Протестите в Русия: ако автомобилистите се обединят с пенсионерите, безработните и военните…

Привърженик на комунистите на протест в центъра на Москва. Снимка: Ройтерс

През почивните дни в различни руски градове се състояха протестни митинги. Митингуващите издигнаха глас срещу поскъпването на комуналните услуги, привикването на поредния набор в казармата и атаката на властите срещу вноса на чуждестранни коли. Те призоваха за оставка на правителството. Но дори самите организатори на демонстрациите не са убедени, че ще успеят да постигнат нещо. Докато гражданите митингуват на отделни групички, властта няма да ги чуе, твърдят експерти.

В неделя на крайбрежния булевард „Корабелная“ във Владивосток се събраха близо 200 автомобилисти. Те настояваха властта да спре настъплението срещу колите с дясно кормило. „Депутатите от Държавната дума извадиха изпод миндера законопроекта за техническия регламент, който на практика ще забрани вноса на чуждестранни коли с дясно кормило. Настояваме „японките“ да бъдат оставени на мира“, обясни Анастасия Загоруйко, организатор на акцията. Думата се даваше на всички желаещи, мегафонът на практика обикаляше в кръг от ръка на ръка, а милицията реагираше спокойно на исканията. Изведнъж обаче участничка в протеста завърши изказването си с призив към правителството да излезе в оставка. Тълпата нададе възторжени викове. Полковник от милицията хвана мегафона и заяви, че акцията не е разрешена, затова всички са длъжни да напуснат мястото.

Народът взе да се възмущава. От тълпата заваляха злъчни подвиквания. Анастасия Загоруйко се опита да надвика всички и започна да убеждава, че събралите се имат право да митингуват, защото навреме са подали заявка до всички инстанции. Настана суматоха, хората бързо и хаотично поеха в различни посоки. Внезапно повечето си прибраха плакатите и вкупом се втурнаха нагоре по ул. „Светланская“ към централната магистрала на Владивосток. Там ги посрещна отцепление, което не можаха да пробият. Незнайно откъде се изсипаха ОМОН-овци (бойци от ОМОН, специалните сили на руската милиция) и започнаха да задържат граждани (по предварителни данни са задържани седем души). Майор от милицията, представил се като Алексей, състави на г-жа Загоруйко протокол за административно нарушение. Организаторите на протеста смятат да внесат жалба срещу органите на реда.

По същото време на крайбрежния булевард течеше разрешен митинг, организиран от движението „Млада гвардия на „Единна Русия“. По идея участниците в него трябваше да осъдят екстремизма. Неизвестно защо обаче те държаха плакати срещу „Сдружението на инициативни граждани на Русия“, създадено миналия декември в хода на протестите срещу вдигането на митата върху вносните коли.

След като автомобилистите бяха разпръснати, почти веднага се разотидоха и младогвардейците. Интересно е, че протестът на официалната политическа опозиция в събота премина абсолютно спокойно. Подкрепен от Комунистическата партия на Руската федерация, „Съветът на офицерите“ проведе на същото място митинг срещу предвидените съкращения в руската армия и флота.

Протестни акции се състояха и в други руски градове. На площад „Болотная“ в Москва например беше организиран митинг под лозунгите „Власти, забранете нещо на самите себе си!“ и „Вдигнете стандарта, а не митата“. Участниците в тях обаче не хранеха особени илюзии, че властите ще изпълнят исканията им. Организаторът на столичния протест Сергей Канаев, лидер на московския клон от Федерацията на собствениците на автомобили в Русия, не вярва властите да чуят гласа на протестите. „Колкото до митата, според мен няма нищо да бъде решено, тъй че не трябва да чакаме облекчения,” каза той.”Сега обаче се подготвят промени в техническия регламент, според които ще се забрани вносът и на „американки“, и на „японки“. Трябва да митингуваме, за да се научи властта да отговаря за действията си, точно затова правим тези митинги.“

В събота в столицата имаше и протест, организиран от партията „Яблоко“ срещу поскъпването на транспорта и жилищно-комуналните услуги. „Недопустимо е да се вдигат таксите в период на криза,” заяви от сцената лидерът на „Яблоко“ Сергей Митрохин. “Тази примка ще задуши не само гражданите, тя ще задуши цялата икономика.“ Митингът приключи с театрализиран спектакъл. Двама младежи с табелки на вратовете – „Правителство“ и „Монополи“ – започнаха да надуват с помпички балончета, на които беше изписано „Търпение“. Точно според режисьорския замисъл, балончетата се спукаха.

Две акции се състояха в събота в Ижевск (Удмуртска република) – едната в подкрепа на предложението да се отпускат преференциални ипотечни кредити на младите семейства, инициатива на удмуртския президент Александър Волков, другата – срещу поскъпването на жилищно-комуналните услуги и общия ръст на цените. В първия митинг участваха предимно млади хора, другият събра граждани в пенсионна възраст.

В най-близка перспектива не се очакват резултати от подобни митинги, смята политологът Дмитрий Орешкин. „Появата на алтернативни групи по интереси обаче сама по себе си е признак, че страната се променя“, заяви той. „У хората се пораждат интереси, които не са свързани директно с държавния апарат – става дума за автомобилисти, пенсионери, военнослужещи. Не ги вълнува някаква идеология, а собствените им интереси“, посочи аналитикът.

Както отбелязва експертът, ако всички протестиращи по интереси се слеят в едно протестно движение, за властта това ще е катастрофа. Ако автомобилистите започнат протести срещу правителството заедно с безработните, пенсионерите и военните. Засега обаче хората не бързат да се обединяват, така че властите могат да спят спокойно.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.