Кой гласува за 8% бариера? Поправката “Анти Костов” все пак не е лоша

Иван Костов през март тази година легна на пода в студиото на бТВ да показва какви упражнения прави. Как ли не си кривят гръбнака политиците, за да останат във властта. Снимка: бТВ/Стоян Гребенаров

БСП и ДПС на гласуването срещу ветото на президента за 8% бариера за коалиции нямаха необходимите 121 гласа, защото НДСВ отказа да ги подкрепи. Така поправката беше приета с гласовете на хора и от т. нар. десница. Сред тях са вносителите на текста за 8-те процента – парламентарната група на Яне Янев и измислената му партия РЗС. В нея четирима депутати са току-що напуснали групата на СДС в парламента – с мотива, че не приемат коалицията с Иван Костов. В групата на аграрконсерватора Яне е и Димитър Абаджиев – бивш кадър на Костов и ДСБ.

За поправката от 8% гласува и Стефан Софиянски – друг напуснал СДС още преди години. Към тези гласове се присъединиха още 4-има от “Атака” и независими като Петър Берон, така поправката от 8% беше приета със 127 гласа.

Да обявиш всички тези, подкрепили поправката, че са слуги на БСП, които искат да се ликвидира десницата, няма да е точно. Гласуването издава личностни борби, в основата на които стои Иван Костов. Мнозина искат да го видят извън парламента. Той се е капсулирал в своята партия-секта, в която има безрезервна подкрепа, и разчита да влезе в парламента възседнал СДС, после да се качи на гърба на Бойко Борисов и да управлява с него – нещо, което той сам заяви открито (виж тук). И без да се стеснява, че по-рано е клеймил партията ГЕРБ.

Приемането на 8% бариера се тълкува като удар по десницата, а се замазва проблемът вътре в нея. Трябва ли Костов и старите муцуни да се возят на гърба на някого? Срещу тях има силни настроения, няма какво да се прикриват. За Костов не беше сигурно дали въобще неговата партия ще мине 4% бариера, затова му беше необходима коалиция със СДС. За СДС 4% праг не беше проблем и коалицията с ДСБ се разтълкува не като компромис в името на дясното и на България (както го описва Мартин Димитров), а като компромис в името на Костов. Съживяване на една политическа вкаменелост. Оказа се обаче, че шансовете на коалицията не се увеличават, а напротив, дори и да не бяха приети поправките в закона за по-висок праг.

8-те процента били несправедливи, гласувани в последния момент. Поправките в избирателните закони винаги са били приемани в последния момент и винаги са били в услуга на партиите на власт. Сега този праг от 8% изглежда прекалено висок. Но нищо чудно след време сега засегнатите от него да го оставят, защото може да се окаже в техен интерес.
Какво ли ще стане, ако утре парламентът вдигне и бариерата за партии на 5%, както е в Германия, примерно? Даже е трудно да си представи човек какъв вой ще настъпи. В България всеки иска да е лидер, прави си партия и води дружина. Влизат в парламента с една коалиция, излизат с друга, а за 4 години минават през 2-3 парламентарни групи. В името на какво е това? Всичко е рекет над властта – или в коалиция с нея, или като опозиция извън нея, но за да откъснат по нещо от кокала. Не от граждански позиции.

Чуват се обвинения, че приемането на бариера от 8% е неморално и т. н. А някой може ли да посочи някакъв морал, примерно в действията на Костов – и като премиер, и като лидер, който разби СДС и се отдели със сектата си ДСБ? И който сега приема да прави коалиция с Борисов, след като го е обявявал за човек на БСП и т. н.? Точно затова няма кой да се трогне от плача срещу 8-те процента.

Мнозинството гласоподаватели се изчерпват с Борисов, БСП и “Атака”. Те не се вълнуват от проблемите на СДС, ДСБ и десницата. Малката консервна партийка на Яне Янев се готви да управлява с Борисов и как ще влиза в парламента засега не е ясно. Нищо чудно да ни изненада с една предизборна коалиция с ГЕРБ.

Но сега коалицията СДС-ДСБ има проблем – дали въобще ще мине 8% на изборите. Всъщност трябва ли коалиция от две партии, която не може да привлече на своя страна поне 1 на 10 души, да има претенции да управлява?
Да, за някои изглежда тъжна политическата картина у нас – мнозинството симпатизира на Бойко Борисов, на БСП, на “Атака”. И може би е така точно защото вдясно няма нищо, което да привлече избирателя. А не защото заговорничат някакви ченгета.
И как може да се промени това положение? Като Костов се опита да възседне СДС и Бойко Борисов? Сега има управляваща коалиция, в която НДСВ играе ролята на балансьор на лявата БСП. Точно такава роля иска да играе Костов в коалиция с ГЕРБ. Тоест иска да прави това, което иначе определя като безпринципно, срамно и т. н.

Истинският губещ от 8% бариера е Първа частна коалиция “Напред” – на бизнесмена под гаранция Ковачки. Тя се пропука веднага. Партията “Лидер” щяла да се отделя. Малките партии на “Гергьовден”, ВМРО, земеделци, нямат шанс. Всъщност, с новия избирателен закон всеки има шанс – 31 места в парламента ще се избират мажоритарно. Всеки застрашен лидер на малка партия или коалиция може да се опита да спечели в едномандатен избирателен район. Нека сега всички онези, които плачеха за мажоритарни избори, да се опитат да се състезават с големите партии мажоритарно. Но това е цяла отделна тема. По-важното е, че и старите муцуни нямат шанс и в мажоритарни избори. Ще спечели ли Костов мажоритарно, където и да се яви – София, Пловдив? Само наивник може да вярва, че има шанс.

Ако се погледне по-оптимистично вдясно, високият праг за коалиции може да изиграе оздравяваща роля – да изхвърли окопалите се стари лидери и разбитата на частни партийки десница (като тази на Софиянски, ВМРО, ДСБ и др.) да се промени. Възможни са обединения и т. н. непредвидими политически сватби.
Има потенциал за дясна партия, която да спечели симпатии на мнозинството. Но е лудост да се мисли, че това ще стане с Иван Костов начело или в коалиция с него. Затова сега мнозинството харесва и припознава като дясна партията ГЕРБ, а не СДС-ДСБ.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.