Грузия, страната на артистичните протести

Пуяк в клетка на демонстрация срещу опитите на Саакашвили да използва музикалния конкурс “Евровизия” за антируска пропаганда. Снимка: румор.ру

Те подскачат наоколо като зайчета, за да се присмеят на своя президент. Затварят се в клетки, за да онагледят твърденията за политически репресии и гръмогласно рецитират поезия. Грузинците отдавна са прочути с театралната си дарба и с пълна сила я демонстрираха по време на едноседмичните улични протести срещу президента Михаил Саакашвили. Докато демонстрантите стояха с часове да слушат възпламеняващи политически речи, протестите се превърнаха в сцена за ексцентрични представления.

Метални клетки, представляващи затворнически килии, бяха издигнати на основните места на протеста. Друга се появи пред големия театър „Руставели“. Отвътре актьори провъзгласиха: „Има нещо гнило в нашето кралство“, цитирайки ”Хамлет“ на Шекспир. Идеята за клетките беше вдъхновена от риалити шоу с певеца Гиорги Гачечиладзе, който се „затвори“ в „килия“ в телевизионното студио. Гачечиладзе, чийто брат е опозиционен лидер, започна протеста си в края на януари и заяви, че няма да излезе, докато Саакашвили не подаде оставка.

Демонстранти хвърляха моркови по официалната резиденция на Саакашвили, пуснаха зайче в градината й, танцуваха в кръг, като подскачаха и правеха заешки ушички, с което искаха да покажат, че по време на руско-грузинската война през август миналата година президентът е действал като уплашен заек.

Саакашвили понесе много подигравки за плахото си държане при посещение в зоната на конфликта, когато бодигардовете му го повалиха на земята, очаквайки руска въздушна атака. Грузинската армия беше бързо разгромена във войната, която приключи със загуба на територия и разполагане на руски войски още по-близо до грузинската столица. Ръководството на войната от Саакашвили е главната причина за общественото недоволство.

Репортаж, показващ как си дъвче вратовръзката преди интервю за телевизия „Би Би Си“ през август, вдъхнови демонстранти да окачат десетки вратовръзки на оградата около резиденцията му. Завършилият в САЩ юрист, който дойде на власт преди пет години с обещание за икономически и демократични реформи, е обвинен също, че използва силови методи за потискане на несъгласието и че живее охолно, докато много от сънародниците му тънат в бедност.

Саакашвили е известен с любовта си към драматичното. Когато заедно с привържениците си щурмува парламента по време на „Революцията на розите“ през 2003 година той размахваше роза. След като тогавашният президент Едуард Шеверднадзе избяга от сградата, Саакашвили демонстративно пи от неговата чаша за чай.

Грузинските режисьори и актьори бяха едни от най-обичаните творци в бившия Съветски съюз, но само в Грузия беше позволено на политическата сатира да процъфтява още от 60-те години, когато театрите започнаха да поставят постановки, критикуващи съветския начин на живот. „Когато пристигаха режисьори от Москва, казваха: „О, нима вече не сме в Съветския съюз?“, спомня си видната режисьорка Кети Долидзе. „Вирусът на свободата и протеста винаги е бил част от грузинския народ и грузинското изкуство“, казва тя.

Грузинците твърдят, че театърът е част от националния им характер. „Ако десет души седят на маса, дори и ако пият само чай, един ще рецитира поезия, друг ще пее песен, а трети ще свири на китара. Ще си помислите, че седите на една маса с актьори, но ще се окаже, че нито един от тях не е такъв“, казва Лео Меликишвили, филмов режисьор.

Саакашвили, сега на 41 години, навремето беше изключително популярна фигура и спечели президентските избори през 2003-та с повече от 96 процента от гласовете. Млад, енергичен и колоритен, той беше приятна промяна след Шеверднадзе, белокос ветеран от комунистическата епоха. През 2007-ма обаче Саакашвили беше изправен пред засилваща се опозиция и през януари 2008 година свика предсрочни избори, които спечели с 53 процента. Тогава, също като сега, опозицията беше отслабена от неспособността си да се обедини около един харизматичен лидер, способен да съперничи на Саакашвили на политическата сцена.

Сегашните протести имат повече от дузина лидери, всеки със собствената си политическа партия. Миналата седмица те обявиха, че само някои от активистите ще останат по главните места на протеста през дългия празничен уикенд, когато православната страна празнува Великден. След празника масовите протести бяха възобновени.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.