Сладка вафла за медиите

„Няма меламин в българските вафли“, отсякоха единодушно българските медии – всичките, „ретроградни“ и „прогресивни“, „опозиционни“ и „казионни“, електронни и хартиени. Само в. „Труд“ се усъмни, че шумно огласените резултати от проби в Германия може да не са верни. Повечето медии цитираха без никакви коментари и въпроси съобщението на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), която „установила, че в България няма сухо мляко и суроватъчна суха субстанция с произход страни извън Европейския съюз. През миналата седмица (!) инспектори са проверили 250 предприятия, включително и сладкарски цехове, и 231 складови бази за съхранение на храни от животински произход в цялата страна.“

Проверката на ветеринарните власти била разпоредена от генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов „във връзка с подадения в РИОКОЗ сигнал за наличие на меламин в сухо мляко и суровини, за които имаше съмнение, че са внесени от трети страни и използвани за производството на вафли“. „Масираните“ проверки на РИОКОЗ, не открили внос на отровното сухо мляко от Китай, а тестовете на „набедените“ вафли в Германия не показали наличие на меламин.

Но разследването на e-vestnik показа, че въпросните проверки, ако ги има, са правени само по документи, а изследваните в Германия продукти са взети не от търговската мрежа на случаен принцип, а са предоставени от производителя. Разказахме, че след директивата на европейската комисия от октомври 2008 г. в развитите европейски страни започват масирани проверки и лабораторни изпитания на продукти от магазините. Почти навсякъде са са открити случаи на продукти с отровното мляко, които постепенно намаляват и изчезват след проверките.

В Китай шефовете на фабриката, произвела отровното мляко, са осъдени на смърт. Само у нас всичко е чисто. Сякаш не сме яли салмонелозни бразилски пуйки и замразено аржентинско говеждо от миналия век. Но меламин в български вафли няма. Случаят е приключен, забравете, казват българските институции и медии. Обзети от сладка нега, сякаш преяли с чист швейцарски шоколад. А на нас ни остава да се тъпчем с храни, които са чисти по документи. Както се полага на „българи от Своге“.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.