Коя е най-добрата боя за яйца? Течните са минавка

За сравнение – внесените от Германия сварени и боядисани яйца изглеждат по-ярки и шарени. Снимка: e-vestnik

Малко преди Великден в редакцията на e-vestnik купихме 12 вида боя за яйца от магазините – хапчета, прахчета, капсули, течни ампули и др. Сварихме и боядисахме 40 яйца и сравнихме как се представят различните марки. На пръв поглед резултатите изглеждат почти еднакви, но отблизо се вижда, че с някои бои яйцата стават по-хубави (виж снимките по-долу).

В магазините „345“, „Фантастико“, „Метро“ и „Фамилия“ открихме бои от 4 производителя – „Пет“, „Метма“, „Пимента&Ко“ и „Дидра-97“. Взехме по няколко вида от всеки. От теста отпаднаха 2 вида бои – „Боя за яйца + кристали“ на „Дидра-97“, защото червеният й цвят се дублираше с другата им разфасовка „Боя за яйца – червена, 3 броя“. Също така „Боя за яйца 4 цвята“ на „Метма“ се дублираше като съдържание с другата им разфасовка „5+червена“.

Специално червеният цвят го тествахме и на бели яйца (вносни, полски), и на по-тъмни, кафеникави – български (виж снимките). Със зелено, синьо и жълто боядисахме само бели яйца.

За експеримента в редакцията купихме 12 вида боя от магазините. Снимка: e-vestnik

За експеримента в редакцията купихме 12 вида боя от магазините. Снимка: e-vestnikТечни и желирани бои. Оказа се, че те не стават за боядисване, а само за рисуване върху яйцата, но са неудобни. Продавачите не знаят и не упътват клиентите. Снимка: e-vestnikС този вид боя (№6) се получиха едни от най-добрите цветове при боядисването. Снимка: e-vestnikДва вида боя на капсули. Лявата (№4) се нареди сред най-добрите по цвят. Снимка: e-vestnikВляво - течни бои, които не стават за боядисване, а само за рисуване върху яйца. Но не са удобни, рисува се трудно с тънките капсули. Вдясно е опаковка само с червена боя (№7), която оцвети малко на шарки яйцата, но все пак изглеждаха много добре. Снимка: e-vestnikТака изглеждат течната и желираната боя. На тези капсули се реже тънкият край и се рисува върху яйцето. Много е неудобно. Снимка: e-vestnikНай-популярните бои са с форма на кибритена кутийка. Вътре се различават - виж към края на фотогалерията. Отляво надясно №1, №2 и №3. Най-дясната боя даде едни от най-хубавите цветове. Снимка: e-vestnikТака изглеждат течните бои, които са най-скъпи. Но се оказва, че с тях не може да се боядисва, а само да се рисува по яйцата, което е много неудобно. Опаковките на желираната боя трябва да се нагреят, но станиолът на едната се скъса и тя стана неизползваема. Снимка: e-vestnikОпит да се рисува с капсула с течна боя върху яйце. Най-скъпите бои се оказаха минавка - неудобни са за рисуване. Снимка: e-vestnikВ тези различни опаковки има еднакви пакетчета боя, но различен брой и цветове. Затова дясната отпадна от експеримента. Снимка: e-vestnikТака изглеждат отвътре най-популярните бои (отляво надясно - №1, №2 и №3). Най-удобни са тези вляво, защото цветът си личи по пакетчето. Другите лъжат - изглежда синьо, а като го разтвориш - зелено. Хапчетата освен това се разтварят по-бавно. Но пък с тези в пликчетата не се получиха най-хубавите цветове. Снимка: e-vestnik

Първата голяма изненада беше, че най-скъпите бои – течните и желираните, не стават за боядисване, а само за рисуване върху яйца. Но продавачите не знаят и не обясняват на клиентите. Течните бои са най-неудобни за употреба и не са практични – 1 цвят стига за боядисването само на 1-2 яйца. Това са „Боя за яйца течна – 4 цвята“ на „Пет“ (0.50 лв.), „Желатинова боя с блясък – 4 цвята“ на „Пет“ (3.19 лв) и „Желирана боя за яйца – 5 цвята“ на „Метма“ (1.80). Желатиновата боя трябва да се потопи в гореща вода, за да се втечни. Капсулата е неудобна, със станиол от едната страна, който лесно се къса и боята отива зян. Изрязва се върхът на тубичката (който е заострен) и започва да се капе боя върху яйцето с цел да се получат някакви фигури и рисунки. Обаче няма дозатор, така че боята просто се стича и се размазва. Докато киснахме едната ампула от желатиновата боя в гореща вода, фолиото се скъса и тя се разтече в чашата. На всичкото отгоре се оказва, че цяла тубичка (цвят) отива за боядисването само на 1-2 яйца. Наложи се да изключим и тези 3 вида бои от теста.

С този вид боя (№6) се получиха едни от най-добрите цветове при боядисването. Снимка: e-vestnik

Така сравнихме 7 вида бои:

1 – „5 цвята+червена“ на „Метма (0.50 лв.)
2 – “ 6+1 цвята“ на „Дидра-97“ (0.54 лв.)
3 – „5+1 цвята“ на „Пет“ (0.75 лв.)
4 – „Капсули 6 цвята“ на „Метма“ (0.40 лв.)
5 – „Капсули 6 цвята“ на „Пет“ (0.70 лв.)

