Как „ционисткото зло“ сплотява мюсюлманския свят

Маскирани палестинци на антиизраелски митинг, организиран от „Хамас“ в Ивицата Газа. Снимка: Ройтерс

Ако Израел не съществуваше, за мюсюлманския свят щеше да е полезно да си го измисли. Няма по-добър гръмоотвод за потушаване на вътрешни конфликти. Светът щеше да стане свидетел на множество локални войни между ислямски държави, ако не съществуваше възможността всеки път да изкарват виновен общия си враг – „ционисткото образувание“.

Явно точно по този начин ще приключи и скандалът между Кайро и „Хизбула“ във връзка с разкриването на агентурната мрежа, поддържана от „Партията на Аллах“ в Египет. След него вече не остават съмнения, че „Хизбула“, а по-точно Иран, разширява дейността си в региона.

По данни на египетските тайни служби, агентите на „Хизбула“ са се занимавали с шпионаж, вербуване на нови привърженици, контрабанда на оръжия в Газа, агитация срещу действащата власт и подготовка за бунт. Духовният лидер на ислямистите шейх Хасан Насрала отправи първия си призив за сваляне на правителството в Египет още през декември, като заяви, че милиони египтяни трябва да излязат на улицата и „с голи ръце да отворят границите на Газа“.

Официалните среди и обществеността в Египет реагираха бурно. Държавният прокурор обвини „Хизбула“, че в името на иранските интереси се кани да хвърли Египет в същия океан от бедствия, както и Ливан. Журналистът Али Ибрахим писа, че Насрала е „по-лош от ционистите“ и заслужава смърт. От своя страна Израел изрази пълна подкрепа за Египет и предположи, че напрежението между Египет и „Хизбула“ ще заздрави сътрудничеството на Кайро с Ерусалим в сферата на сигурността.

Уви, няма особени основания за подобни надежди. Египет надали ще си позволи смелостта да има общи врагове с Израел и да се обявява срещу ислямисти, макар да са от другото, шиитското течение в исляма. Официален Кайро и без това полага усилия да се реабилитира пред своите братя по вяра и пред населението на страната заради прекомерната си близост с Ерусалим.

Насрала изкусно се възползва от тази слабост на Египет и заявява пред цял свят, че агентите на „Хизбула“ в Синай изобщо не са смятали да посегнат на днешния режим, а са вършели едно „свещено дело“ – подпомагали са палестинския народ в Газа. Роднини на заловените терористи разказват пред журналисти, че египтяните са ги арестували в угода на Израел. Хюсеин Мансур, активист от „Партията на Аллах“, направо обвини Кайро, че е изфабрикувал уликите срещу „Хизбула“ по молба на ционистите – за да подрони реномето на организацията, „победила Израел“. Критиката му беше подкрепена от Иран, Сирия и Катар.

Дали египетските власти ще издържат на този натиск – не се знае. Сътрудничеството с Израел е твърде болезнена тема за Кайро още от подписването на мирния договор в Кемп Дейвид. От една страна, властите се страхуват от нарастващото влияние на Хизбула в страната, от друга – не желаят да дразнят хората с непопулярни стъпки. Опозицията вече отправи остри критики срещу президента Мубарак заради изявленията му срещу „Хизбула“ и отново напомни кой е същинският враг на египтяните.

Не се знае колко дълбоко е проникнала иранската агентурна мрежа в обществото на Египет. Нелегалната й дейност беше разкрита още през 2007 година, но египетският министър на вътрешната сигурност Омар Сулейман не се осмели да започне арестите, докато по негова молба американците не увеличиха военното си присъствие в Суецкия залив и в Червено море.

Очевидно е, че Кайро се страхува от „Хизбула“, а пък „Хизбула“ от нищо не се бои, поне на думи, независимо че синайското разобличаване доста ще навреди на организацията по време на изборите в Ливан. Твърде откритите действия в полза на Иран едва ли ще се харесат на ливанските избиратели. В родината на „Хизбула“ вече са създадени шиитски организации, обявили се против групировката. Толкова повече са причините шейх Насрала да търси нови сфери на влияние. А той има и стари сметки за уреждане с Египет. По негови данни, през 2006 година Кайро е настоявал Израел да продължи операцията в Ливан.

Всъщност ислямистките агенти успешно са съчетавали две задачи – снабдяване на Газа с оръжие и вредителска дейност срещу египетските власти. Напълно е вероятно планираните операции да са включвали между другото атентати срещу израелски обекти и граждани на Израел. Според експерти обаче основната цел на терористите била да да установят контрол над Суецкия канал. Предвидено е било движението по канала – воден път с голямо стратегическо значение за световната петролна търговия – да бъде саботирано в отговор на евентуална американска или израелска атака срещу ядрените обекти на Иран. Координираните действия в Суецкия канал, Персийския залив, Червено море и Аденския залив биха довели до пълно прекратяване на петролните доставки от региона.

Западните и арабските политици избягват да коментират тази страна на шпионския скандал. Защото междувременно в света узрява консенсус за преговори с Иран и включване на страната, а покрай нея и на „Хизбула“, в близкоизточното уреждане. Подготовката на Ислямската република за петролна война би накарала обществеността да се усъмни още отсега в успеха на това начинание – нещо съвсем нежелано за архитектите на новия ред.

Затова не е изключено занапред опасността от страна на „Хизбула“ и на Иран да бъде подценявана все по-целенасочено. Показателни са плановете на командването на НАТО да прехвърли част от подразделенията в състава на ЮНИФИЛ от Южен Ливан в Афганистан. Така международната общност един вид се оттегля от зоната на конфликта, оставяйки да бъде решаван от заинтересованите страни с техни собствени сили, и същевременно обявява, че този конфликт няма особено значение.

Това не означава, че в близко време Израел трябва да очаква война на север от страната – по-скоро обратното, „Хизбула“ надали ще пожелае нов открит сблъсък. Но ще се наложи да решава например проблема с Голанските възвишения, като се осланя само на собствените си сили.

В днешната международна ситуация Израел е останал без приятели и без съюзници. И не бива да разчита на Египет – в избора на враг за страната Кайро няма да посмее да тръгне срещу целия арабски свят. Конфликтът с Иран и „Хизбула“ ще бъде потулен без много шум в името на общата цел – борбата срещу „ционисткото зло“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.