Сомалийските пирати – новата напаст за света

Заложниците от похитената яхта Танит са освободени
Въоръжени пирати стоят до френски заложници на борда на яхтата „Танит“. Не се знае на коя дата е заснета снимката, предоставена за публикуване от френското министерство на отбраната. Френските специални части щурмуваха отвлечената от пирати яхта. При атаката загина един заложник, но бяха спасени четирима. Снимка: Ройтерс

Трябваше да бъде пленен американски заложник, за да се насочи отново вниманието на световната общественост към феномена сомалийски пирати. Те попаднаха в светлината на прожекторите миналата година, когато направиха нaй-големия удар в историята на морското разбойничество, отвличайки саудитски супертанкер, натоварен с петрол на стойност 100 милиона долара. Пиратите привлякоха вниманието и когато плениха украински товарен кораб, превозващ огромен военен товар, включително 33 танка.

Извън тези случаи пиратите от години извършват нападения. Освен американския капитан Ричард Филипс (вече освободен -б.р.) те държат като заложници около 250 души, вкл. 92 филипинци, на 16 пленени кораба. Кои са тези съвременни морски бандити?

Как започнаха?

Когато през 1991 г. военните свалиха бившия диктатор Мохамед Сияд Баре, Сомалия се срина в безднатa на анархията. Това доведе до вълна от незаконен риболов и изхвърляне на токсични индустриални отпадъци в сомалийски води от чуждестранни кораби от Азия и Европа. Към края на десетилетието местни рибари и доброволни бойци сформираха групи, наречени с имена като „Сомалийска брегова охрана“ и „Национална доброволческа брегова охрана“, които прогонваха или задържаха кораби от Южна Корея, Италия, Испания, Тайланд и пр. Виждайки колко е лесно да се плени кораб, през следващото десетилетие тези групи се трансформираха в пиратски шайки като от едно време, усъвършенстваха методите си на действие, станаха по-дръзки и разшириха обхвата на нападенията.

Как действат?

В началото пиратите, въоръжени с няколко пистолета, използваха рибарски лодки, за да се приближат към набелязания кораб, след кoето просто се опитваха да се изкачат на борда с въжета. След като натрупаха опит и пари от откупи, те си купиха бързоходни катери, устройства за проследяване и по-разнообразен арсенал от оръжия. Типичната тактика, която използват в момента, е да засекат целта от „кораб майка“, след което пращат две моторници, които обграждат нападнатия кораб от двете страни, и пиратите се качват на борда с помощта на абордажни куки и стълби.

Понякога пиратите стрелят над носа на нападнатия кораб, за да уплашат моряците. Често екипажът на нападнатия съд предприема защитни действия – плава на зиг-заг или пръска пиратите с маркучи. Повечето кораби обаче са невъоръжени, за да спазват международната практика на корабоплаването, така че моряците обикновено се предават бързо, щом пиратите се изкачат на палубата.

Заложниците разказват, че като цяло към тях се отнасят добре, тъй като пиратите ги възприемат като обикновени мъже, въвлечени в голямата игра – измъкването на откуп от милиони долари от собствениците на отвлечения кораб. Някои разказват как пиратите колят кози на палубата и готвят, за да се изхранят, а понякога дори разрешават на заложниците да се обадят на любимите си хора по сателитен телефон.

Колко са?

Въпреки че традиционните старейшини не ги одобряват и ги заклеймяват като „неморални“, пиратите се множат. В момента неколкостотин разбойници действат в мрежа от банди край бреговете на Сомалия. Много бедни и безработни сомалийци гледат на пиратството като на примамлива алтернатива на тежкия си живот заради възможността да спечелят бързи пари. Сомалийците твърдят, че хората се редят на опашки, за да се включат в пиратския „бизнес“. Бандите са базирани в села и градове по дългата крайбрежна ивица на Сомалия в убежища като Ейл, Хобьо и Харадере.

Колко пари печелят?

Собствениците на кораби плащат все по-големи откупи и го правят редовно. По-рано тази година пиратите получиха над 6 милиона долара срещу освобождаването на украинския кораб „Фаина“, превозващ 33-те танка. През 2008 г., когато бяха отвлечени 42 кораба, откупите варираха между 500 хил и 2 млн. долара. Пиратите инвестират част от спечелените пари в по-добра екипировка и по-добри кораби. Голяма част от средствата отиват за охолен живот, нови съпруги, подобни на палати вили и високопроходими автомобили. Финансовите специалисти и „мозъците“ на операциите, които обикновено са по-възрастни от младите пирати, получават големи дялове от откупите. Местните главатари също получават част от печалбата, за да позвoляват на пиратите да действат необезпокоявани в тяхна територия.

Какво може да направи светът?

Всички анализатори са единодушни, че най-добрият начин да се пребори пиратството във водите край Сомалия е да се постигне стабилност на сушата, където гражданският конфликт бушува вече 18 години. Четиринайсет опита да се възстанови централното управление от 1991 г., а 15-ият е в начална фаза. ООН се надява, че администрацията на президента шейх Шариф Ахмед, която беше съставена по-рано тази година, има най-голям шанс да възстанови мира в Сомалия. Ахмед е умерен ислямист, който се радва на широка подкрепа в Сомалия и в чужбина, но той трябва да се пребоpи с бунта на подкрепящите „Ал Кайда“ ислямисти, а правителството реално контролира само няколко района на столицата Могадишу.

След края на миналата година над десет държави предоставиха кораби за създаването на флотилия, която да патрулира край бреговете на Сомалия. Това първоначално доведе до намаляване на броя на нападенията, особено в Аденския залив, където патрулите бяха най-концентрирани. Дръзките пирати обаче просто започнаха да правят нападенията си в Индийския океан.

Какви са последиците?

Въпреки че световното внимание в момента е приковано върху съдбата на американеца Филипс, дейността на сомалийските пирати причинява изключителни страдания и стрес на стотиците заложници, предимно от страни от Третия свят. Освободените пленници разказват, че са живели в постоянен страх, че могат да бъдат убити от пиратите или при опит за тяхното спасяване. Те се тревожат и за жените и децата си. Някои казват, че пиратите са ги биели, макар че като цяло те се отнасят хуманно с пленниците си.

Някои собственици на кораби предпочетоха да пожертват пари и време и да изпратят товарите си по обиколния маршрут около Южна Африка, вместо да използват Суецкия канал и да излагат корабите си на риск в Аденския залив. Застрахователните премии за целия корабоплавателен бранш скочиха значително.

Сомалия внезапно се появи на масата с належащите външнополитически задачи на президента Барак Обама. Американците потреперват при спомена за катастрофалната американска интервенция в началото на 90-те години, включително битката през 1993 г. (пресъздадена във филма „Блек хоук“), в която загинаха 18 американски военнослужещи.

По БТА

Виж още:
20 века пиратите са неизтребими – време е за нова стратегия

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.