизточна Азия озадачиха мнозина. Голямото объркване от новата система, в която гласоподавателите трябва да отбележат на бюлетината предпочитаната от тях партия или кандидат, или и двете, вместо да продупчат листа, както правеха в миналото, породи опасения, че много бюлетини може да се окажат невалидни.

Мунир, който живее в гето в източното предградие Бантар Гебанг в Джакарта, казва, че не му е ясно как да гласува. „Объркан съм как да гласувам. Бюлетината е толкова голяма и изписана с толкова много различни партийни символи и стотици кандидати“, обяснява 55-годишният Мунир, продавач на цигари.

Бюлетините с размери 84 на 54 см, носят символите на 38-те национални партии – плюс шест местни партии в провинция Ачех, които се съревновават за долната камара на парламента. Всяка бюлетина съдържа и списъци с кандидатите за областните и провинциални парламенти, както и за Съвета на регионалните представители.

В източния избирателен район на Джакарта например има осем оспорвани места, а 38-те партии са издигнали 213 кандидати за долната камара на парламента. В допълнение ще има още две бюлетини за кандидати за Съвета на регионалните представители и провинциалния парламент.

Някои бюлетини в Джакарта бяха на два отделни листа, тъй като списъците с кандидати са твърде дълги. Гласоподаватели извън столицата трябваше да пуснат четири отделни бюлетини за оспорваните места в четири различни законодателни органа.

Въпреки че е гледал телевизия и е присъствал на симулация на изборите, гласоподавателят от Джакарта Сукамто признава, че сложната изборна процедура въобще не му е ясна. „Това, което разбрах на симулацията е, че изборите са най-сложните, които съм виждал някога“, каза 59-годишният Сукамто. Подобно на много други индонезийци той има само едно име и е гласувал в седем предишни парламентарни избори.

Проучване на института „Реформа“ показа, че над 50 на сто от хората в избирателна възраст все още не знаят за коя партия ще гласуват, докато други сондажи сочеха, че близо 80 на сто не се интересуват дали са в окончателния списък с регистрирани гласоподаватели.

„Всъщност никак не ме е грижа за резултата от тазгодишните избори, защото на политиците не може да се вярва“, каза Сатрио Уиуохо, баща на две деца, който твърди, че няма да гласува. „Каква полза? Нищо няма да се промени.“

Наблюдатели прогнозират, че ще има голям брой невалидни бюлетини. Те се позовават на симулация на гласуване в Джакарта, където нивото на образованието е като цяло по-високо, отколкото в провинцията. Няколко политически партии и социологически агенции предупредиха за потенциални големи фалшификации, които могат да опорочат изборите.

Неотдавнашни проучвания поставиха Демократическата партия, водена от президента Сусило Бамбанг Юдхойоно, на челна позиция пред двете най-големи партии – Индонезийската демократическа партия – борба, водена от бившия президент Мегавати Сукарнопутри и партията ГОЛКАР, някогашна машина на автократичния бивш президент Сухарто.

За разлика от парламентарните избори преди пет години, подкрепата за ислямските партии в най-многобройната мюсюлманска страна спадна рязко до 24 процента от гласовете в сравнение с 38,1 на сто през 2004 година.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.