Военна акция няма да спре сомалийските пирати

Сомалийци, заподозряни за пиратски нападения, държат ръцете си във въздуха, докато тече акцията по задържането им в Аденския залив. Снимка: Ройтерс

Три изстрела от американските морски тюлени снайперисти и драмата приключи. Трима сомалийски пирати бяха ликвидирани, а американският капитан Ричард Филипс, който беше държан като заложник на спасителна лодка в Индийския океан от сряда миналата седмица, беше освободен.

След като в неделя се разбра, че Филипс е бил освободен членовете на екипажа на „Мерск Алабама“ – корабът, който пиратите се опитаха да превземат, но получиха като „утешителна награда“ само капитана – започнаха да празнуват. Те ликуваха, изстреляха сигнална ракета и издигнаха американски флаг на кораба, намиращ се в кенийското пристанище Момбаса, където „Алабама“ акостира в събота, след като неохотно остави капитана си на произвола на съдбата.

Според вицеадмирал Уилям Гъртни, началник на Пети американски флот, разположен в Бахрейн, капитанът на американския ескадрен миноносец „Бейнбридж“, който се намирал на място на инцидента, взел „мигновеното решение“, че животът на Филипс е в опасност и наредил на снайперистите да стрелят срещу тримата пирати, които охранявали Филипс. Неочакваното решително действие изпрати послание на хилядите други пирати, превърнали се от години в същинска напаст покрай сомалийските брегове. Начинът, по който американците отвърнаха на пиратите, ще повлияе върху съдбата на стотици други все още държани заложници. В ръцете на пиратите има над 200 души от различни националности.

Обезпокоителното за тези заложници и за онези, които ще бъдат отвличани в бъдеще, е, че убийствата могат да доведат до по-твърда ответна реакция на пиратите. „Няма съмнение, че спасяването на Филипс може да доведе до ескалиране на напрежението в тази част на света“, заяви Гъртни пред репортери в неделя.

Досега, въпреки стотиците нападения, е имало само няколко смъртни случаи, свързани с пиратството край Сомалия. Руският капитан на кораба „Фаина“, превозващ танкове и муниции от Украйна до Кения, почина от сърдечен пристъп след като корабът му беше отвлечен през септември.  Флоран Лимасон, собственик на яхтата, освободена от френските военноморски сили в петък, почина по време на спасителната операция, въпреки че Франция призна, че може и да е бил убит от командосите, притекли се на помощ. По време на внезапното нападение бяха убити и двама пирати.

Сомалийските пирати не са фанатични убийци. По-скоро те са млади мъже, които искат да изкарат лесни пари в страна, в която другите възможности са ограничени. В голяма степен, пиратите взимат заложници с надеждата да получат тлъст откуп, но тази практика може и да се промени. Веднага след освобождаването на Филипс, други пирати заплашиха САЩ с отмъщение и предупредиха, че отсега нататък ще убиват заложниците и при най-малкия знак за използване на сила. Експерти по пиратството също не са оптимистични, че това, което направиха САЩ, ще откаже пиратите от последващи отвличания. „Надяваме се това да обезкуражи другите, но на този етап много се съмнявам“, заяви Ноел Чонг, който оглавява центъра за регистриране на пиратските атаки към Международното морско бюро. „В този район има много пирати и всеки кораб струва най-малко един милиона долара.“

Френските военноморски сили никога не са се страхували да си върнат пленените лодки с помощта на сила. Щурмуването на френската яхта в петък беше третата подобна операция на френски части за една година. И въпреки това пиратството продължава да се разраства.

Изпратените военни кораби в региона не прогониха пиратите в скривалищата им в Пунтланд, полуавтономния регион в Сомалия, където са базирани много от пиратските банди. През 2008 година пиратите превзеха повече от 40 плавателни съда в и около Аденския залив и събраха десетки милиони долари от откупи. Така те подтикнаха международната общност в края на миналата година да изпрати военноморски сили. В района сега патрулират около 15 военни кораба от Европейския съюз, коалиционен отряд със специална задача начело със САЩ и отделни страни като Русия, Индия и Китай. Въпреки тяхното присъствие, след краткия временен застой през януари и февруари, който експертите по борба с пиратството отдават предимно на лошото време, пиратите се завърнаха с гръм и трясък. През последните три седмици те нападнаха 18 кораба. Пет от тях са в пиратски ръце, заедно с други, държани от месеци.

Според Гъртни районът просто е твърде голям – около 2,85 милиона кв. км. – за да се патрулира ефективно. Освен това сега пиратите се осмеляват да действат по-навътре в Индийския океан, за да избегнат международните патрули.

Собствениците на кораби са окуражавани да прилагат защитни мерки. Засилват се и споровете около подновяването на практиката за въоръжаване на членовете на екипажи, пътуващи по търговски кораби. Международни наблюдатели обаче отдавна твърдят, че единственият начин да се изкорени пиратството е да се сложи край на ужасната бъркотия в Сомалия, която е без функциониращо правителство от 1991 година и е залята от беззаконие. „Крайното решение за пиратството се намира на земята, заяви Гъртни. Пиратството се ражда от беззаконието, липсата на управление и от икономическата нестабилност“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.