Несъстоялото се земетресение в Хасково – Лещански ли ни е виновен?

Деца от бургаско училище тренират как се действа при земетресение. Снимка: Булфото

Тези дни всички вестници сякаш се сговориха да ругаят Лещански. С основание, разбира се, но не съвсем. Сбъркал бил с прогнозата за земетресението в Хасково по Великден! Голям му е грехът, разбира се, но аз мина ли покрай сграда с махнати носещи стени и други строителни реформи в София, все си мисля, че столицата ни е в земетръсна зона почти като Калифорния и само чистият късмет ми е позволил през седемте десетилетия след моето раждане да й се размине. Защото София не е Хасково и независимо дали трусът ще е по Великден или Коледа, все едно, някой не си е свършил работата навреме и е само въпрос на незримото бъдеще това да се случи.

Помня София от годините след бомбардировките. Грозна работа! В къщата на едни братовчеди беше паднала бомба. До кино “Уфа” – също. И на булевард „Стамболийски“ (тогава „Клементина“) около „Осогово“. За центъра да не говорим!

Допреди няколко години като страшно предупреждение на ъгъла на улица „Братя Миладинови“ и „Балкан“ зееше една съборена кооперация (сега там има паркинг), а отсреща й една съборетина напомняше, че летците от днешните ни “големи” братя не са подбирали само гари и заводи (те в София се брояха и без това на пръсти), а са изсипвали страшното си богатство където им падне. А при едно земетресение рухналите сгради ще бъдат стотици или хиляди, и главно нови и високи.

Замисляли ли сте се за вашата къща? Помня, че преди три десетилетия във вече изгорелия цирк на улица „Позитано“ някой извикал “Гъбата!” и всички посетители в паника се втурнали по-далеч от строящата се наблизо сграда на профсъюзите (нея наричали “Гъбата” поради нестандартното й строителство от горе надолу). Не дай си Боже това да се повтори!

А откачените проекти за нови небостъргачи в различни части на столицата? Слава Богу, че поне „Хилтън“ си остана нисък, а не както го бяха замислили някои умни глави! И сега някой си мечтае за нови небостъргачи някъде към Четвърти километър (то това място и без това си има стара слава на лудница или на Бермудски триъгълник заедно с Онкологията и Ядрения център!) И вината не е в странния произход на парите на И. Кръстева. Пари ще се намерят независимо от кризата, а в готовността да й бъдат дарени емблематични сгради в центъра на столицата! Но мисълта ми е за едно земетресение като Чирпанското, но с епицентър под София (която продължава да расте като в герба й) и вече приютява милиони /не знам дали тази е била идеята на ЖелюЖелев, когато ликвидира софийското жителство, но не е от най-умните му творения.
И си мисля, че не Лещански ни е виновен. Дано поне умът на някои им дойде на място. Защото столицата ни расте, но може би в същото време старее! И ще бъде страшно, ако прогнозата за едно разрушително земетресение (не като в един известен виц, а по новата карта на България) не ни се размине.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.