Да си покажеш ВИП-задника за благотворителност… Много ми дойде

Тия дни видях как Део си събу гащите и си показа гъза пред камерите във “ВИП Брадър”. Беше бас – ако Гала каже к.р, той щял да си събуе гащите. Гала се съпротивлява, съпротивлява, пък накрая каза: к.р – к.р – к.р – три пъти. И Део озари със своя задник към 800 000 зрители на Нова ТВ в този час (към 23,30).

Мислех си за сираците в тоя момент. Сигурно някои от тях тайно гледат как ВИП-овете на България събират пари за да подобрят нерадостната им съдба. Сигурно ще съберат нещо. За добро е. Дори да си показваш гъза към камерите…

Чудя се обаче какво ли ще остави в душите им този акт на благотворителност. И какво ли се смята в България за ВИП (VIP – от английски – много важна персона). Волю-неволю мнозина сигурно си мислят, че ето на – това са ВИП-овете на България.

Няколко вечери преди това пък чух Азис как казва: “Не съм подозирал, че съм толкова дълбок”. Загледах се. Реших, че говори за своята душевност. Пък той взе да обяснява как го чукал някой си. С най-големи подробности. ВИП-ката Гала срамежливо си скри лицето.

Преди няколко дни пък разбрах, че поредното седмично събиране на пари във “ВИП Брадър” е посветено на идеята да се създаде фонд за изследване за вирусоносителите на хепатит. Като че ли сегашната здравна система не може да изследва хората за това. Но сигурно мнозина се връзват – все благородни каузи.

Някак ми дойде байгън от тази благотворителност. Като си помисля какви пари ще раздадат продуцентите на хората в Къщата. Дали ще съберат толкова и за сираците? Не вярвам.

Но в този ВИП-ексхибизионизъм има нещо положително. Някак стават очевидни някои неща. Гледа зрителят неувяхващия за някого сексимвол от 80-те Аня Пенчева, настоящия – Мис България, хубавиците Бакалови – и разбира каква безпощадна празнота кънти от тях. Слуша мъдростите на внука на бившия държавен глава – Тодор – и разбира, че е едно по-лошо издание на баща си Иван Славков.

Да, в Къщата са събрани всякакви. Не са всички позьори или кокетки.
Но да представяш печалбарството, каквото по същество е това шоу, като благотворителност, е порнография. Идеята е безсрамна. По-нахален е обаче стремежът на продуценти и редактори да правят подбор и да показват най-големите простотии в това шоу, с претенцията, че това е интригуващ шик.

Сигурно за някого това е шик. Но със сигурност има и българи, които гледат и все повече се отчуждават от собствената си държава.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.