Войната на браузърите – IE8 отвръща на удара, включват се нови играчи

Битката между браузърите става все по-ожесточена, като експертите съветват да ползваме повече от една програма. Снимка: Мюсингсфромарс

Готови ли сте за нов уеб браузър? Сред браузърите винаги са се водили „войни“ за надмощие, а отскоро арената стана още по-населена. Освен традиционните играчи – Интернет експлорър, Opera и Firefox, Гугъл разбуниха духовете със своя собствен проект за браузър, наречен Chrome. Браузърът на Apple – Safari, добива популярност във варианта си за Уиндоус, а не бива да подценяваме и китайските дракони Maxthon и Avant. Последните, макар да представляват само надстройки на Интернет експлорър, буквално гъмжат от полезни функции, комбиниращи най-доброто от „големите играчи“.

Реалността, обаче, отрежда съществен пазарен дял само на двама от претендентите – Интернет експлорър и Файърфокс. Сензацията е, че от Майкрософт твърдо са решили да не пускат водещата си позиция, било то и с цената на нехарактерен за тях стил  – а именно да инвестират в драстично подобряване на качеството на свой продукт.

Според различни статистики „Огнената лисица“ (това буквално означава Firefox в превод от английски) държи около 20% от световния пазарен дял сред браузърите. Вече на пет години, той набра скорост заради сигурността, която предлага, в сравнение с постоянните „пробойни“ в Интернет експлорър. В същото време Майкрософт реши да поизтупа праха от дрехите си. Новата версия – Интернет експлорър 8, може да се похвали със значително подобрена бързина и много новаторски функции.

Файърфокс дори изостава при сегашното състояние на нещата. На четиригодишен компютър Файърфокс се зарежда над минута, а на нова машина може да отнеме до 20 секунди. Новият Интернет експлорър се зарежда за около 30 секунди на същата стара машина и под 10 на новата.

Една от силните страни на Файърфокс са добре разработените контекстни менюта. Тези менютата се появяват, когато щракнем с десния бутон на мишката върху някой обект. Ако, примерно, маркирате дадена дума в уеб страница и щракнете с десния бутон, веднага се появява команда в контекстното меню, с която можете да пуснете търсене с тази дума в Гугъл, и търсенето се отваря в нов таб.

ИЕ 8 осигурява още по-богати възможности на този принцип с новата функция „Уеб ускорител“ (Web Accelerator). Да речем, посещавате сайта на някоя фирма; маркирате името й и щракате с десен бутон: веднага изскача малък прозорец с карта на местоположението на фирмата. Или искате да споделите същата страница с приятелите си във Facebook? Щракате с десен бутон и избирате „Фейсбук ускорител“ (Facebook accelerator).

Разработчиците в Майкрософт излизат и с друга нова идея – т.н. „изрезки“ (Web Slices). Това е нов начин да следите любимите си страници за промени. Можете да привлачвате изрезки в потребителската лента в ИЕ и те ще се „закотвят“ там като малки икони. После само щракате върху изрезката и ви излиза малък прозорец с последното съдържание от въпросната страница. Най-големият проблем с изрезките е, че няма достатъчно от тях. Уеб дизайнерите сами решават дали добавят такива към своя сайт или не. Засега само по-големите американски медийни сайтове са се престрашили да ги въведат.

Както Файърфокс, така и ИЕ 8 има поле за директно търсене, в горния десен край. Търсещата машина по подразбиране е Live Search, но винаги можете да я промените на Гугъл, Уикипедия или която друга решите. Към функцията за търсене има приятен бонус – мигновено търсене на снимки. Въведете името на любимата си звезда. Ако използвате Live Search или Уикипедия ще се появят умалени снимки, заедно с текстови резултати. Пуснете същото търсене през машината на Amazon.com и ще ви излязат обложките на дискове от тази звезда.

Но може би най-добрата нова функция на ИЕ8 е на практика незабележима. Искали ли сте някога да скриете следите си, след посещение на уеб сайт? Ама не си мислете неприлични неща. Примерно, може да ви се наложи да ползвате онлайн банкови услуги на компютъра на работа и да не искате да останат никакви следи от важните финансови данни. Във Файърфокс, за тази цел има команда в едно от менютата  – да изтриете всичката информация, останала в браузъра.

Но ако искате да изтриете само данните от посещението на банковия сайт? ИЕ 8 има решението. Едно щракане на мишката и вече сте в режим на „поверително разглеждане“ (InPrivate Browsing). Отваря се нов прозорец и каквото правите в него, не се записва никъде. Щракате хикса на прозореца и все едно никога не сте влизали в него.

Проблемът пред ентусиастите, които искат да се уверят в предимствата на новия Интернет експлорър са отметките. Повечето потребители съхраняват стотици отметки и всеки ден добавят по няколко нови. Ако се ползват едновременно Файърфокс и Интернет експлорър, ще настъпи пълен хаос, тъй като някои отметки ще стоят в единия, а други, в другия браузър.

Елегантно решение предлага една добавка наречена Фоксмаркс (Foxmarks). Чрез нея отметките се съхраняват на отдалечен сървър в интернет и се синхронизират автоматично, на какъвто и компютър с Файърфокс да седнете. За щастие Фоксмаркс вече са в крак с раздвижването сред браузърите и предлагат синхронизация не само между различни компютри, с инсталиран ФФ, но и между различни браузъри – ИЕ, Файърфокс и Сафари. По този повод те вече са и с ново име – Ексмаркс (Xmarks).

Кой кого ще измести в надпреварата между браузърите, тепърва предстои да видим, но едно е сигурно – това е борба между тигри и лъвове, и винаги има с какво да ни изненада.

По материали на Топтек Нюз

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.