Яд(р)ен приоритет

Иво Инджев

В интервю за един от най-авторитетните в Германия всекидневници „Зюддойче цайтунг” (в Германия, в САЩ и в други демократични страни авторитетните издания не са непременно „столични“), президентът Г. Първанов намеква за промяна в оценката му на енергийната зависимост от Русия. Оказва се, че тази зависимост може да бъде и опасна!

Нещо повече, Г. Първанов, който постла килима за поклони пред Путин миналия януари и така се престара в тази дейност, че си изпроси негласен бойкот в западните столици, демонстрира сега загриженост за колективната сигурност на Запада, заплашена от прекомерната зависимост от руските суровини. За целта той определя кризата с руския газ от тази зима като „шок“.Именно затова България можела, по думите му, да бъде от полза като се възползва от географското си положение.

И двете понятия, „опасност от руската зависимост“, и „шок“ с доставките на руски газ, се появяват за пръв път в речника на президента на България.

Доколко му е трудно да бъде убедителен в тази роля обаче си личи от противоречието, в което изпада, щом заговори за най–скъпия (на сърцето му и за страната ни) проект с руско участие в самата България АЕЦ „Белене“. Изтъквайки факта, че с него (на теория, понеже няма осигурено финансиране и единствено Москва предлага държавен кредит за строежа, докато западните банки се дърпат) са ангажирани концерни, като „Сименс“, Г. Първанов стига до извода колко модерен бил този проект. А именно неговата „модерност”, заради руските технологии, които досега не са допуснати в нито една страна от ЕС, се поставя под съмнение от скептиците у нас и в чужбина.

Същото се отнася и до екологичната страна на въпроса, която вестникът повдига с ясното съзнание, че точно в Германия еколози вече протестираха срещу строежа в сеизмологична зона в близост до огнища на земетресения с драматични последици в Свищов и във Вранча, Румъния. С лековатия аргумент, че еколози имало навсякъде (т.е. нека си протестират, това им е работата), президентът търси легитимност в западното участие в плановете за строителството на централата (всъщност точно срещу тях се бунтуват германските еколози). И нито дума не казва този път за „опасната зависимост“ от Русия, за която скланя да говори по- горе по отношение на преноса на руски газ и петрол. Именно в ядрената енергетика България е далеч по-зависима от Русия, отколкото Европа е свързана с руските доставки на газ и нефт, които иначе той загрижено сочи като опасни за европейската независимост.

Можем само да гадаем, дали Г. Първанов не е решил да направи крачка назад като кремълски брокер по темата за газопровода „Южен поток”, само и само да запази позициите си по явно много важния за него ядрен приоритет в Белене. Очевидно е само, че търси изход от положението, в което сам се постави, когато обяви за голям успех („голям шлем“) подписването на три огромни за мащабите на България договора с Путин през януари 2008 г. , с което превърна европейска България в още по-зависима от Русия и отворена за нова руска енергийна експанзия на Запад страна.

Още текстове от Иво Инджев в неговия блог

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.