АЕЦ „Козлодуй“ – спорно гориво, съмнения за корупция и много оправдания

АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: Ройтерс

Безопасен ли е наистина АЕЦ „Козлодуй”? Има ли корупция там? Какво стана с изнесените данни за новото ядрено гориво в централата, за което тревожно сигнализираха двамата ядрени физици – Георги Котев и Александър Белковец – които са работили там? По случая се писа доста, но въпросът остана неизяснен.

До момента от АЕЦ „Козлодуй“ и Агенцията за ядрено регулиране опровергаваха декларативно твърденията им. Но двамата настояват на своето – че новият вид ядрено гориво не съответства на описаното в документацията, която го придружава, и поведението му е непредвидимо, което го прави опасно.

Котев предполага, че става дума за подмяна на горивото с друг вид, по-евтино гориво, като разликата в цената (между 100 и 300 хил. евро на касета) прибират консултантска фирма и шефове от централата, които съзнателно прикриват разликите в горивото. В момента двата блока на АЕЦ са заредени вече изцяло с новия вид гориво – общо два ядрени блока по 163 касети.

Уволненият от централата физик Александър Белковец, експерт по ядрената безопасност там, половин година по-късно потвърди тезата на Георги Котев, че горивото е подменено и поведението му е непредвидимо (виж тук). Отново последваха декларативни опровержения, че с горивото всичко е наред.

Но преди  два месеца един инцидент хвърли нови съмнения за нещо нередно.
На 19 февруари отговарящият за “служебната тайна” в Агенцията за ядрено регулиране Атанас Стоев, бивш служител в разузнавателното управление на ГЩ, бивш търговски представител в Москва, бе намерен мъртъв в помещение между етажите в блока, където живеел в ж. к.”Младост”. Официалната версията беше, че се е прострелял със служебния си пистолет в дясното слепоочие заради тежко заболяване.
Дни преди това – на 11 февруари ядреният физик Александър Белковец изнесе още факти за нелогично поведение на новото ядрено гориво, с което реакторите на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй са заредени вече изцяло.
На 16 февруари Комитетът за защита на ядрения физик Георги Котев подаде сигнал до главния прокурор Борис Велчев, че главен специалист по ядрена безопасност на блоковете Александър Белковец е подкрепил данните на своя колега и е съобщил за нови случаи на непредвидимо поведение на горивото в реакторите.
Случайно ли е това навързване на събития?

Служителят по сигурността на информацията в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) отнесе причината за смъртта със себе си. Самоубийство или убийство? Казаха самоубийство. Лична драма. Имал тежко психическо или друго заболяване, довело до фатален край. Напоследък пиел много антидепресанти. Напълно възможно е. Така твърдят работещи от агенцията, които са познавали Стоев и го определят като тих и незабележим човек.

Георги Котев на пресконференция в София. Снимка: Таня Киркова

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не е обикновена държавна агенция. Тя е призвана да контролира безопасното използване на ядрената енергия и ядрените материали в България (не само в АЕЦ). Когато такова нещо се случи с неин служител много по-внимателно и обстойно се изследват причините и се отхвърлят една по една възможностите те да са свързани по някакъв начин с служебните му задължения.
Но какво се случи след смъртта му? Информацията за злополучния край на служителя на ДАНС в АЯР излезе със  закъснение от почти месец. Стана ясно, че Стоев преди време е подал заявление за напускане на АЯР, но дни преди смъртта си го е оттеглил. Близките му са отказали негови колеги от агенцията да присъстват на погребението.

Всички документи, които са изискани от ДАНС и службите по този въпрос, са минавали през Стоев. Това може да не значи нищо. Такива са били задълженията му. Но ако Стоев е бил сериозно болен защо ще се откаже от болничните? Ако е искал да се пенсионира, щеше да бъде съобщено в официалната информация, разпространена след като излезе новината за смъртта му.
Кога човек по собствено желание подава молба за напускане – отива на друга работа, има сериозни служебни или личностни проблеми, конфликти, несъгласие, натиск и други, той подава молба за напускане и обикновено не се бавят да я разпишат. Защо Стоев дни преди самоубийството изтегля заявлението си за напускане? Георги Котевсмята, че с изтеглянето на молбата си Стоев насочва да се търси причина за самоубийството като служител агенцията.

Упражняван ли е върху Стоев някакъв натиск, във връзка с разследваното от ДАНС въвеждане в експлоатация на нов вид гориво ТВСА, както написа 168 часа?

Сергей Цочев, шеф на Агенцията за ядрено регулиране. Снимка: Таня Киркова

Пред e-vestnik Сергей Цочев, председател на АЯР бе категоричен: „Няма нищо общо между самоубийството на Стоев и изнесените факти от Котев и Белковец за новото ядрено гориво. Служителят по сигурност на информацията има много строго определени функции. Негово задължение е да приема конфиденциалната информация. Да се грижи тя да бъде съхранена по съответния начин и опазена.
А каква по същество е тази информация не е работа на служителя. Той не е ядрен експерт. Във всяко едно звено на държавната администрация има такъв служител. И няма разлика между нашия служител по сигурност на информацията и този в Агенцията по защита на детето или някоя друга.“

Ядреният физик Георги Котев обаче смята, че: „Наистина съдържанието на информацията не е работа на служителя по сигурността, той не е ядрен експерт. Но тези два факта по никакъв начин не му забраняват да вижда, да мисли и да прави изводи. Не е чудно опитен и ерудиран човек като Стоев да е “решил пъзела”.

