Словения е раздвоена – диктатор или велика личност е Йосип Броз Тито

Мъж носи знаме с образа на президента на бивша Югославия Йосип Броз Тито в Йайце, Босна и Херцеговина. Снимка: Ройтерс

Миналата седмица младежката организация на партия “Нова Словения” започна да събира подписи за петиция, с която възнамерява да попречи на градските власти в Любляна да дадат на една улица в словенската столица името на Тито. Младите хора изтъкнаха, че Йосип Броз е бил „диктатор и организатор на масови ликвидации“ и че не заслужава паметта и уважението на словенците. Така те доляха масло в огъня на острата полемика за личността и делото на Тито, започнала неотдавна при откриването на масова гробница край Лашко, в която най-вероятно се намират тленните останки на жертви на Титовия режим.

Тон на полемиката дават участниците във Втората световна война, историци и бивши и настоящи политици, които веднага си осигуриха голямо пространство в медиите. В разгорещения спор те не пестят думи, нито спазват правилата за цивилизован диалог. Спектърът от мнения се движи от твърдението, че Тито е бил престъпник, който хладнокръвно е елиминирал политическите си противници, до оценките като тази на президента Данило Тюрк, че това е „комплексна историческа личност, много важна и за словенския народ“.

След откриването на мястото за масови екзекуции край Лашко, една от първите, които удариха срещу Тито, беше доскоро управляващата Социалдемократическа партия на Янез Янша. Тя поиска името на бившия маршал на Югославия да се заличи от названията на улици, площади и други обекти в цялата република. Привържениците на подобно мислене, които са доста и извън Социалдемократическата партия, наричат хората с по-различно мнение за Тито „комуняги“, „югоносталгици“, „титолюбци“.

Кметът на Любляна Зоран Янкович заяви, че градските власти са решили да дадат на една от столичните улици името на Тито след анкета, която показа, че идеята се подкрепя от 60 процента от гражданите. При това припомни, че в Любляна и преди е имало Титова улица, но е била преименувана.

Лидерът на младежите в партия Нова Словения Йерней Въртовец изтълкува изявлението на Янкович като опит за насилие на мнозинството над малцинството, като същевременно обвини кмета, че с това показва, че му е близък начинът на управление на Тито. И добави цинично, че е по-добре Любляна да има Булевард на жертвите на Йосип Броз Тито.

Против „връщането на Тито в Любляна“ въстана и току-що формираният „Нов словенски съвет“. Той обвини всички, които изричат хвалебствия за Тито и искат да не бъде забравен. „Тито беше велик само в престъпленията“, заяви председателят на „Нов словенски съвет“ Антон Дробнич, бивш държавен прокурор.

Настояването на Янкович до края на месеца градският съвет на Любляна въпреки всичко да обсъди идеята една от градските улици да получи името на Тито би могло допълнително да раздуха вече разпалената полемика на тема „За и против Тито“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.