Швейцарец изчислява жертвите при земетресения, за да бъдат спасени повече хора

Куче седи върху развалините, под които е загинал собственикът му в село Сент Грегорио близо до Акуила, Италия. Снимка: Ройтерс

Швейцарският учен Макс Вис изчислява жертвите на земетресения по цял свят. В рамките на минути той определя потенциалните жертви и изпраща съобщения до властите в съответните държави. Много от тях не приемат прогнозите му на сериозно, за което след това съжаляват. Как изчислява броя на загиналите и какви са усилията на учените от цял свят в тази насока пише сп. “Шпигел”.

На колана си Макс Вис има два мобилни телефона. Единият използва като всеки друг човек, за да разговаря. Другият звъни, когато някъде на земята се случи тежко земетресение. Номерът е известен само на компютъра му в института за изследване на земетресенията Вапмер в Женева, на който Вис е ръководител. Преди няколко седмици, на 6 април, около 3.30 сутринта телефонът за земетресенията започна да звъни. Вис се събуди, седна пред компютъра и започна да изчислява. Точно 22 минути след като сеизмографите по цял свят регистрираха тежкото земетресение в Средна Италия, той беше готов с изчисленията си. Прогнозата му беше: между 50 и 500 жертви. Тя беше разпратена веднага по имейл да всички, които се интересуват от преценките на швейцарския институт за жертвите при земетресения.

От години Вис прави прогнози за жертвите при земетресения

“Първоначално по телевизията съобщиха, че са загинали само няколко души”, каза Вис на годишната среща на Европейския съюз по геонауки във Виена. При това от самото начало на геолозите беше ясно, че най-вероятно броят на жертвите ще стигне трицифрено число. Относително неопределеното число – от 50 до 500 – сеизмологът обяснява с първоначално неточните данни за мястото на епицентъра. “Точността беше с приблизителност 10 километра”, казва Вис. Ако епицентърът се премести с това разстояние в посока планините, броят на жертвите намалява, ако се постави 10 километра в посока Акуила, броят на мъртвите расте.

От доста години веднага след всяко земетресение Вис и колегите му правят прогнози за броя на жертвите. Основата за това е софтуер, който се базира на данни като гъстота на населението, структурата на селищата и стабилността на сградите. Програмата, с която сеизмолозите от женевския институт за изследване на земетресенията Вапмер са преценявали земетресения в Алжир, Перу и Пакистан, се нарича QLARM. След всеки трус софтуерът се усъвършенства.

С прогнозата от 50 до 500 жертви Вис се доближи до действителния брой загинали – 300. От пролетта на 2003 година Вапмер изчислява предполагаемия брой жертви и ранени за всяко земетресение с магнитуд над 6.0 по скалата на Рихтер. “Обикновено резултатите се доближават до реалните числа”, казва Вис. Непосредствено след катастрофалното земетресение в Съчуан през май 2008 година ученият проведе дълга дискусия по имейл с китайските си колеги, тъй като отначало точният магнитуд не беше установен. Два часа, след като сеизмографите по света биха тревога, Вис даде прогнозата за 20 до 90 хиляди мъртви. В крайна сметка броят им се оказа 85 хиляди.

Колкото по-рано се прецени размерът на бедствието, толкова по-бързо може да се помогне на пострадалите

“Искаме да кажем колко лошо е положението”, обяснява сеизмологът. Колкото по-рано е известен размерът на катастрофата, толкова по-добре може да реагират организациите, които помагат. Прогнозите обаче не се приемат винаги на сериозно. Такъв беше случаят със земетресението в северната част на Мароко през февруари 2002 година. “Преценката ми беше 1000 мъртви, казва Вис. Веднага се обадих на благотворителни организации в Швейцария.” Те от своя страна веднага предложиха на Мароко помощ, но страната я отказа, тъй като местните власти все още не бяха информирани за стотиците паднали къщи.

Така часове наред не беше направено нищо. Ранените, които лежаха под развалините на къщите си, не можеше да бъдат спасени, тъй като гражданска отбрана в Мароко първоначално предполагаше, че щетите са минимални. “Чак 20 часа след труса регионът в северно Мароко помоли за помощ,” спомня си ученият. Затова за много от пострадалите спасителните отряди от Германия и от Швейцария дойдоха твърде късно. Накрая бяха преброени 700 загинали.

За да могат да преценяват по-добре рисковете и броя загинали при земетресения в целия свят учените започнаха проекта Global Earthquake Model (GEM). С негова помощ трябва да се оценяват по-добре рисковете въз основа на най-новите резултати от изследвания, казва Йохен Цшау от Центъра за изследване на Земята в Потсдам. Потенциалните щети трябва да бъдат предсказани възможно най-точно. Затова трябва да бъдат събрани данни за геологията и стабилността на сградите в целия свят. Целта на GEM е да бъдат предоставени данни, които да служат в еднаква степен на правителства, собственици на къщи и на инвеститори.

Тежките трусове не означават автоматично много загинали

Щом бъде въведена информацията за структурата на селищата, стабилността на сградите и риска от трус, ще трябва да бъдат определени къщите, които са изложени на най-голям риск от срутване и погребване на хората в тях. Макс Вис вече въвежда подобни данни по поръчка на правителството на Перу. Става дума за това, да се изчисли какви ще са последствията от тежко земетресение по бреговете край Лима. “Разработихме седем сценария и стигнахме до цифрата от 66 до 127 хиляди загинали,” казва Вис. “Искаме обаче да знаем също така къде се намират училищата и болниците и как са построени.” Само в Лима прогнозите са за 20 000 загинали деца. Учените от Вапмер искат да изчислят също така как се променя броят на жертвите когато бъдат укрепени най-лошо построените училищни сгради. “Колко струва това?”, пита Вис. “И колко деца ще бъдат спасени по този начин?” Подобни изчисления предстоят за много големи градове.

Последното земетресение в Япония показва, че най-тежкият трус не означава автоматично стотици или хиляди загинали. Тъй като от години сградите там се строят устойчиви срещу трусове, съотношението на ранени и загинали при трусове е около 80. В развиващите се страни цифрата е пет. По-стабилните сгради могат да спасят много човешки животи, затова сеизмолозите са много прави, когато наричат проекта GEM “световна строителна програма”.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.