Стоте дни на Обама: новият американски ангажимент за 21 век

Джеймс Джоунс*

Барак Обама на пресконференцията по случай първите си сто дни в Белия дом. Снимка: Ройтерс

Преди 100 дни Съединените щати празнуваха встъпването в длъжност на 44-ия ни президент. Много хора в цял свят се присъединиха към нас в отбелязването на този исторически момент за американския народ и за всички нас, които се надяваме на по-добро бъдеще.

Оттогава ентусиазмът и оптимизмът, които ние, американците, почувствахме на 20 януари, само нарастват, въпреки че сме изправени пред тежка световна икономическа криза, появата на нов вирус и колосалните предизвикателства на 21 век (тероризъм и разпространение на ядрени оръжия, климатични промени и бедност, продължителни конфликти и опасни болести). Тези проблеми не бяха причинени само от една държава и не могат да бъдат решени от една-единствена държава. Както каза президентът Барак Обама още през втория ден на поста: „В интерес на националната ни сигурност и общите стремежи на народите в цял свят, сега трябва да започне ера на нов американски ангажимент.“

През първите 100 дни от управлението си Обама показа на света какво ще представлява този нов американски ангажимент. На първо място, заедно с правителството той поведе външна политика, имаща за цел да гарантира сигурността на американците и тази на нашите приятели и съюзници. Световен ангажимент на основата на взаимни интереси и уважение е отправната точка на външната ни политика. Макар че има обстоятелства, при които се появява риск от провал на този подход, Съединените щати ще бъдат преди всичко готови да слушат и разговарят с потенциални противници, за да придвижат напред своите интереси и тези на международната общност, която разчита на нашата водеща роля в сигурността. В случай че е неизбежна по-убедителна употреба на нашата сила, никой неприятел не бива да си прави илюзии какво ще се случи. Ето защо ние поддържаме въоръжените си сили като най-силните, но и като най-почитаните и най-уважаваните в света.

За да приложи стратегиите ни за ангажиране, президентът назначи, на практика още щом пое поста, неколцина от най-способните ни дипломати да служат като специални представители и пратеници за мир в Близкия изток, Югозападна Азия, Судан, Афганистан и Пакистан, както и за климатичните промени. Този факт показва в каква степен регионалните стратегии ще бъдат на първи план през 21 век в усилията ни и в безпокойствата ни. Това е ясно признание, че е необходимо да се заемем със света такъв, какъвто е днес, а не такъв, какъвто бе през 20 век. През последните три месеца апаратът ни за национална сигурност, включващ дипломати в чужбина, започна да води активна и ефективна дипломация, за да отговори на многобройните предизвикателства, които стоят пред нас. До този ден резултатите са окуражаващи, но предстои още много работа.

От друга страна, президентът Обама даде ясен израз на намерението си да следва задълбочен и позитивен диалог с мюсюлманските общности в цял свят. Това е причината, поради която той даде първото си телевизионно интервю за дубайския канал Ал Арабия. Отново за това Обама каза на иранския народ и на ръководителите му, че се стреми към нов диалог по всички висящи въпроси. В речта си пред турския парламент той защити идеята за нови партньорства в образованието, здравеопазването и равните шансове. Най-накрая, по тази причина той обяви без никаква двусмисленост, че Съединените щати не са и няма да влязат никога във война с исляма.

На второ място, не сме крили проекта си за разстройване, разбиване и побеждаване на Ал Каида. През март президентът направи публично достояние резултатите от стратегическия преглед на Пакистан и Афганистан, който най-накрая ще осигури ресурсите, от които се нуждаем, за да постигнем целите си, като едновременно с това помогнем на населението на двете страни за неговата сигурност и развитие. В Страсбург, при отбелязването на 60-ата годишнина от създаването на НАТО, Обама получи широка международна подкрепа за своята стратегия и ангажимент от съюзниците ни за изготвяне на нова стратегическа концепция, така че алиансът да е в състояние да отговаря по-добре на предизвикателствата на 21 век. А в Багдад президентът потвърди ангажимента си за намаляване на нашия контингент по отговорен начин, в съответствие със споразумението, договорено с Ирак, и така че едновременно с това да помогне на иракчаните да поемат отговорността за собственото си суверенно бъдеще.

На трето място, Обама се зае с възприемане на общи подходи по цяла серия от международни предизвикателства. В Лондон той даде своя принос за установяване на солиден консенсус по конкретни мерки за преодоляване на световната финансова криза, включително нова международна регулаторна рамка, увеличена помощ за развиващите се страни и възобновен ангажимент в подкрепа на свободния и справедлив пазар. В Прага Обама постави началото на амбициозна програма за обезопасяване до четири години на всички ядрени материали, оставени без надзор по света, за да бъде обърната сегашната тенденция на разпространение на ядрените оръжия и да се приближим към свят, свободен от тях.

По-близо до дома, американският президент призна нашия дял от отговорността за търсенето на наркотици и за незаконния трафик на оръжия. Задейства нов план за борба срещу картелите по протежение на границата с Мексико. Обама обяви и вдигане на ограниченията за прехвърляне на пари и за пътуване до Куба и постави ново начало в отношенията с нашите съседи на срещата на върха на двете Америки.

Президентът освен това работи ефективно с международните организации. През последните седмици Съединените щати се присъединиха към групата на държавите, реагирали на изстреляната от Северна Корея ракета. Увеличават и международните усилия за борба срещу пиратството край бреговете на Сомалия. Най-сетне, САЩ показват пътя, като стават инициатори за партньорства за чистите енергии и климатичните промени.

За да приключа, президентът Обама отхвърли като фалшива алтернатива избора между сигурността на Америка и идеалите й. Още в първия ден, откакто пое поста, той нареди центърът за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо да бъде затворен до една година, забрани така наречените подсилени техники за разпит и даде да се разбере, без никакво изключение или двусмисленост, че Съединените щати подкрепят изцяло Женевските конвенции и нито прилагат, нито поръчват мъчения. И в тази област очакват от нас да водим със силата на нашия пример.

Въпреки че през първите 100 дни беше казано и свършено много, онези от нас, които имат привилегията да служат в тези забележително сложни и стимулиращи времена, осъзнават напълно, че сме едва в началото на пътя. Мислим, че като сме се заели с някои от големите предизвикателства, вече сме постигнали напредък към възстановяване на позициите на Америка, която е приятел и партньор на всички онези, които се стремят към бъдеще на мир, благоденствие и достойнство.

*Генерал Джеймс Джоунс е съветник на президента Барак Обама по националната сигурност.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.