Яйца, боядисани с 6 вида боя от пазара. Редовете отгоре-надолу са с бои от №1 до №6. На пръв поглед изглеждат еднакви, но по-отблизо си личи, че бои №3, №4 и №6 (съответно 3-и,4-и и 6-и ред отгоре надолу) са най-добри. Най-левият ред от червените е от кафеникави български яйца. Всички останали са чисто бели, полски. Снимка: e-vestnik

6 – „Великденски комплект 5 цвята + термоукраса и ръкавици“ на „Пимента&Ко“ – (1.86 лв.)

7 – „Червена боя 3 броя“ на „Дидра – 97“ (0.49 лв.)

На почти всички бои изрично пише, че са безопасни. На повечето са изписани съставки, но само с номерацията – Е-102, Е-150, Е…. и т. н. Това са оцветителите, по списъка на Е-добавките, които са разрешени за използване в Европейския съюз. За няколкото цвята за яйца, производителите използват едни и същи оцветители, но вероятно от различен произход.

Изпълнихме точно инструкциите за боядисване, описани върху опаковките, които най-общо гласят, че всяка боя се разтваря в 150-200 мл. гореща вода с 2-3 суп. лъжици оцет и в нея се потапя топло яйце, което престоява до получаването на желания цвят. Сварихме яйцата, всяка партида – непосредствено преди боядисването, и държахме всяко от тях в съответната боя по 8-10 минути (в някои упътвания пише, че 3-4 минути са достатъчни). Направихме изключение само при боядисването на яйца с червената боя на „Дидра – 97“ (№7). Там направо сложихме трите червени бои в един съд, доляхме половин литър гореща вода и 6 лъжици оцет, и потопихме 10 яйца, за да се боядисат наведнъж. Дали по тази причина или по друга, но боята не хвана съвсем равномерно. Въпреки това яйцата изглеждаха много добре, все едно белезникавите бразди по тях са умишлено търсен ефект.

Момент от експеримента в редакцията. Снимка: e-vestnik

Момент от експеримента в редакцията. Снимка: e-vestnikНа боите на хапчета не им личи цветът. Трябва да пипнеш хапчето с мокър пръст и да оставиш следа върху бял лист, за да разбереш кое хапче какъв цвят е. Снимка: e-vestnikМомент от експеримента в редакцията. Снимка: e-vestnikПолски яйца, чисто бели. При боядисване те стават по-светли. Черупките им са крехки и се напукват лесно при варене. Снимка: e-vestnikЕкспериментът завърши със смесване на повече пакетчета боя, за да боядисаме повече яйца наведнъж. Снимка: e-vestnikЧервената боя на капсули на фирма "Пет" (6 цвята в опаковка с изрисувано голямо яйце на нея - виж другите снимки) нещо не се разтвори добре и части от нея се задържаха дълго по дъното на съда. Снимка: e-vestnikПовече яйца наведнъж може да се боядисат само ако се смесят няколко пакетчета боя с един цвят, за да се разтворят с повече вода. Едно пакетче е за 150-200 мл вода. Затова всеки трябва да си направи сметката колко яйца иска да боядиса от един цвят. Снимка: e-vestnikБългарски яйца с кафеникав цвят. При боядисване те стават по-тъмни. Снимка: e-vestnik

Резултатът от теста с другите бои се вижда на снимките – цветовете са сходни, с хубаво червено, независимо от формата и производителя на боята. Но най-добри все пак са боите с № 3, 4 и 6. Червеното на боите под № 2 и 3 не е подходящо за бели яйца, защото изглеждат малко по-бледи и розовеят.

Яйца, боядисани с боя №7 – само червена, 3 пакетчета. Смесихме ги, за да боядисаме повече яйца наведнъж. Резултатът не е лош, макар да се получиха малко на шарки. Снимка: e-vestnik

Изпитанието показа две важни неща:

– Една опаковка с 5 цвята стига за общо около 30 яйца. Въпреки че на някои опаковки пише примерно за 50 яйца, тоест по 10 на всеки цвят в кутийката. Но само първите 5-6 яйца стават с по-наситен цвят, следващите до 10 са по-бледи. И боядисването е много бавно и неудобно – в 150-200 мл вода се събира само едно яйце. Така трябва да търкаляш по 5-10 мин. 10 яйца едно след друго в разтвора. Който иска да боядиса 20 червени яйца наведнъж, трябва да смеси 5 пакетчета от една боя, за да се получи около литър разтвор. Така излиза по-скъпо – към 3-8 лв. за едно боядисване, според цената на боята. По-практично би било производителите да предлагат по-големи разфасовки бои от съответните цветове.

– Дали ще се слага сол във водата за варене на яйцата или не, няма значение – все еднакъв брой се напукват. Важно е само първоначално да им се сипе студена вода, която да се загрява на котлона, заедно със затоплянето на яйцата. Ако се сипе гореща вода (с цел да скъси времето за завиране) има риск повече яйца да се напукат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.