Някой разбра ли нещо от преговорите с Русия за газа? Май пак ни нахлузиха „голям шлем“

Какви ли не съобщения се появиха за срещата в Москва. “Русия и България се договориха за Южен поток”, “Путин обърнал преговорите”, “До 2 седмици ще има договор между “Булгаргаз” и “Газпром” и т. н. Водели се “електронни” преговори според министъра Петър Димитров. После шефката на новия Български енергиен холдинг каза, че се водели разговори по телефона.

Някой разбра ли нещо? За какво е спорът? Спомена се, че “Газпром” иска да е собственик на инфраструктурата (газопроводи и др. на българска територия), а българските преговарящи храбро не отстъпват. Е, отстъпиха наполовина – ще бъдат собственост на фирмата, в която „Газпром“ е съдружник 50%. И президентът Първанов храбро се озъби на “Газпром”, но това май е само театър. Българската страна не искала да има посредник между нея и “Газпром” – тоест “Овергаз” е аут. Добре ли е това или зле? На пръв поглед добре. Ама това зависи само от цената, на която ще се договори газът. Защото “Овергаз” е посредник само на пръв поглед – това си е фирма на “Газпром”. С нея са сключили договор за по-ниска цена (така печелят съдружниците в “Овергаз”, които са пак хора, свързани с “Газпром”, но физически лица). А договор направо с “Булгаргаз” – едва ли ще бъде на по-ниски цени.

Най-важното в целия ребус е на кое ще се даде преимущество – на газопровода “Набуко” или на “Южен поток”? След шумотевицата от Москва става ясно, че “Южен поток” надделява. Кое е в интерес на България? Ако тя сключи дългосрочни договори за доставки на газ през “Южен поток” за еди колко си милиона кубика годишно, както напират руснаците, за какво й е въобще “Набуко”? А разликата в газа между двете тръби е голяма – единият е от “Газпром”, другият – от други доставчици – Азербайджан, Туркменистан, Ирак и Иран. Има конкуренция между доставчици и цени, каквото и да плаши руското лоби, че тръбата на “Набуко” няма да се напълни. Сега Иран изглежда скаран със света, но възможността да продава газ и да печели не е отхвърлена.
А газопроводът “Набуко” е сухоземен. Руската конкуренция “Южен поток” трябва да мине по дъното на Черно море. Доста по-скъпо и бавно. Затова руснаците плетяха интриги и натискаха възможните доставчици на газ за “Набуко”, сключваха с тях договори и меморандуми, за да осуетят доставките. Но не успяха съвсем.

Така че, в целия шум май пак интересите на Русия са защитени. Нещо чудно това пак да се представи от президента като “голям шлем” или „каре аса“, и той да се покаже като герой, изгонил посредниците в доставките на газ.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.