Мълчанието на Медведев

Руският президент Дмитрий Медведев на откриването на конгреса на Съюза на ректорите в Московския държавен университет. Снимка: Ройтерс

Дмитрий Медведев заема поста президент на Русия почти година, но е доста трудно да си спомним поне една област, в която да е демонстрирал независимост от своя наставник и предшественик Владимир Путин. Много наблюдатели с тъга си спомнят някогашните му критики за руския „правен нихилизъм” и за неудържимата корупция, както и надеждите си, че ако веднъж той дойде на власт – да се възползваме от метафората – ще натисне копчето за „рестартиране” в сферата на правата на човека.

Сега е най-удобното време за това.

На 31 март трима неизвестни пребиха 67-годишния правозащитник Лев Пономарьов близо до дома му. Месеци по-рано задграничният му паспорт беше анулиран, а той беше обвинен в клевета заради изявленията му за нарушени права на човека в Русия, които направи в САЩ. Сергей Ковальов, 79-годишният правозащитник, прекарал по съветско време десет години в трудово-поправителни лагери и подложен на вътрешно разселване за това, което КГБ нарече „антисъветска агитация и пропаганда”, изпрати на Медведев отворено писмо. Той критикува правителството за толерантното му отношение към „домораслия фашизъм” и циничната търпимост към политически мотивираното насилие. Засега реакция от Медведев няма.

Той не реагира и на новите абсурдни обвинения към Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, бившите ръководители на нефтената компания ЮКОС, арестувани през 2003 година.

Тогава те бяха обвинени в укриване на данъци; този път обвиненията са кражба на цялата продукция, произведена от ЮКОС. И ако първите процеси можеше да бъдат обяснени като разчистване на политически сметки с могъщите и амбициозни олигарси, то новите са просто спектакъл, чиято цел е да остави Ходорковски и колегата му зад решетките завинаги. „Власт, спазвай законите си,” настоя в началото на процеса Ходорковски.

Ако „правният нихилизъм” е наистина отвратителен за Медведев, то той е длъжен да разбере, че съдбовният момент настана. Нефтеният бум, на който Путин дължи популярността и властта си, и който притъпи критиките на обществеността към потъпкването на закона, приключи. По-скоро нещата ще се влошат и онези руснаци, които днес са раздразнителни, утре ще се вбесят. Това ще създаде още по-благодатна почва за силните мъже около Путин да затегнат гайките още повече.

За младия президент е опасно и рисковано да се противопоставя на наставника си и да предизвиква кликата му. Но той е демократично избран президент. Защитата на върховенството на закона не само ще повиши авторитета на Медведев на Запад, но и ще вдъхне нови сили на онези деморализирани руснаци, които както и преди жадуват за демокрация.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.