Некои съображения по Закона за защита на държавата с 8%

Румен Белчев

Че някой най-после трябваше да седне и да защити държавата, е ясно на всички – армията ни, въоръжена с метли и фараши, премита столичните улици, полицията пуши и пие студена вода в градинката пред министерството си, а откупите за отвлечени вече не са в левове, а направо в евро.
Все пак сме европейци, нали?
И, тъй като народът е прост, тъп, необразован, манипулируем и му признават известни наченки на разум само победителите в изборите, победителите в миналите избори взеха нещата под контрол и със собствените си немощни ръце защитиха държавата, държавността, държанките и дружките си.
Най-принципната коалиция в новата българска история сътвори закон против безпринципните опозиционни коалиции.
Не разбирам защо хората недоволстват срещу новия ЗЗД (Закон за защита на държавата), въвел осем процентна бариера за коалициите по изборите.
По-хубаво ли щеше да бъде, ако беше гласувано, че в изборите могат да участват само партии от управляващото мнозинство?
Вярно, че така щеше да има пълен ред, законност и справедливост и по време на изборите, и по време на преброяването на бюлетинките, но в закостенелите европейски мозъци тази иновация (ей, че хубава дума – почти българска!) нямаше да изглежда хептен демократична.
Демокрацията преди всичко, дами и господа, другарки и другари, ефендилер!
Като си говорим за демокрация, все си мисля, че в първоначалния си вариант законът беше много по-готин и ефектен – за всяка партия, прикачила се към безпринципна коалиция, към осемте изискуеми трябваше да се добавя по един наказателен процент.
Не се смейте – това си мина на първо четене като стой, та гледай!
Три партии – прагът става 9%.
Четири партии – 10%.
А ако сто ситни-дребни, малки-жалки извънпарламентарни партийки се обединят в безпринципната коалиция „Напред-назад-горе-долу, България!”, за да вкарат безпринципната си парламентарна групичка, щяха да са им необходими цели 108% от гласувалите!
Трудна задача, но в нашите специфично български условия – напълно изпълнима.
Защо на второто четене законодателите махнаха тоя текст – умът ми не го побира.
Сигурно за да може, ако на тия избори осемте процента се окажат недостатъчни за преборване с опозицията, да го включат отново под формата на изменение и допълнение към ЗЗД седмица преди следващите избори.
Все в тоя ред на мисли мисля, че законът би могъл да претърпи и някои положителни промени в бъдеще.
Примерно – да се запише, че партия, която не е вкарала депутат в Парламента, се забранява до второ нареждане.
И още – че президент може да стане само кандидат с минимум два мандата стаж по специалността.
И още – че за правилно гласуване всеки  избирател има право на законно фиксиран хонорар. Така ще се пресече ужасяващата практика за незаконно купуване на гласове.
Кое е гласуване е правилно – ще уточняват политическите сили, победили в изборите.
И тогава ще настъпи пълен ред, пълен кеф и пълен… Забравих как беше точно тая песен, но се сетих за Червените ескадрони – че когато слязат от конете и целунат земята, тогава ще се възцари вечна обич, вечна правда по света…
Ескадроните слязоха от конете, цунаха не само земята, а и горите, пасищата, плажовете, дюните,  и седнаха в майбасите (да пукна, ако знам как им е множественото число) – значи до вечната обич и вечната правда остана само да устискаме още съвсем мъничко!

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.