Словакия и еврото – бум на шопинга в чужбина

Словаци държат първите банкноти евро, изтеглени от банкомати в Братислава на 1 януари 2009 година. Снимка: Ройтерс

Когато на 1 май 2004 година Словакия се присъедини към Европейския съюз, 28-годишният Петер Михалка не можеше и да си представи, че пет години по-късно ще прекарва уикендите в художествените галерии на австрийската столица Виена, на час път с кола от Братислава. Животът на словаците, които от няколко години преживяват икономически бум, се промени коренно, след като през декември 2007 г. страната им стана част от Шенгенската зона за свободно движение, а този януари и от Еврозоната.

„Край със словашките крони, сега плащам навсякъде в евро“, казва Петер, който работи като редактор в Братислава. Когато отива във Виена, той не се колебае да похарчи 200 евро за дрехи и книги, тъй като доходите му са тройно по-високи от средната работна заплата от 700 евро в страната му.

Откакто през 1989 година Желязната завеса падна, Виена се превърна в обичайна дестинация за братиславските любители на пазаруването. Днес обаче на мода излизат също съседните Чехия, Унгария и Полша. Словаците, които приеха еврото, се възползват от благоприятния разменен курс, откакто валутите на съседните страни се сринаха заради световната финансова и икономическа криза.

„Шопингът в чужбина преживя очевиден бум между януари и февруари заради курса на другите валути“, обяснява Юрай Валахи, анализатор от словашката „Татра банка“. От юли миналата година, когато окончателният курс на словашката крона беше фиксиран на 30,126 евро за една крона, чешката крона загуби 11 процента, унгарският форинт – 23 на сто, а полската злота падна с цели 32 процента, отбелязва той. Най-много от притока на словашки купувачи и потребители печели Унгария, показва най-новият доклад на агенцията за маркетингови проучвания GfK.

От началото на годината финансовите операции, извършвани от словашки граждани в чужбина, регистрират значително увеличение. Само в Унгария броят им нарасна четирикратно, а общата сума на операциите – седемкратно в сравнение със същия период на миналата година“, отбелязва Стефан Фример от банка „Словенска спорителна“.

Половината от автомобилите, паркирани пред супермаркет в унгарския град Мошонмодяровар, на около двайсетина километра южно от Братислава, са със словашки регистрационни номера. „Всички разправят колко евтино е тук“, казва Мирослав Пекар, 28-годишен зидар от Братислава. „И действително, някои продукти са с 30 на сто по-евтини, но аз търся качество“, добавя той, отпивайки глътка ябълково вино – единствената му покупка за деня. „Бензинът също е по-евтин в Унгария“, казва мениджърът от Братислава Йозеф Казар, също 28-годишен.

Малцина са засегнатите от уволнение и замразяване на заплатата в района на столицата – традиционно най-богатия район в Словакия. Най-спестовните вече предпочитат да харчат парите си извън страната – през февруари търговията на дребно в Словакия отчете понижение от 10,3 на сто при постоянни цени и това е най-значителният спад от шест години, сочат официалните статистики.

„Ако се вземе предвид курсът на еврото и по-ниският данък добавена стойност, разликата в цената може да надхвърли 40 процента, а словашките търговци не могат да издържат на тази конкуренция“, обяснява Павол Констяк от Асоциацията за търговия и туризъм. Той смята, че ако тази тенденция се запази до края на годината, ще оцелеят единствено едрите търговци.

Пазаруването в чужбина може да има отрицателни последствия за словашката икономика, тъй като вътрешното потребление е основният двигател на брутния вътрешен продукт, отбелязва агенция GfK. „Знам, че това не е полезно за нашата икономика, но на първо място мисля за семейството си“, казва словенец, бутащ претъпкана с хранителни продукти количка към колата си в Мошонмодяровар.

За мнозина приятното чувство на гордост, че можеш да харчиш извън страната си, взема връх над стремежа за икономии. „Да пазаруваш във Виена наистина си е нещо“, подчертава Йозеф Казар, който носи дизайнерски обувки, за каквито не би могъл и да мечтае в епохата на Желязната завеса.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.