Британски учени: Уви, алкохолът не прави грозната жена красива

Жени в очакване на ухажори. Снимка: Уебшотс

Все повече учени твърдят, че алкохолът не пречи на секса, а – напротив – подсилва сексуалните изживявания. Според тях след умерено количество пиене мъжете и жените стават по-разкрепостени в леглото. Как обаче влияе алкохолът върху преценката ни спрямо околните и наистина ли след няколко чаши и най-грозната жена става красива? Подробности за най-новото изследване в тази насока дава сп. “Тайм”.

Често алкохолът е обвиняван за сексуални подвизи, които на ярката светлина на утрото изглеждат неразумни. Но дали този феномен наистина съществува? Наистина ли пиенето влияе на начина, по който мозъкът ни оценява привлекателността на околните, или просто използваме алкохола като извинение за това, че сме се закачили за първия желаещ нещо подобно?

Няма по-добро място за този въпрос от Великобритания, където културата на пиене и на неуместния секс е така вкоренена, че дори стана обект на внимателно научно изследване. Съвсем скоро двама учени-психолози – Винсънт Игън от университета в Лестър и Гирей Кордън от университета Екзетър – проведоха проучване на 240 обекта, половината от които употребяващи алкохол, за да разберат как пиещите и въздържателите възприемат чара. И това, което откриха, се оказа интересно, въпреки че беше и малко страховито.

Страшната част е свързана с начина, по който всички хора – не само пиещите – оценяват привлекателността на по-младите. От години учените знаят, че възрастните имат дълбока склонност да харесват индивиди с бебешки вид, и са привлечени от хора, запазили младежки черти като големи очи и бебешка кожа. Привързаността ни към носителите на бебешки черти е както очевидна – повечето хора считат, че онези, които имат младежки черти, са привлекателни, така и тревожна. Да харесваш бебешки черти не е същото като да те привличат сексуално деца, но най-малко едно изследване е констатирало, че средностатистическият, хетересексуален мъж в университетска възраст и досаждащите на децата считат за привлекателни едни и същи черти: високи скули, очи без бръчки около тях и гладка кожа.

Казано накратко, еволюцията е доброжелателна към жените на възраст за женене, които все още изглеждат така, сякаш все още имат дълги години плодовитост пред себе си. Еволюционните импулси са много по-сложни при жените, склонни да търсят мъже, които са силни и могат да се грижат най-добре да наследството си, а тези мъже не винаги изглеждат млади. При гейовете има две равностойни субкултури, които са благосклонни към младоликите или към “мечките” – мъжете, които изглеждат като тийнейджъри и онези, които изглеждат така, сякаш може да са им бащи.

Новото изследване, което ще бъде публикувано през юни в стотното издание на British Journal of Psychology, тествало как алкохолът се вписва в цялата тази мътна слабост към младостта. Оказало се, че голяма част от мъжете не действат според своите потенциални неуместни и подсъдни импулси, но виновен ли е алкохолът при онези, които го правят?

Авторите на изследването Игън и Кордън помолили своите 120 пиещи и 120 трезви участници да оценят привлекателността на 15-годишни момичета в сравнение с 19-годишни момичета, заснети с фотоапарат. В изследването участвали еднакъв брой мъже и жени. По етични и правни причини, снимките всъщност били променени образи на 17-годишни ученички от университета “Макмастър” в Онтарио, които дали специално разрешение. Изследователите обработили снимките дигитално, за да изглеждат черепно-лицевите им белези като типичните при 15 и при 19-годишните. Коригираните снимки били показани на участниците, събрани от барове, чакални на летища, кафенета и друга естествена за тях среда.

Резултатът: според участниците “15-годишните” били малко по-привлекателни от “19-годишните”, което потвърждава склонността ни да харесваме възрастни с бебешки черти. И мъжете, и жените възприели по-младежките образи на момичетата като малко по-привлекателни отколкото по-старите. Изненадващо се оказало, че пиенето почти не повлияло на резултатите. И пиещите, и трезвениците, проявили склонност да харесват повече 15-годишни момичета. Помолени да оценят възрастта им, и двете групи ги приели за малко над 18-годишни – или казано с други думи – точно над възрастта, над която законът позволява секс в САЩ. (Част от пиещите предпочели 19-годишните когато те имали грим, който прикривал бръчиците и им давал по-младежки вид – откритие, което няма да изненада никоя жена, която някога си е слагала руж.)

Изследването констатира, че мъжете, които твърдят, че са били твърде пияни, за да забележат, че момичетата са били малолетни, най-вероятно лъжат, тъй като пиянството няма много общо със способността да преценяваме възрастта или привлекателността. Това обаче води до доста смущаващ извод: не трябва да си пиян, за да приемеш, че съседката изглежда по-добре от жена ти. То просто е заложено в гените ти.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.