Бербатов и лешоядите

Димитър Бербатов вече се утвърди като звезда в „Манчестър Юнайтед“. Снимка: Ройтерс

Преди време e-vestnik пусна коментар със заглавие Бербатов и скорпионите. Оказа се обаче, че когато стигнеш подножието на върха, те чакат и по-страшни срещи – с лешоядите. От английската сензационна преса – с вековни традиции в разтерзаването на знаменитости, с нелепите й имитатори в България и настървените от клубни пристрастия запалянковци.

Лешоядите избират жертва, която им се струва слаба, и я чакат да падне, за да се нахвърлят. Те дебнеха своя миг и го дочакаха – когато Бербатов изигра два-три мача под очакванията, получи тежка контузия, а при завръщането си (О, ужас!) пропусна дузпа. Нахвърлянето беше групово, жестоко и безмилостно.

За английските сензационни медии това е разбираемо – за тях Бербатов е само един, и то чужденец, от кандидатите за слава сред десетките големи имена във Висшата лига. Откъде се взема обаче мазохистичното удоволствие, с което и българските вестници се включват в опитите да бъде унищожен най-големият играещ в момента български футболист?

Дотам, че дори „качественият“ вестник „Дневник“ подбира тенденциозно цитати и изважда само едно (!) от хилядите мнения от английските форуми – на някой си Хасан, който смятал, че „Бербатов не е достоен дори да лъска обувките на Кантона.“ За какво е достоен Бербатов тепърва ще се види, а и се вижда. За щастие впечатленията на заслепените от злоба и завист са едно, а фактите друго.

Както е известно, в английската Висша лига се води най-точната, подробна и комплексна статистика в света за проявите на всеки футболист. Е, по тази статистика към 21 април Бербатов е на 5 място от всички футболисти и на трето сред нападателите. Всички останали играчи от „Манчестър Юнайтед“ са далече назад. Впрочем, същото обяснява постоянно и сър Алекс, но той не е никакъв авторитет за нашенските капацитети.

За тях е важно, че Бербатов е пропуснал дузпа. Сякаш никой велик футболист преди него не е пропускал дузпа – къде-къде по-решаващи. А този пропуск дори не беше фатален – след него резултатът си оставаше равен. После пропусна и капитанът Рио Фърдинанд, но той не ни е интересен. Интересно ни е да сринем със земята нашия капитан.

Само че това няма да е лесно. За големия футболист и професионалист подобни епизоди са неизбежна част от играта, облаци, които идват и заминават. Онези, които истински обичат футбола, знаят, че Бербо е именно такъв и тепърва ще го показва отново и отново. Лешоядите този път не са познали, макар че те никога не се отказват да дебнат. Може да ги подплаши само блясъкът на купите. А те идват.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.