Уволнението на физика Александър Белковец от АЕЦ „Козлодуй“ – допълнение

Сергей Цончев, шеф на Агенцията за ядрено регулиране:

Известно е, че Блековец претърпя тежка операция . Възстанови се от операцията, върна се на работа  близо от година и половина, две. Без да има право на достъп до съоръженията, защото това заболяване е несъвместимо. Била му е намерена работа във връзка с мисията на Международната агенция – тоест подготовка на документи. В един момент тази дейност се изчерпва и му е предложено друго работно място, което е в тренировъчния център – експерт по лицензиране, което не предполага влизане в зоната на реактора. При което не му е предложено увеличение на заплатата, така както на други колеги, което той смята че му се полага.
Белковец е обжалвал пред Комисията за защита от дискриминация, защото счита, че това е дискриминация към него. Получава отговор, че няма дискриминация. Обжалва това решение на комисията пред ВАС и отново получава отрицателен отговор. След което, отказвайки да заеме новата длъжност, той е освободен от ръководството на централата. Това е негов избор. Аз познавам добре този човек и му съчувствам за здравословния проблем, който има, но нека да не смесваме нещата.

Александър Белковец:

Не ми е „била намерена работа”, а бях трудоустроен на длъжност „Главен експерт ядрена безопасност на 5 и 6 блок” без право за работа в среда с йонизиращи лъчения (б. р. – Белковец цитира точно заповеди и трудови договори и др.) Заплатата не е увеличена не само на мен. А към въпросната заповед, при условие, че в споразумителен протокол между работодателя и синдикатите се казва, че заплатите трябва да бъдат увеличени на всички работници и служители в АЕЦ, има цели 13 приложения с имената на служители, на които не са им увеличи заплатите, за което аз сезирах комисията по защита от дискриминация (КЗД) и след като комисия по дискриминация се произнесе, че няма упражнена дискриминация от работодателя, сезирах за това и ВАС, който потвърди решението на КЗД. Не искам да се спирам на конкретика по тези преписки, защото ме е срам от това, че цяла година се занимавах с предварително обречена кауза (ако от АЕЦ само даже за момент се опитат да спекулират с цитираните горе преписки, ще ги публикувам по всички интернет форуми, за да видят всички за каква голяма спекулация става дума). Искам само да се спра на няколко момента от хронологията на събитията:
Комисията за защита от дискриминация, при условие, че трябваше да разгледа само два действителни документа Споразумителен протокол и въпросната Заповед, (достъп до приложенията към тази Заповед и в КЗД, и от ВАС ми беше отказан) в нарушение на собствените си нормативни документи, разглежда казуса цели 5 месеца. През това време аз бях подложен на постоянен психически тормоз от г-н Митко Янков, директор “Безопасност и Качество”. Той ме викаше при него, след като ми намалеше премиите за месеца, и ми казваше, че понеже ми е директор съм задължен да го изслушвам, когато ехидно ми обяснява какво ще ми струва това сезиране на Комисията за защита от дискриминация. След като се обърнах и към ВАС, просто бях уволнен. Аз сега съм безработен благодарение на същата мафия, която се опитвате да защищавате (б. р. – Белковец се обръща към Сергей Цочев).

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.