Мексико се спасява от свинския грип с молитви

Вярващ с хирургическа маска носи статуя на Свети Юда Тадейски в Мексико. Към него се отправят молитвите, свързани със “загубени каузи”. Снимка: Ройтер

В неделя камбаните на катедралата в столицата Мексико призоваваха към молитва, а статуята на Нашия Отец Исус на здравето беше изнесена по улиците на историческия център на града за първи път от повече от 150 години. Тя трябваше да измоли закрила от Бога. Както във времената на едрата шарка, католиците се събраха за молитва срещу настъпващата грипна епидемия, включваща случаи на свински грип, които отнеха живота на 149 души в страната за по-малко от месец.

Вярващите имаха основателна причина. Улиците и метрото на столицата се превърнаха в призрачни места. Жителите започнаха да се движат с маски, раздадени от мексиканската армия. Футболните мачове се играят пред празни трибуни. Училищата са затворени до 6 май, а различни обществени прояви бяха отменени.

Допълнителни тревоги предизвика земетресението от 5,7 по скалата на Рихтер, разлюляло града в понеделник и накарало нахлузилите маски работещи хора да избягат от сградите. За щастие, градът беше пощаден от допълнителния удар на физическите жертви от труса.

Но сега времената са различни от 16-ти век, когато ацтеките от древния Теночтитлан трябвало да се сблъскат с едрата шарка, донесена от испанците. Случаят е различен и от по-късните опустошителни епидемии от дребна шарка, холера или заушка.

Всъщност жителите на град Мексико имат много по-добри оръжия срещу болестта – маски за лицата, антивирусни лекарства, съвременни комуникационни средства и ефикасно правителство, което може да наложи карантина, ако е необходимо. Но в днешно Мексико почитаните от старо време методи все още имат тежест. Това стана ясно в неделя от процесията на Нашия Отец Исус на здравето и от т. нар. новена – продължаваща обикновено девет дни поредица от молитви – към Дева Мария от Гваделупа, организирана от архиепископията на град Мексико за предстоящите дни. „Ти, Който ни спаси от други напасти, повери ни на милостта на Този, който ни изцери чрез Своите рани и ни освободи от смъртта чрез Своето Възкресение“, се молят вярващите, повтаряйки думите на архиепископа на град Мексико кардинал Норберто Ривера.

В неделя повечето църкви в мексиканската столица отмениха литургиите до второ нареждане, след като църковните власти в последния момент разпоредиха това. В близките дни няма да има общи и мащабни служби за даване на първо причастие или конфирмация, нито големи сватбени тържества. Що се отнася до вярата, има някаква промяна във връзка с напастите от миналото. По-рано църквите се пълнеха с вярващи, отправящи молитва във време на епидемии. А сега, заради научния напредък, хората знаят, че струпването в затворени пространства може да бъде по-лошо, каза говорителят на архиепископията Уго Валдемар. Вирусите се предават от човек на човек дори в Божия дом.

Някои минувачи бяха скептични към неделната процесия, на която мъже със сини маски на лицата носеха Нашия Отец Исус на здравето – статуя на разпънатия Христос, която не беше изнасяна по улиците от 1850 година. „Това няма да помогне кой знае колко“, промърмори един човек. Валдемар обаче не е съгласен. „Хората изнасят на раменете си Нашия Отец Исус на здравето, когато мор или епидемия връхлети населението – това е вековна традиция“, отбеляза той.

Мексико е на второ място след Бразилия по брой на вярващи римокатолици. Религията има дълбоки корени сред населението, особено преклонението пред Дева Мария от Гваделупа. Базиликата „Гваделупа“, която обикновено се посещава от хиляди вярващи всяка неделя, сега отслужва литургии само при закрити врата. Кардинал Ривера прикани всички католици да се молят у дома, да следят богослужението по радиото и по телевизията и да вземат участие в молитвената „новена“. “Целта е да помолим Дева Мария да отърве града и страната от заплахата, която е надвиснала над жителите, така както по чудо е правила в миналото, особено при напастите, преживени от града през 1554, 1695, 1736 и 1850 година“, каза Ривера.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.