Гражданско общество ли е да се бориш срещу спирка на влак до метрото?

Тези дни по телевизията показаха репортаж от група разгневени граждани на столичния квартал „Гевгелийски”. Поводът за тяхното недоволство е разкриването на жп спирка – т. е. перон с навес – която да прави по-добра връзка с метрото. Така на потока пътници от Перник, Кюстендил, Благоевград, Дупница и Кулата може да бъде спестено излишно ходене до Захарна фабрика и Централна гара и да се облекчи трафикът в центъра на столицата. Идеята е на БДЖ, съгласувана е със Столична община.

Но жителите на квартала са решили, че това просто не им е угодно. Ако ги питаш защо, сигурно трудно ще обяснят. Щели да минават много хора, щяло да им е шумно, да им мърсят и тем подобни щуротии.

Претенцията да живееш в София и да не минават покрай дома ти много хора, да не ти е шумно и да ти е не знам какво си, е меко казано екстравагантна. На тези условия може да отговаря само колиба в гората. Дори не вила, защото и във вилните зони e мръсно и шумно.

По същата логика жителите на  кв. „Княжево” трябва да запречат пътя към Перник и Благоевград, защото потокът от коли е ужасен. Трябва да се затвори и центърът на София, защото жителите му просто нямат дори свободен тротоар, по който да се движат. А най-добре е да се премахнат всички съществуващи сега гари и спирки по жп линиите у нас, тъй като със сигурност нарушават спокойствието на живеещите около тях. И да се построят спирки и гари някъде сред полето, за да се избегнат всякакви негодувания.

Една от протестиращите дами от квартал „Гевгелийски” обясни разпалено на телевизионния репортер, че това било гражданско общество. Личният интерес ли е гражданско общество? Гражданска позиция е, когато се протестира срещу частен заради обществен интерес – като например разрушаването на детските площадки и застрояването на междублоковите пространства с бензиностанции.

Криворазбраната идея за гражданско общество ни направи неведнъж  свидетели на яростни протести, движени от крайно егоистични мотиви – примерно на жителите на няколко селища около столицата срещу площадката за софийските отпадъци – дори на отдалечени от селищата места. Протестирало се е срещу построяване на дом за деца с увереждания, срещу комуни за наркозависими.
Да не виждаш по далеч от носа си, не е гражданско общество.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.