Сретен и несретниците

Иво Инджев

Има един знаменит разказ, по-скоро фейлетон, на Бранислав Нушич, в който учител преподава в клас елементарни основи на астрономията, а не особено схватливият ученик Сретен служи за учебно помагало в ролята на луната, която трябва някак да се върти едновременно около себе си и около планетата земя. Много е смешен.

Нещо подобно се случва сега и с елементарния номер местният политически живот да се завърти около измислената афера от вчера със сръбския герой от българските криминални хроники Сретен Йосич. Понеже си няма друга работа, парламентът се занимава да нищи отношенията му с някогашния секретар на МВР Бойко Борисов, за които Сретен бил казал нещо си някъде си.

Този фейлетон обаче не е смешен, защото с него се опитват да ни правят на глупаци. Забавляват се за наша сметка с имитация на атака срещу Бойко Борисов. Всъщност му подават страхотна топка да разиграва най-ценния си предизборен коз – спомените за твърдата му ръка като шеф на професионалното ръководство на МВР (достоверни,или не, те будят очаквания сред доста от зажаднелите за някаква справедливост граждани).

Може би нямаше да си заслужава да се обръща внимание на този фарс, ако една червена лампичка, боядисана напоследък в консервативно синьо, не светна отново като индикация за това, че Борисов и ГЕРБ заприличват на кораб, насочван към шлюз, от който изходите са два: или излиза тогава и в посоката, в която го навигират, или остава на сухо.

Не друг, а лидерът на Ред, законност и справедливост Яне Янев се застъпи от парламентарната трибуна за „чистото минало“ на кмета в качеството му на генерал по отношение на казуса „Сретен Йосич“. Янев не остави съмнение накъде бие: бил 100 пъти по-готов да се съюзява с ГЕРБ, отколкото с останалите.

И това желание за общуване, отбивано засега публично от Борисов, също можеше да бъде подминато с безразличие. Само че случката се разиграва само ден след като възможностите на ГЕРБ да се коалира след изборите с партньори като СДС и ДСБ намаляха наполовина след наложеното от мнозинството в НС решение за удвояване на прага пред коалициите на входа на парламента. Така ГЕРБ се озова в хипотезата да търси други варианти.
А вносителят на самото предложение за това „вкарване в кошарата“ е същият господин Янев, което даде възможност на Станишев да лъже с широко отворени очи пред камерите, че вдигането на бариерата си било проблем на десните.

Всичко това намирисва не толкова на казус „Йосич“, колкото на сценка с етикет „Сретен“ – довчерашни несретници са пуснати като управляеми торпили да взривяват дясното единство от… десни позиции.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.