Аууу, колко лоша страна е САЩ – професор гръмнал 3-ма души. А България?

Американски професор застрелял жена си и още двама души. Тази новина предизвика безброй коментари в българските интернет форуми.

Най-общо читателите, които не обичат Америка, злорадстват и пишат мнения от типа – егати държавата, това не е демокрация и т. н. Ето няколко цитата, които показват, че у нас има българи, които по нищо не се различават от палестинците, които ликуваха по улиците след атентатите на 11 септември в Ню Йорк:

“Най-добрият американец е мъртвият, така че не виждам нищо лошо в постъпката на професора.”
“Аз лично приветствам зачестилите случаи на превъртяли американци, които освен себе си, теглят куршума и на още десетина.”
“Американците са тъпа нация, колкото по-бързо се самоизтребят, толкова по-добре”

Но палестинската омраза, да речем, има някакво обяснение. По-интересно откъде в главата българска се раждат такива мисли.

Извън тези простотии, спорът под информациите за случая се изражда в идеологически – за величието на Русия, за външния дълг на САЩ, за комунизма и злините на демокрацията и т. н.

У нас има хора, които мразят САЩ, ей тъй, като запалянковщина – както викат “К.р за “Левски” или “Свине – на ЦСКА-рите”. И едно подобно убийство възбужда комплексите им. Но, както се споменава в Светото писание – що не погледнеш гредата в окото си, ами сочиш сламката в окото на другия?

Злорадството, че в САЩ някой превъртял е убил 3-ма души, включително бившата си съпруга, идва по време, когато младеж хладнокръвно уби двама пред дискотека. Третият наръган с нож отърва кожата по случайност. Убиецът бил скромно момче с добри родители.

В българската криминална хроника има десетки такива случаи. Кланета между непълнолетни, каквито се случват само във филми на ужасите. Бащи убиват синове с брадва и синове убиват бащи с кухненски нож. На този фон българи спорят в Интернет, че правото за носене на оръжие в САЩ било нещо много лошо.

А в България, при ограничен ред за даване на оръжие, всички мутри имат пищови и пушки. При строг закон за незаконно оръжие (до 6 години затвор), никой не е осъден. А се гърмят на всеки ъгъл. Известни мутри гърмяха дори в дискотека в центъра на столицата. Да се е чуло някой да е осъден?

Иначе американското правосъдие има много кусури. Може да се говори дълго за него. А тук общественото мнение е загрижено за Стависки, който, ако беше убил хора пиян в САЩ, отдавна щеше да гние в затвора.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.