46 неправителствени организации: Участниците във „ВИП Брадър“ 3 да дарят хонорарите си!

Мис България Антония Петрова дава автограф. Снимки: Булфото

В медиите е разпратено становище, подписано от 46 неправителствени организации (списъкът им е по-долу), които поставят под съмнение благотворителните инициативи на ВИП „Брадър“ и твърдят, че няма прозрачност какво ще стане със събраните средства и кой ще ги контролира. Те твърдят също, че акцентът, който поставя предаването е върху събирането на пари, а домовете за сираци имат нужда от организирана помощ, промяна на отношението към тях и реформи.
Ето целият текст на писмото:

Като организации, които активно и дългосрочно работят за правата на децата, за решаването на важни социални проблеми, за създаването на по-добра среда за благотворителност и гражданска ангажираност в България, ние приветстваме идеята медиите чрез предаванията си да популяризират и подкрепят обществени каузи.

В предаването VIP Brother обаче, въпреки големия потенциал, наблюдаваме пропуски, които могат да рефлектират негативно върху избраните каузи. Тези пропуски са:

•    Липса на проучване на проблемите и представяне на ефективни решения. Такива се наблюдават в първите две каузи. Несъмнено материалната база в Домовете за деца е лоша, но животът в институции е доказано вреден за емоционалното, социалното и физическото развитие на децата, дори в случаите, в които тези домове са добре ресурсно осигурени.  Инвестирането в тяхната инфраструктура рискува превръщането им в златни клетки, чията социална и икономическа цена ще плаща цялото общество. Предаването пропуска важни възможности да насочи вниманието на дарителите към реформаторски решения в полза на децата в институции.

•    Липса на прозрачност в комуникацията с дарителите. В контекста на първите две каузи за дарителите остана неясно коя е организацията или институцията, която ще реализира проектите с дарителските средства, така че да може да се осъществява обществен контрол върху тяхното изразходване. Не са конкретизирани и домовете, в които ще се изградят центрове за талантливи деца и спортни площадки. Дарителите остават неинформирани и по отношение на това каква част от тяхното дарение ще бъде използвано в подкрепа на каузата.

•    Подмяна на ценности. В предаването се дава приоритет на формалното събиране на средства, а не на трайното печелене на съмишленици за съответните каузи. От самия старт на предаването се акцентира върху необходимите суми, а не върху решенията, които ще се постигнат чрез тяхното изразходване.

•    Липса на яснота за ресурса на дарителството. Всеки човек може да бъде съпричастен и да дари за важна за него кауза. Политиците и държавниците обаче притежават реален властови ресурс, за да решават социалните проблеми чрез конкретни механизми за промяна на съществуващите политики.

•    Ефективност на вложените и набраните средства. Основен критерий за ефективността на една дарителска кампания е съотношението на вложените и набраните средства. Предаването не отговаря на този критерий по две основни точки: 1. Изключително голямата разлика в съотношението между стойността на един дарителски sms и сумата, която стига до крайния получател (41% от стойността на sms-а стига до каузите); 2. Изключително голямата разлика между стойността на приходите от реклами и набраните средства.

В тази връзка, призоваваме:

Продуцентите на VIP Brother и Нова телевизия:

•    Да изработят механизми  за отчетност към дарителите и обществото.
•    Да започнат процес на консултация и обществено обсъждане с участието на представители на отговорните институции и гражданския сектор за определяне на различно, по-ефективно предназначение на събраните средства за деца в институции и конкретните критерии за избор на домове.
•    При подготовката на епизодите да съблюдават стриктно изискванията на член 17, ал.3 от ЗРТ.

Публичните личности, участващи в VIP Brother:

•    Да дарят хонорарите, получени от продуцентите на предаването за благотворителни каузи.
•    Да се ангажират лично с това реформата в системата за грижа и развитието на алтернативни услуги в общността да стане приоритет за Държавата.
•    По време на престоя си във VIP Brother да демонстрират поведение, което да отчита възможността предаванията да бъдат гледани от деца.
•    С цялото си поведение да внушават различното послание и фокус на това издание на предаването и да бъдат внимателни във всички свои прояви като лица на каузите, които подкрепят.

Организациите, подкрепили становището са:

1.    Национална мрежа за децата
2.    Български дарителски форум
3.    Фондация „Помощ за благотворителността в България”
4.    Асоциация „Родители”
5.    Фондация „АРК”
6.    Българско училище за политика
7.    Фондация „Работилница за граждански инициативи”
8.    Американска фондация за България
9.    Фондация „Лале”
10.    Обществен дарителски фонд, Стара Загора
11.    Асоциацията на обществените фондации в България
12.    Движение на българските майки
13.    Българска асоциация по семейно планиране
14.    Български хелзински комитет
15.    Център за икономическо развитие
16.    Български център за нестопанско право
17.    Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения
18.    Каритас България
19.    Център за независим живот
20.    Фондация „ЕКИП”
21.    Фондация „Благотворител”
22.    Институт за социални дейности и практики
23.    Фондация „Пайдея“
24.    Фондация „Асоциация Анимус”
25.    Фондация „Център Надя”
26.    Фондация „Институт за социални услуги в общността”
27.    Платформа АГОРА
28.    Фондация „Шам“, Монтана
29.    Клуб на НСО, Търговище
30.    Фондация  „Приложни изследвания и комуникации“
31.    Българска тренировъчна централа
32.    Център за психосоциална подкрепа
33.    Фондация „Социални практики в общността“
34.    Сдружение „Общество за всички“
35.    Училищно настоятелство при детска градина „Калина“, Дупница
36.    Фондация „Подари усмивка“, Димитровград
37.    Център за приобщаващо образование
38.    Сдружение „Болкан Асист”
39.    Фондация „Екообщност”
40.    Сдружение с нестопанска цел „КАРИНА”
41.    Фондация „Благодеятел”
42.    Фондация „Култура Аними”
43.    Фондация „Артист”
44.    Фондация „Арт лаборатория за общностно и индивидуално развитие”
45.    Младежко християнско движение ИМКА, Габрово
46.    Фондация „Женски алианс за развитие”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.