Австралия ще конфискува всички филми и книги прославящи тероризма

Австралийският министър-председател Джон Хауърд (вдясно) се срещна с афганистанския президент Хамид Карзай на 15 март и заяви, че ще продължи да помага в борбата с тероризма и с талибаните. Снимка: Ройтерс

Австралийското правителство съобщи, че ще обяви за незаконни всички материали, които подкрепят тероризма и те ще бъдат иззети от търговската мрежа. Целта е да се избегнат евентуалните терористични заплахи, като се затегне и без това строгата цензура. Промените са част от политиката на правителството на министър-председателя Джон Хауърд на нулева толерантност към тероризма, която предвижда приемането на пакет от законодателни промени в тази посока. Освен конфискациите и цензурата, те включват задържане на заподозрени в тероризъм без обвинение за 14 дни, проследяване на заподозрени за участие в подобни групи за срок от една година и др. Противниците на тези предложения твърдят, че ще бъдат нарушени гражданските права в страната. Свободата на изразяване ще бъде ограничена, тъй като цензура ще има и за материалите, които могат да са полезни за разбирането на радикалния ислям. Рестриктивните действия ще се осъществяват от полицията, която ще конфискува набедените за опасни книги и филми, внасяни в страната.

Действащите в Австралия закони и сега ограничават публикуването и разпространението на материали, които възхваляват, подбуждат или обучават хората как да осъществят терористичен акт. Новите мерки, предложени от правителството в парламента, ще позволят много по-голяма цензура и обявяването за незаконни на стотици книги и филми. За щастие той е свързан по-скоро с премахването на материалите от разпространителската мрежа, а не с наказването на авторите им.

Либерално настроените политици критикуват предложените от правителството рестриктивни закони по още една причина. Те твърдят, че насилственото изземване на книги ще ограничи възможността да се изследва тероризмът и каузите му. “Не можем да се противопоставяме на нещо, което не познаваме”, подчертаха от Обединението на авторите. На този аргумент властта отговори, че обществената сигурност е по-важна от свободата на словото. Дебатите по новия закон трябваше да започнат тази седмица, но бяха отложени. Междувременно парламентът прие допълнение към съществуващия антитерористичен закон. Според него занапред в терористични атаки могат да бъдат обвинявани хора, които дори не са решили кога и къде да ги извършат.

Досега Австралия не е била обект на терористични нападения, въпреки че нейни граждани пострадаха при взривовете в Индонезия през 2002 и 2005 г. В страната обаче има сериозни опасения за атаки. Миналия четвъртък вестниците писаха, че Сидни и Мелбърн са в повишена степен на тревога.

Като част от борбата си с тероризма, на 10 април Австралия съобщи, че ще удвои броя на военните си в Афганистан. През септември 2006 г. страната изтегли специалните си части оттам, но остави 500 войници, които да подпомагат възстановяването на провинция Урузган и да охраняват трасетата за снабдяване на талибаните с храна и въоръжение. Заради растящата несигурност в южната част на Афганистан, от Канбера решиха да увеличат военното си присъствие, като броят на австралийските войници до средата на 2008 г. ще достигне 950. Очаква се да бъде включен и контингент, който да отговаря за въздушната сигурност. Австралия е един от най-верните съюзници на САЩ в борбата с тероризма и преди шест години беше първата страна, изпатила свои войници в Афганистан.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.