Александър Белковец, до края на миналата година главен специалист по ядрена безопасност на 5 и 6 блок, коментира: „Ако някой иска да подмени някакъв документ или съдържанието му, това няма как да стане без съгласието на такъв служител. И обикновено, ако се стигне до такъв акт, го вършат хора нагли и без никакви скрупули. За въздействие върху такива служители има много начини и методи.“

На въпроса може ли да е изтекла някаква конфиденциална информация от агенцията и затова Стоев да е бил притиснат от някого Сергей Цончев отговори: „Никакви притеснения нямаме в това отношение. Тези служби, регистратури и хора ( които се занимават със секретна информация) са обект на контрол от ДАНС и на ДКСИ. Проблемът на Стоев е личен. Той се разболя… Ние в Агенцията за ядрено регулиране съжаляваме за тази история, но тя е изключително личен проблем и колкото повече я ровим, толкова по-неприятно е за неговите близки.“

Но според Георги Котев: „Ако Стоев е бил болен, още повече на психическа основа, то тогава той е следвало да бъде освободен от толкова отговорната длъжност, която е заемал. Човек с такова заболяване не може да заема толкова важен пост в АЯР. На мен лично, ми прави впечатление, че човекът си е бил със здрав разум и повод за това ми дава фактът, че дни преди самоубийството той си е изтеглил предизвестието за напускане. Така Стоев  е оставил сигнал, че крайното му решение е свързано с работата. И още нещо. При последните ми две срещи с офицер от ДАНС, преди да напусна България, аз го предупредих, че ако не предприемат активни действия за разкриване на случая по доставката на друг тип ядрено гориво вместо договореното, ще напусна страната и ще търся съдействие отвън. Той ми отговаряше усърдно, но като виждаше непреклонността ми, започна да ме съветва първо да напусна и после да правя каквото реша. Един вид, за да не съм си съсипвал бъдещето, в резултат на едно дисциплинарно уволнение. Мен тази позиция ми изглеждаше доста странна. Някак си прекалено ангажиран ми изглеждаше. Вместо да се грижи за разкриването на престъплението, което автоматично би обезсмислило моето заминаване за чужбина, той се беше загрижил за скромната ми персона. За това и реших да не го послушам и не сгреших. Ако бях оповестил разкритията си като бивш служител, те щяха много по-лесно да ги омаловажат, както сега правят с Белковец. Освободиха ме чак след два месеца, но не дисциплинарно, за да не вкарам случая в съда. Така, че според мен Стоев е постъпил умно и логично.“

С горивото все пак нещо не е наред

Компютърните програми, които изчисляват поведението на ядреното гориво, са безсилни да го предскажат, научи e-vestnik от вътрешен източник от централата, пожелал анонимност. Неотдавна на няколко пъти специалистите не са могли да пресметнат правилно верния край на горивната кампания и началото на работа на т. н. мощностен ефект. Това е режим, при който реакторът продължава да работи след края на горивната си кампания, но на по-ниски от 100% параметри. Казано накратко, горивото продължава да се държи непредвидимо.

Но кой се заинтересува от случая с новото ядрено гориво? Какви разрешителни е издавала АЯР за горивото и за всяка доставка? Кой  се е интересувал от тях?

Оператор на пулта за управление на 5-и блок на централата през януари т. г. Снимка: Ройтерс

Сергей Цончев: „По случая с горивото, който повдигна Котев миналата година, имахме запитваме от ДАНС, имали сме и срещи с ДАНС. Предоставихме цялата информация, която е поискана. Същото важи и за експерти на Европейската комисия, същото важи и за министъра на енергетиката. Който се е обърнал към нас, е получил информацията, която му е трябвала. Естествено вървят процесуално следствени действия. Дали сме необходимата информация и там, и сме готови да сътрудничим и занапред.

Георги Котев: „Да, разрешението е предоставено, но непълно и затова негодно. Самото разрешение няма никакъв смисъл и стойност, ако не са достъпни и проверими основанията за неговото издаване. Във въпросното разрешение са посочени две основания – първото е законовото право на шефа на АЯР да издава такива актове, а второто е техническо решение (със свой си номер и дата) от АЕЦ „Козлодуй“. Ако първото основание се проверява лесно, техническото решение няма как да видим, ако то не бъде предоставено, като неразделна част от разрешението за смяна на горивото.“

Сергей Цочев надълго и нашироко опровергава участието на консултанска фирма в доставката на ядрено гориво, за която, според него се твърди, че е транспортирала горивото в АЕЦ. Всъщност Котев постави въпроса не за транспорта на горивото, а защо е нужен консултант в доставките, като години наред горивото е доставяно без консултант.

