Цитат в десетката: Енергиен Сирищник

Путин и Първанов пред паметника на незнайния войн. Снимка: Ройтерс

Георги Първанов очевидно е впечатлен от Туркменбаши и другите средноазиатски диктатори, при които периодично гостува за да гледа фолклорните им ансамбли, мавзолеите и паметниците в модерните им мраморни столици. Дълбоко вътрешно в душицата му му се ще и той така да може да се покаже като голяма работа.

Затова реши да организира Енергиен Давос, който да събере държавници от всички краища на бившия СССР и да си поговорят за България като енергиен център, кулинарен тигър на Балканите. Руският премиер Путин обаче каза, че го мързи да се разходжа до София само заради едната шопска салата и представлението на Николина Чакърдъкова – жената с тюбитейката, та по-добре щяло да бъде като приключи културно-масовото мероприятие, Гоце да изпрати малкия Серьожа да докладва кой какво е казал, дали някой не е разказвал вицове за лидера на несвободния свят и прочие…

По повод Енергийния Давос, целия център на София е блокиран, движението е отклонено, спирките на градския транспорт са отменени до второ нареждане, паркирането – строго запретено. Всички основни артерии на града от табелата край Владая до табелата при Кремиковци са опасани двустранно с червено-бяла найлонова лента с надпис „Полиция“, каквато по филмите виждаме около местата където е открит труп. По всички големи булеварди на всеки 50 метра има полицай – провинциалист, който люпи семки и притеснено жуми срещу бучащата утроба на големия град. Мисля си, че ако цялата тази жива сила се впрегне да претърсва България къща по къща за 2 – 3 дни ще намери всички отвлечени барабар с похитителите, откупите, начина на придобиване на парите за откупа и кутията автомобилчета „Мачбокс“, които циганите от малцинствените групи откраднаха от тавана преди 5 години, докато поправяха покрива при поредния неуспешен опит за „ромско включване“.

Мине – не мине време и току някой комплексиран държавник си покани приятелче на гости и по този случай превърне целия център в Гуантанамо. По същия начин, когато има футболен мач (22 нискоинтелигентни момчета + 3 до 5 хиляди пияни татуирани кибици) движението в центъра бива спряно точно в пиковия час, когато няколкостотин хиляди данъкоплатци се прибират у дома след тежък работен ден.

Защо това се приема за нормално? Защо ние го приемаме, защо нашите политически представители го приемат?…

Има градове по света, в които ежедневно се кове голяма политика. При това истинска, а не като Първановата. В градове като Лондон, Париж, Брюксел, Вашингтон, Берлин всеки ден кацат, пътуват и се срещат десетки държавни глави от целия свят. Там обаче никой не опасва целия град с ленти и не спира движението за три дни. Могат да задържат светофара няколко минути, колкото да мине кортежа и това е… Гостите идват, свършват си работата, (констатират че са сбъркали с приемането на България в ЕС) и си отпътуват по живо по здраво.У нас периодично и по всякакви глупави поводи се извършва издевателство срещу стотици хиляди хора, които прекарват часове в задръстването, но никой не се впечатлява.

Енергиен Сирищник – това сме ние. Една протекла и ръждясала батерия „Никопол“.

Виж целия текст в блога на Темплар

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.