Нещо тиктака в главата на прокурора на Стависки, та се чува в цяла Европа

В българския съд се случи нещо, което може да се изучава от студенти по право в университетите по света.

Антони Лаков, прокурор по делото на шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки изведнъж направи пледоария в негова защита, по-ефектна от тази на неговия адвокат. Това е толкова екзотичен акт, че може да се сравни със следното – например полицията да откаже да арестува банда крадци, защото те са културни хора, които съжаляват за извършеното.

Българското правосъдие влачи пределно ясния случай “Стависки” вече почти 2 години. Катастрофата с пияния фигурист се случи през лятото на 2007-а. При подобен случай в САЩ, примерно, шампионът отдавна щеше да е в затвора, без никаква милост. Там правораздаването е особено строго към известни личности, за да демонстрира пред обществото, че пред закона всички са равни. Така зад решетките са лежали шампиони като Майк Тайсън (с недотам убедително доказано изнасилване) и цяла редица холивудски актьори и актриси – кой за шофиране пиян, кой за сбиване, кой за кражба от магазин и т. н.

Какво е направила българската звезда Стависки? След безразсъдно шофиране с висока скорост и висока доза алкохол в кръвта убива човек и оставя друг получовек. И нито ден не прекарва зад решетките. Бургаският съд се мотае дълго, накрая го осъжда условно. На ново разглеждане, след като горна инстанция връща делото, съдът го осъжда втори път, вече ефективно на 2 и половина години. След обжалване на тази присъда пред Върховния касационен съд е възможно тя дори да бъде увеличена. Защото при подобни случаи други шофьори са получавали по 5-10 години затвор. Стависки очевидно е погален с перце.

Какво се случва обаче? Прокурорът по делото, вместо да изисква по-тежка присъда и да обвинява, става адвокат на Стависки. България се прочу в Европа със случая “Борилски” – убит във Франция български студент. Френското правосъдие има неопровержими доказателства – ДНК-проби и др. – че това са извършили други двама студенти, които се крият в България и тукашното правосъдие не ги закача.

Европа недоумява. Въпросът не е политически. Въпросът е какво тиктака в главите на магистратите. И какво тиктака в главата на българина въобще. За мнозина тук Стависки е добро момче, да му простят, както се е изказал и прокурорът. Така и със случая “Борилски” – абе, добри момчета, кво сега ги обвиняват.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.