Ново средство срещу маларията: учени ще пържат комарите с лазер

Комар Anopheles gambiae, който е основният преносител на паразитите, причиняващи малария. Снимка: Уикипедия

Може ли злото да бъде изкоренено с помощта на лазер? Една стара фантазия на научните фантасти е на път да бъде осъществена от американски физици, които искат да избиват комарите Анофелес – преносителите на малария. Колко ще струва прилагането на новата технология и на какъв принцип ще действа, пише сп. „Шпигел”.

Джордин Кер се справя блестящо със смъртоносното оръжие. От дълги години той е физик в Националната лаборатория „Лоурънс Ливърмор“, където учени работят за американските военни от 1952 година. Кер е специалист по лазерни лъчи, а от няколко години се е посветил на проекта за асансьор към космоса. Енергията, необходима да изстреля асансьора в небесата, трябва да бъде пренесена от лазер.

Най-новият проект на Кер е борбата с комарите, които пренасят маларията. Всяка година болестта убива стотици хиляди хора, най-вече в черна Африка. Ученият иска да промени този факт – с помощта на оръжие, което нарича „оръжие за унищожение на комарите” (Weapon of Mosquito Destruction). Аналогията с понятието „оръжие за масово унищожение” е очевидна.

Физиците искат за изтребят преносителите на маларията с помощта на лазерни лъчи. Според тях насекомите буквално се изпичат от лазера и падат мъртви на земята. Иронията на историята е, че преди повече от 20 години някои от специалистите по лазерни технологии участваха в проект, в който богатите на енергия лъчи играеха важна роля. Ставаше дума за сваляне на руски ракети.

Учените вече демонстрираха, че новата концепция за борба с маларията работи. В началото на 2008 година комарите, намиращи се в 30-литров акваруим, бяха наблюдавани от камера. Светлината идваше от няколко малки фенерчета, а специален компютър оценяваше данните от камерата, като отчиташе информацията.

Лазерът убива за части от секундата

„Можем да убием комарите внезапно. Или пък да ги оставим да умрат за няколко часа при по-слаба сила на лазерното лъчение,” казва Кер. В борбата срещу комарите е достатъчна и частица от секундата, а по принцип в момента на пулсацията комарите не се движат особено много. „При някои опити използваме слабоенергиен лазер и преследваме комарите няколко сантиметра.”

Дори когато се използва по-слаб лазер, на насекомите се нанасят вреди – най-вече на очите им. Все още обаче не е ясно дали това ще им пречи да хапят хората. Това тепърва трябва да бъде проучено.

Според учените лазерът срещу комари не е опасен за хората. Вреда няма да бъде причинена и на другите живи същества. Много е вероятно системата дори да може да различава мъжките от женските комари, като това ще става въз основа на честотата на махането с крила. А маларията се пренася само от женските екземпляри.

Комарите ще умрат, пеперудите ще останат

Лазерният лъч ще работи напълно ефективно. „В рамките на една нощ може да бъдат убити милиарди комари, без да се вреди на пеперудите,” заяви Нейтън Мирволд пред „Уолстрийт джърнъл”. Мирволд, бивш мениджър в Майкрософт, работи за компанията Intellectual Ventures, която събира патенти и финансира изобретатели. Той се ангажирал с лазера срещу комарите по молба на Бил Гейтс, за да намери нов начин в борбата с маларията. Бившият шеф на Майкрософт финансира чрез фондация и изследвания на маларията.

Как точно ще бъде прилаган лазерът срещу комарите? Учените говорят за виртуална мрежа, кояо ще се състои от лазерни лъчи. Комарите, които се доближат до защитения район, ще бъдат убивани. „Целта ни е да базираме лазерите до сто метра един от друг,” обяснява Кер. Тогава за защитата на една или на няколко къщи ще бъдат достатъчни четири лазера. Те мога да бъдат инсталирани и на безпилотни самолети или хеликоптери.

Разходите за подобна лазерна мрежа би трябвало да са също толкова малки, колкото и при другите предпазни средства като мрежите срещу насекоми или разпръскването на инсектициди, надява се Кер. И ако с една шепа системи може да се пази цяло село, цената ще стигне до няколко долара на човек. През последните няколко години разходите за сензори, компютър и лазер спаднаха значително.

Лазерът срещу комари не е първата на пръв поглед налудничава идея, която трябва да помогне да се овладее опасната тропическа болест. Преди време учените предложиха комарите Анофелес да бъдат променени генетично, за да не могат да предоставят жизнено пространство на причинителя на маларията – паразита Plasmodium Malariae. Опитът обаче се оказа неуспешен, защото третираните комари се размножаваха по-добре от нормалните. Учените смятат, че проблемът с маларията може да се реши и с помощта на радиоактивно лъчение. Облъчването стерилизира мъжките екземпляри и така предотвратява размножаването им.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.