Свинският грип настъпва в САЩ. Какви са симптомите?

Смъртоносен грип в Мексико
Полицаи в Мексико Сити носят маски докато патрулират. Нов тип свински грип отне живота на 81 души в Мексико, а най-вероятно поне още хиляда са заразени. Световната здравна организация предупреди за възможността за глобална епидемия. Снимка: Ройтерс

Мексико е на един хвърлей разстояние от Сан Антонио. Шансът пограничните райони да бъдат изолирани от вилнеещия в Мексико свински грип е минимален предвид ежедневния трафик на хора в двете посоки. Хиляди мексикански граждани пазаруват в американските молове и хранителни магазини, а много американци от мексикански произход пътуват ежеседмично до родните си места в Мексико. Много от пътуващите се занимават с разносна търговия. Сан Антонио е важен търговски дистрибуционен център. Казано с няколко думи – ако ще има епидемия, Сан Антонио е вече заразен.

Засега в Мексико грипът е причинил смъртта на 81 човека и е разболял 1324. В Щатите има данни за 11 случая на заболели, като само един човек е бил хоспитализиран и всички са се възстановили. Два от тези случаи са в Сан Антонио. Това, разбира се, ме притесни, макар че разболелите се ученици живеят доста далече от моя район. Дори си мисля, че най-вероятно има много повече болни, но в Щатите този щам на вируса сякаш се среща с някакви защити, тъй като през годините, в случаите на зараза, вирусът рядко е причинявал смърт.

От година и половина децата ми ходят на детска градина и получавам лично последна информация/илюстрация на епидемиологичната картина на града. Боледували сме по няколко пъти от розеола (оказва се, че може да се доразболееш от този тип вирусен грип поне два пъти, ако не се появи типичния обрив с бледи розови пъпки), болестта на ръцете, краката и устата (тип шарка, която започва с болезнени пъпки в устата) и най-обикновените грипове и простуди с висока температура и/или болки в костите. Последният път, когато боледуваха, беше преди две-три седмици и се наложи спешно да посетим доктора поради силни болки в ушите и гърлото, които за първи път причиниха разтерзаващ плач и викове у детето. Междувременно се разболя и брат му. След няколко дена и аз се разболях, и странно, за първи път болестта се разви за едно денонощие и леката кашлица се придвижи за няколко часа дълбоко в гърдите. Кашлицата беше изключително болезнена и честа. Имах усещането, че няма да мога да си поема дъх, което ме хвърляше в ужас. Не можех да си намеря място от болка, която идваше толкова дълбоко от белите дробове, сякаш някой ме замеряше с ножове.

Симптомите на свинския вирус са тези на всеки грип – висока температура, болки в мускулите и костите, главоболие, зачервено гърло, кашлица, често с болки, затруднено дишане, хрема, отпадналост, треска, при някои заболели – диария и гадене. Усложненията са пневмония, заболявания на дихателните пътища и смърт. Докторът, при когото отидох, имаше съмнения за пневмония, но снимките разсеяха диагнозата. Той реши, че все пак го притеснява шума в гърдите, че може би е началото на пневмония или бактериална инфекция и ми предписа по-силния антибиотик. След десетина дни грипът беше спомен. Не знам дали е бил свински или друг грип, но симптомите са почти идентични.

Това, което се питат специалистите, е защо умират хора в Мексико, а в Щатите често заболяването протича по-леко и е с благоприятен изход. В САЩ сред заболелите има деца, които имат естествени защити срещу вируси и бактерии. Освен това голяма част от населението се ваксинира срещу грип и ползва медицински услуги при най-слабото оплакване. В Мексико жертвите на грипа са основно хора между 20 и 40 години. Човешкият организъм няма защита срещу този вирус и една силна имунна система при среща с нов вирус може да действа като мощна авто-неутронна бомба. Част от заболелите са сигурно фермери, които са били в контакт с прасета и или не са обърнали внимание на себе си, или не са могли да получат медицинско обслужване. Защото този вирус е лечим, слава богу. Ако се установят симптоми, до два дни трябва да се премине на антивирусно лечение със силни антибиотици. Децата може да са заразни по-дълго време от възрастните. Засега се препоръчва избягване на публични места и контакт с хора. Разпространява се лесно и чрез кашляне или кихане. Засега няма ваксина, която да предпази от този вирус, но се препоръчват нормалните мерки срещу грип: стой далече от хора, мий си ръцете често, не пипай лицето.

Симптоми на свинския вирус при децата, при което се налага спешна консултация с доктор:

учестено или затруднено дишане, посиняване, отказ да поема течности, температура с обрив, грипни симптоми, които минават за малко, но се появяват отново в изострена форма, раздразнителност до степен нежелание от страна на детето да бъде държано на ръце, отпадналост и вялост, липса на желание за контакт или детето не се буди от сън.

Симптоми на свинския вирус при възрастните, при което се налага спешна консултация с доктор:

затруднено дишане, болки или дискомфорт в гърдите или корема, виене на свят, объркване, често повръщане.

Данните са на американския Център за контрол и предпазване от болести (CDC) на този адрес на подкаста.

Следва Свински грип – умират само мексиканци. Какво очаква България?
Виж още текстове в блога на Зоя Маринчева

Зоя Маринчева е журналистка и преводачка. През 2000 г. се установява в Остин, щата Тексас.  Публикува авторска поезия, рецензии и преводи в български и американски издания, сред които To Topos, Two Lines, Washington Square Review, Zoland Poetry, антологията Thresholds, Литернет, Литклуб, Erunsmagazine. Сега живее в Сан Антонио.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.