Ще спасят ли изборите комплекса на фирма „Краш 2000“ край Варвара?

5 май 2009 г. Строежът на фирма „Краш 2000“ е ограден и се охранява. Оказва се, че с незаконни документи в България може да се построи цял хотелски комплекс. Снимки: e-vestnik

Преди месец Върховният административен съд (ВАС) реши без право на обжалване, че хотелският комплекс на фирма „Краш 2000“ в Природен парк „Странджа“ е незаконен и трябва да се разруши. Институциите, които трябва да изпълнят решението на съда обаче, още се питат една друга не кога да се разруши комплекса, а дали.

Зад проекта стои кметът на община Царево, който е от БСП, а ситуацията е предизборна. Местната власт внушава на хората от района, че такива строежи са в техен интерес. Но хотелските комплекси не носят никаква полза на местните. Те могат само да създадат работни места за камериерки, келнери и др., но да ограничат възможността да се развиват семейни хотели, да се дават квартири под наем и т. н.

След многократни позвънявания в дирекцията за строителен надзор в Бургас, която трябва да издаде заповедта за разрушаване на строежа, в изпълнение на решението на Върховния съд, оттам отклоняваха въпросите и накрая ни насочиха към Дирекцията за национален строителен контрол – София (ДНСК). Дирекцията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството няколко седмици също отклоняваха въпросите, докато накрая заявиха, че не могат да отговорят на e-vestnik, защото нямат изработено становище.
Законът за устройство на територията (ЗУТ) е категоричен – абсолютно невъзможно е строежът на фирма „Краш 2000“ да се узакони, казва адвокатът Свилен Овчаров. Чак след като комплексът бъде разрушен, може да се кандидатства за издаване на ново строително разрешение.
Чуват се гласове, че такъв голям комплекс, почти завършен в груб строеж, не трябва да се събаря, а да му се намери подходящо приложение. Същевременно общественото мнение прие без да се развълнува новината, че в София ще бъде съборен огромният комплекс ИПК „Родина“, по сделка за строителство на нова сграда на Агенцията за приходите (НАП).

В момента Дирекцията за национален строителен контрол – София (ДНСК) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се чудят дали да вземат под внимание жалбите на инвеститора, тоест търсят начин да заобиколят закона и да не изпълнят решение на Върховния съд.

Ето обяснението на ДНСК-София защо още няма заповед за събаряне на комплекса: „Във връзка с постъпила в ДНСК молба от Емил Апостолов Панайотов – управител на „Краш 2000”ООД, с приложени документи, съдържаща данни за отстранени непълноти в документацията на строежите, с писмо на началника на ДНСК е поискано становището на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за законосъобразното приключване на случая”.

Дори да допуснем, че „Краш 2000” вече има редовни документи за строежите (защото през 2007 година бяха фалшифицирали подписа на зам.-министъра на околната среда и водите), строежът им пак не може да се узакони. Законът за устройство на територията забранява да се легализират незаконни строежи. Те трябва да се събарят. Още повече, че има решение на петчленен състав на Върховния административен съд. От МРРБ отказаха да отговарят на въпроси, свързани с „Краш 2000”, преди да са готови със становището, което вече близо месец не могат да избистрят. А това поражда съмнения. Както е известно,

Възможно е от министерството да се страхуват от резки движения преди парламентарните избори и затова да отлагат. „В България, доколкото знам, няма случай строеж от такъв мащаб да е бил разрушаван – коментира директорът на Природен парк „Странджа” Стефан Златаров. – Ако бъде разрушен комплексът на „Краш 2000“, това ще е прецедент, след който вече може да се съборят маса хотели в България, защото на много от тях не са им в ред строителните книжа и разрешения“. Това е едно от възможните обяснения за протакането от страна на МРРБ.

Много по-опасно би било, ако в момента институциите се опитват да измислят начин строежът да се узакони, против решението на съда. Защото със сигурност и други собственици на незаконни строежи ще поискат да се възползват.

„Ние живеем в абсурдна държава, казва Катерина Раковска, експерт по програмата „Защитени територии и Натура 2000“ към международната екологична организация WWF. – Министър председателят на България заседна в напълно незаконен лифт на Картала през октомври 2008-а година. В друга държава това не е възможно да се случи, но в България се случи. На „Краш 2000“ са им отменени и 10-те разрешения за строеж с решение на всички възможни инстанции на съда. Те са тръгнали да обжалват още на ниво Окръжен съд – Бургас и стигнаха до 5-членен състав на ВАС, който потвърди, че разрешенията им за строеж са нищожни. Какво може да е становището на МРРБ аз не мога да кажа. Само виждам какво става по други казуси в България.”.

Обектът се охранява от „Агенция Дага – С“, която беше уличена от Сметната палата, че е дарила незаконно пари на партия ГЕРБ, защото е изпълнител по обществени поръчки. Снимки: e-vestnik

Случаят с незаконния строеж на фирма „Краш 2000“ е показателен за работата на българските институции. При нарушаване на законите, съмнения за корупция, намеса на кмета на община Царево – Петко Арнаудов, доказана фалшификация на документи и унищожаване на природата в защитена територия, отменени от съдилищата разрешителни, извършителите построяват цял хотелски комплекс и до днес не са наказани.

През 2007 година община „Царево“ и фирма „Краш“ издействаха по съдебен път да се отмени заповедта на създаване на Природен парк „Странджа“, за да не им се пречи на строителството. Това предизвика масови протести на природозащитници през лятото на 2007 година, които спираха движението по централните улици на София. Стигна се до намесата на Народното събрание. Депутатите приеха поправка в Закона за защитените територии. Оттогава е забранено съдът да отменя заповеди за създаване на природни паркове.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да даде пример, че в България може да се спазват законите, и нарушителите да си понесат последиците. След всички решения на съда незаконният строеж на фирма „Краш 2000” трябва да бъде съборен за сметка на инвеститора, но e-vestnik предложи да се съберат доброволци за разрушаването (виж тук). Партия „Зелените“ предложи да събере доброволци за същото. След разрушаването фирмата е длъжна да рекултивира терена по Закона за опазването на земеделските земи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.