Силициевата долина се превръща в Мека на зелените технологии

Силициевата долина в Калифорния може да се превърне в ключов регион за развитието на зелените технологии. За да се случи това въпреки икономическата криза, според експертите е необходима подкрепата на щата и по-гъвкави структури в сферата на заетостта. Какви са основните предизвикателства пред Меката на електрониката и високите технологии, пише в. „Нойе цюрхер цайтунг”.

Изглед към Силициевата долина. Снимка: Уикипедия



От десетилетия Силициевата долина в американския щат Калифорния е магнит за иновативните собственици на фирми. Във времената на икономически спад регионът между Сан Франциско и Сан Хосе иска да се отскубне от депресията благодарение на комбинацията от знание, талант, капитал и конкуренция. През 70-те години стремителното развитие стана възможно заради бума на индустрията на полупроводниците, през 80-те – заради продажбите в цял свят на изчислителни машини и компютри и най-накрая – десет години по-късно – заради успеха на Интернет. След като през 2001 година балонът с интернет-компаниите се спука, когато в района на залива Сан Франциско изгоряха над 200 000 работни места, песимистите написаха сценарий за една потъваща в икономическата маловажност долина. Но само пет години по-късно регионът се превърна в новата Мека на технологиите за околната среда. „Зелените технологии,” каза Ръсел Ханкок от фирмата за проучвания Joint Venture: Silicon Valley Network в Сан Хосе, „са най-атрактивният сектор за рисковите капиталовложители. В Силициевата долина възниква нова група висококаратови фирми, която може да играе водеща роля в борбата срещу глобалното затопляне и в стимулирането на възобновяемите енергии в целия свят.”

Кризата си иска данъка

По отношение на разработването на устойчиви технологии в областите енергия, околна среда и транспорт, въпреки настоящата рецесия, по същество не се е променило нищо и те продължават да се считат за бъдещето на пазара. Само между 2007 и 2008 година инвестициите на рискови капитали в Силициевата долина са се повишили с около 94 процента (на близо 1,9 млрд. долара).
Финансовата криза обаче си поиска данъка и през последните четири месеца на миналата година обемът на рисковите капиталовложения рязко намаля. Днес стотици зелени инициативи са временно замразени. Този факт беше потвърден и от Рей Лейн, партньор в базирана в Силициевата долина фирма, в интервю за националното обществено радио. Засегнати са дългосрочни проекти в областите на вятърната и слънчевата енергия и нанотехнологиите. Сред най-прочутите жертви е компанията Тесла Моторс, която произвежда спортни автомобили, задвижвани от електричество. Тъй като фирмата не успя да събере рисковия капитал, необходим за строителството на завод, започна да буксува. А също като Тесла Моторс, десетки компании имат нужда от предложената от президента Барак Обама подкрепа на щата в рамките на разумен срок.

Конкуренция от азиатското пространство

Според индекса Силициева долина (Index Silicon Valley), изследване на социално-икономическото положение на региона Сан Франциско, Силициевата долина има нужда от нови, базирани на науката и на жизнеспособната икономика на региона модели за развитие на човешките ресурси. Когато години наред си упражнявал една и съща професия и загубиш работата си, трябва да влезеш във форма за пазара на работна ръка възможно най-бързо. Необходими са достатъчно програми за преквалификация и обучение за наемни работници от всички категории. Затова една част от очакваните от щата пари трябва да бъдат отделени за тези цели. Освен това изследването показва, че точно в сферата на зелените технологии Калифорния се изправя пред голямата конкуренция на азиатското пространство, така че за в бъдеще все по-малко чужденци ще имат право да кандидатстват за работна виза. Това крие особено много проблеми, тъй като за успешното прилагане на бума на зелени технологии в Силициевата долина годишно ще са необходими не както досега около 55 000, а до 160 000 чуждестранни висококвалифицирани работници.

Изследването обръща внимание и на това, че икономическото бъдеще на региона, обременен с висок жизнен стандарт, ще бъде особено тежко за семействата с ниски доходи. В национален мащаб процентът на печелещите огромни средства сред всички заети в Силициевата долина е много висок, но 20 процента от наемните работници получават годишна заплата от по-малко от 35 000 долара.
Тази диспропорция е типична за САЩ, но никъде не е така ясно изразена, както в Силициевата долина. Над 90 на сто от получаващите ниски доходи са чернокожи и латиноси, като вторите най-често имат семейства с много деца. Заради тази социалноикономическа база не е учудващо, че според доклада над една трета от всички ученици в училищата на региона на залива Сан Франциско са латиноси. Повечето от тях не са много добре с английския език и затова трудно се справят с академичните изисквания, се казва в изследването. За авторите му по-доброто образование и по-високите изисквания към тези потенциално ценни работници е сред най-големите предизвикателства за предстоящите години.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.