Цочев казва: „Внедряването на това гориво става с разрешение на АЯР. С документи, които са публични. Става на базата на обосновки и документи, които сме получили от централата, респективно от руската страна – ТВЕЛ, обосноваващи безопасността на това гориво. След оценка от наша страна и външни експертизи, са издадени тези разрешения. Гориво се доставя всяка година. Всяка година се издава разрешение за внос и разрешение за транспорт… ТВЕЛ има задължение да транспортира горивото до вратата на централата, до пристанището на АЕЦ Козлодуй. ТВЕЛ носи цялата отговорност за безопасността до момента, в който то бъде разтоварено от кораба. Всички писъци бяха, заради това че ТВЕЛ беше наела двама души консултанти, които са му оказвали някаква консултантска помощ. Но това си е работа на ТВЕЛ. Не сме издавали разрешения за транспорт и за внос на нито една друга организация, освен на АЕЦ “Козлодуй”.“

Георги Котев опонира: „Истината е, че двамата (от “някаква фирма”) няма какво да консултират гигант като ТВЕЛ. Доказва го и над 20 годишната практика на внос на гориво за АЕЦ Козлодуй без никакви консултанти. Ролята на консултантите е на пощенска кутия при разпределяне на печалбата от далаверата. Вижте на коя дата е приета съответната наредба (б. р. – за работа с ядрено гориво) и свържете този факт с това, че първата партида с новите касети – ТВСА, е внесена в България през октомври 2004, като пак тогава фирмата с двамата консултанти участва за първи път.“

Но какво е все пак горивото и има ли някаква подмяна? Оттук нататък отговорите на шефа на АЯР Сергей Цочев, на физиците Георги Котев и Александър Белковец станаха прекалено специализирани (който иска, може да ги прочете тук).

Но, с няколко думи, според Сергей Цочев няма разминаване между номенклатурата, номерата в разрешенията за горивото. А според Котев проблемът не е в номерата и документите, а в това, че реалното съдържание на горивото е друго и не се държи според придружаващата го документация. Освен това софтуерът, с който се изчислява работата на горивото, показва разминавания с горивото, което е заредено в блоковете. Поради това били наложени промени в софтуера (нагаждане), което е недопустимо.

Според Цочев безопасността на работа в централата в последните години се е повишила значително, облъчването на персонала е намаляло повече от 10 пъти, различни други показатели за безопасност също са се подобрили, откак се използва новото ядрено гориво. Освен това е произведен повече ток, блоковете са работили с по-голям процент от мощността си. Към този оптимистичен рапорт на шефа на АЕЦ може да се добави една подробност – на 1 март 2006 в АЕЦ „Козлодуй“ стана инцидент, окачествен в някои доклади на Запад като един от четирите най-опасни инциденти в ядрена централа (виж тук) от началото на века. Тогава (както бяха принудени да признаят от АЕЦ “Козлодуй” впоследствие), 22 от 60 пръта, които спират реактора, са отказали да се спуснат. Това беше сравнено от някои експерти с автомобил, който се движи без спирачки. Това няма връзка с горивото, но опасното в случая е, че от АЕЦ „Козлодуй“ се опитаха да прикрият инцидента, като отричаха, че въобще има инцидент. АЯР първоначално също не забеляза нищо тревожно, а го призна за инцидент много по-късно, когато вече се вдигна шум и в чужбина.

Въпросът е – щом така реагират в АЯР и централата на инцидент, как да вярваме, когато ни убеждават, че всичко е наред с ядреното гориво?

От АЕЦ „Козлодуй“ отговориха по съмнителен начин на обвиненията на двамата ядрени физици. Миналото лято за Георги Котев казаха, че бил засегнат, че не са го направили шеф на отдела, в който работи. Тоест – затова прави такива обвинения. Когато в медиите се обади уволненият Александър Белковец (опериран от рак – виж тук), от ръководството на АЕЦ пък казаха, че той не е уволнен, предложили му друга работа, но той не бил съгласен. Белковец обаче твърди друго – че се обърнал към Комисията за защита от дискриминация и съда, затова, че на него и цаля група работници в централата не са им увеличили заплатите, заедно с тези на останалите служители, както е било и по споразумението на работодателя със синдикатите. Тогава Митко Янков, директор “Безопасност и Качество”, демонстративно започнал да намалява премиите на Белковац и да го заплашва какво щяло да му струва това, че се е обърнал към съда. (Виж тук подробности за уволнението).

Накратко – ръководството на АЕЦ и регулаторът АЯР, който трябва да го контролира, в синхрон отричат всякакви твърдения за нещо нередно в централата. Но подмяната на фактите и предметът на спора (за документация, транспортиране на гориво, омаловажаване на твърденията на двамата физици) показва, че ядрената безопасност на България не е в съвсем надеждни ръце.

И е любопитно защо ДАНС, след като има данни за частния бизнес на шефовете на централата (виж тук), не предприема мерки? Дали наистина огромните пари от ядрения бизнес не финансират политически кръгове?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.