Пиявиците – свежата кръв за руската икономика

Медицински пиявици, отгледани в Русия. Снимка: Фитоцентър “Прасковя”

Уделная е заспало градче, разположено на югоизток от Москва. По мръсните му улици са подредени изрисувани в ярки цветове дървени къщи. След моста над замръзналата рекичка има голяма тухлена постройка, която изглежда малко не на място. Вътре са подредени стотици редици буркани, изпускащи неприятна миризма. В тях държат Hirudo medicinalis, т.е. медицински пиявици. Малцина от местните жители обаче извръщат нос с отвращение от голямото количество прешленести кръвопиещи червеи. Пиявиците в Уделная са процъфтяващ бизнес, светло петно на фона на руската икономика, която преживява рецесия.

Русия отглежда десет пъти повече пиявици, отколкото останалият свят. Повечето от тях растат в Международния център за медицинския пиявици в Уделная. Това учреждение съществува от 1937 година и произвежда по 3 милиона пиявици на година. Днес то се възползва от растящата популярност на терапията с пиявици, известна под името “хирудотерапия”. Миналата година Деми Мур говори за пречистващия ефект на пиявиците; всяка година Националната служба по здравеопазване на Великобритания купува 50 000 кръвопийци; през 2004 година американското Управление по контрол на хранителните продукти и лекарствата одобри хирудотерапията, тъй като тя се оказа ефективна при лечение на пациенти с присадена кожа.

Днес центърът продава пиявици на специалистите по пластична хирургия, които ги слагат върху раните, за да намалят белезите; на зъболекарите, които ги прикрепят към венците, за да спрат кръвотечението; и дори на гинеколозите, които ги използват за лечение на болести, които се предават по полов път (да, да, точно така, както си помислихте). Устната кухина на пиявиците е богата на антикоагуланти, които им позволяват да поглъщат кръв непрестанно, като едновременно с това отделят върху раната вещество, което намалява вероятността от съсирване по-ефективно, отколкото инжекциите. Между другото, начинът на действие на пиявиците доста напомня на инжекциите. След като бъде използвана, пиявицата се унищожава. “Те са като еднократни спринцовки. Повторното им използване е лоша санитарна практика,” казва Генадий Никонов, директор на Международния център за медицински пиявици.

Пиявиците се продават за около сто рубла едната (около три долара), а в Уделная на едро може да се купят и на половин цена. Повечето руснаци не мислят, че медицинските пиявици са екзотични или примитивни. По време на съветската власт пиявици за терапевтични цели можеше да се купят във всяка аптека. “Всяка аптека беше задължена да има запас от 25 пиявици”, разказва Никонов, който работи в центъра от 19 години. Той се гордее с факта, че днес целият свят е принуден да догонва Русия.

Но въпреки всичко пиявиците не са красиви. Нито пък миришат добре. Миризмата в лабораторията в Центъра може да се опише като аромат на старо месо в мръсна тоалетна. Тази миризма се усеща отдалеч и на практика става непоносима, когато се приближиш към бурканите с пиявици, преливащи от отенъци на червеното и жълтото в зависимост от това, кога са ги хранили за последно. “Пиявиците отделят урина без да спират в продължение на три денонощия, след като ги нахраниш”, обяснява завеждащата лабораторията Елена Титова, която работи в Центъра от 25 години. “През цялото време трябва да чистиш бурканите, иначе животните ще се отровят от собствените си изпражнения.”

Другият компонент от вонята е кръвта. “Храним ги със сертифицирана кръв от бик, казва Никонов. А на националните празници им даваме да се почерпят с телешка кръв.” За Никонов, който е химик по образование, отглеждането на пиявици е изкуство. “На пръв поглед това е просто буркан с вода, но в него протичат милиони химически процеси.”

Според него към отглеждането на тези същества с необходимата грижа могат да се отнасят само жени. И в лабораторията му всяка сътрудничка гледа собствена “партида” пиявици. “По този начин, ако нещо се обърка и загинат хиляди пиявици, никой няма да може да обвини някой друг”, обяснява Титова. По думите й пиявиците се привързват към собствениците си. И си взима отпуск, за да ги храни, така че никой да не се меси в живота на подопечните й. Преди продажбата, за да достигне пиявицата максимален ефект, не трябва да се храни три месеца.

Някои пиявици отиват за разработването на козметичните препарати на Никонов – от серията Bio Energy. Линията се произвежда в самия център, а най-скъпият продукт е крем, който забавя стареенето на кожата. Той се прави от изсушени новородени личинки и се продава по 47 000 рубли за 15 грама. Идеята за производство на козметика се появи след падането на комунизма, когато аптеките вече не бяха задължени да предлагат пиявици. “Нямахме пари и хората живееха по няколко месеца без заплати, разказва Никонов. Пиявиците бяха много и искахме да създадем нещо необичайно и доходоносно.” Никонов обяснява, че съдържащите се в пиявиците вещества, от които се правят кремовете, помагат да се подобри циркулацията на кислород, мазнини и протеини в кожата. По думите му всичко това води до подмладяването й.

Най-големият външен пазар за пиявиците на Центъра е Франция. Но Никонов твърди, че е много придирчив при избора на клиенти. “Не ни е все едно на кого продаваме продукцията си, казва той. Знам, че в някои държави хората слагат пиявици на гъските. Чакат, докато надебелеят от кръвта, а след това ги пекат като наденици. И това се смята за деликатес. Жал ми е за пиявиците. Не трябва да се използват по този начин.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.