Проституция, хазарт и наркотици – грехът се завръща в Багдад

Модел представя тоалет на дизайнер от иракска модна къща по време на честванията на деня на жената в Багдад на 8 март. Снимка: Ройтерс

Порокът се завръща в града, прочут някога със своите 1001 разновидности на греха. Общо-взето полицейските часове, религиозните екстремисти и дебнещите похитители ги няма. Затова някои хора неизбежно се обръщат към незаконни или поне малко съмнителни удоволствия.

Нощните клубове отново отварят врати и в много от тях проститутки се оглеждат за клиенти. Магазините за алкохол, някога затворени от фундаменталистките милиции, процъфтяват: само на една от пресечките на оживената улица Саддун има над десет.
Паркът Абу Нуас, опустял преди време заради страха от атентатори-самоубийци, търсещи уязвими струпвания на хора, сега се е превърнал в място за тайни срещи между младежите. Не че в парка има тайни места – дърветата са изключителна рядкост, просто двойките се преструват, че не могат да бъдат видени, а минувачите споделят тази преструвка.

Тук съвсем не е Содом и Гомор, но може би отчасти напомня за стария Багдад. Баасистите, които бяха на власт от 60-те години на миналия век до американската интервенция през 2003-та, бяха светски управници, за които грехът беше добре познат. Багдад по времето на Саддам Хюсеин беше изключително оживено място с отворените до 2-3 часа през нощта улични кафенета и проститутките, които въртяха търговия дори на боулинга в хотел „Рашид“.

„Всичко се връща към естествения си ритъм“, казва Ахмед Асади, сценарист, който работи върху сапунена опера. Мъже се събират в кафенета, за да пушат наргиле и да играят на зарове и домино. През уикендите задното помещение на кафенето „Мустансирия“ е пълно със столове, подредени около сцена за бой на петли – също нелегално занимание. Преди няколко дни станах свидетел как над 100 зрители деряха гърла, докато следяха кървавия спектакъл, но залозите бяха направени дискретно. Въпреки всичко хазартът е незаконен.

25-годишният Уалид Брахим, сапьор в иракската армия, и брат му, 20-годишният Фарат, електротехник, седят една вечер на маса в бара „Нощите на Абу Муса“ близо до улица Саддун. Опитват се да се справят с кофичка лед и бутилка уиски „Мистър Чавес“ – нелегално произведен местен алкохол. „Това е страхотно. Преди купувахме алкохол и пиехме тайно у дома“, казва Фарат. Барът е само за мъже, както и почти всички уважавани заведения, но братята очакват дори още по-светло бъдеще. „Ако сегашната сигурност се запази, до една година всички сервитьори ще са момичета“, заявява Фарат Брахим.

Местната полиция, уморена от годините преследване на убийци и разчистване след бомбени атентати, е безразлична към малките прояви на порока. „Изправени сме пред по-нормални неща. В целия свят има такива такива проблеми“, казва полковник Абдел Джабер Касим Садир, заместник началник на полицията в Карада, централен квартал на Багдад. „Проституцията, този вид поведение, не може да бъде спряно. Трудно може да се види, тъй като става на тайни, изолирани места“, допълва той.

Всъщност, не толкова тайни. В Карада има половин дузина нощни клубове, в които входът е 50 долара. С месечна надница от 150 долара, която се смята за добра, клиентите не биха платили толкова много само за привилегията да пият. В клуба „Ахлян уа Сахлян“ на улица Нидал собственичката Тиба Джамал, както обикновено, е в центъра на вниманието на публиката в помешението с почти пуст дансинг и много маси.

Г-жа Джамал се нарича шейха – титла, която употребява в смисъла на жена шейх, но която всъщност не съществува в арабската култура. Тя е покрита от глава до пети с прилепнал по тялото черен чадор и е окичена с няколко килограма масивни златни гривни, висулки, огърлици, обеци и пръстени – нейният отговор на финансовата криза. Жените, които работят в клуба, носят доста по-оскъдни дрехи, но все пак нищо, което би било сметнато за разпуснато по улиците на Европа през август. В един момент от вечерта те стават повече от мъжете, събрани в голяма група, докато не започват да ги привикват по масите на мъжете. „Хубаво е, че хората отново се веселят,“ казва г-жа Джамал.

Според един от редовните клиенти „може да прекарате нощта с което момиче поискате само срещу 100 долара.“ Първо обаче клиентът трябва да прекара няколко часа, купувайки бири от по 20 долара или дори още по-скъпо уиски.

Млада жена, която казва, че е на 28 години, но изглежда на 18, седи, пуши и пие безалкохолно, докато „гаджето“ й пие скоч. Една студентка се представя само като Байда, но е откровена за нощната си професия. Случило ли се е нещо, което да я принуди да прави това? „Не,“ казва тя. „Излизам с мъже заради парите.“ За да издържа семейството си? Тя изглежда шокирана от въпроса. „Не, за себе си“, отвръща момичето.

Полицейски детектив казва, че не желае да прилага закона срещу проститутките. „Те са най-добрите ни източници,“ твърди детективът, чието име остава анонимно заради безопасността му. „Те знаят всичко за ДАМ и Ал Каида,“ каза той, използвайки акронима за Джейш ал Махди или Армията на Махди, шиитска милиция.

Детективът добавя, че единственият проблем, който неговите хора имат е, че съседите остават с погрешно мнение, когато детективи влизат в домовете на проститутки. „Те просто искат да поговорят с тях,“ каза той. „Ако можех, щях да разруша всички джамии и да пусна още малко уличници наоколо,“ каза детективът. „Те поне не са сектанти.“

На други присъствието на проститутките не се нрави. „Ужасно е проституцията да нараства така“, каза Хана Едуар, генерален секретар на иракската правозащитна група „Ал Амал“. „Това са жени от разселени семейства, бедни хора, които трябва да се продават, за да издържат семействата и децата си.“ Тя е ядосана, след като повдигнала въпроса пред иракския парламент. „Те бяха шокирани и не се съгласиха да започнат дискусии по този проблем“, казва Едуар. Шокът бил предизвикан от дързостта й да спомене проблема.

Миналата година „Ал Амал“ разпоредила да се изготви доклад за проститутките по улиците на Багдад. Една от тях – 15-годишно момиче – започнало да проституира, след като било изгонено от училище заради неподходящо облекло, се казва в доклада. 18-годишно момиче било принудено да стане втора съпруга на възрастен мъж, но избягало и нямало как да се издържа. Трето било на 12 години.

Разбира се, порокът винаги има и грозна страна. При тайна операция неотдавна в Карада срещу група, занимаваща се с трафик на хора, сводник предложил на полицай под прикритие възможност да купи младо момиче и да го отведе в Сирия, каза детектив, пожелал анонимност.

Употребата на наркотици поне е проблем, който не е широко разпространен, или поне е добре скрит, казва полицията. „Единственото, което виждаме, са от време на време някакви незаконни хапчета“, споделя полковник Садир. „Не е изненадващо, че избраният от багдадците наркотик е валиумът”, добавя той. Повечето хора са имали достатъчно вълнуващи преживявания през последните шест години и без да излизат от дома си.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.