Работи ли някой в тая държава или само чалга и празници?

В четвъртък, последният работен ден преди празниците, София спря работа още по обяд. Булевардите се задръстиха от коли, които заминават нанякъде. “Софиянци си отиват на село” – този лаф не е достатъчен да обясни явлението.

Българите май нещо не са много работни. В четвъртък още от сутринта запразниха и администрация, и частни фирми. Отидеш в някоя служба, окаже се, че служителят днес отсъствал, кьорав адвокат няма по канторите, “шефът го няма, след празниците”, отговарят ти където и да попаднеш. Нотариусите, които са нужни спешно в много случаи, по правило ги няма в последния ден от седмицата. Сякаш не са овластени да обслужват хората, а това си техен личен бизнес и ще работят, когато си решат.

Това е табиет и на много частни фирми – сервизи, магазини, частни кабинети – днес ме няма, който иска да дойде след празниците. Малцина си треперят за бизнеса. Не ги е страх от конкуренция, не си скъсват задника от работа като в Щатите, примерно. Пазарът е разпределен – на всеки ъгъл павильон, на всяка улица – аптека, във всеки гараж – магазин. За всеки има по малко.

Може би кризата ще има оздравителен ефект. Повечето от този раздробен бизнес ще фалира. Някои ще започнат да се осъзнават и да разбират какво е да се работи. Сега много магазини работят и по празниците – продажбите паднаха и те стоят отворени, с надежда да направят оборот. По света магазините в делник работят, а в празник е мъртвило. Всяка служба спазва работно време до минута. Тук – както дойде. А пък почивни дни – дал Господ.

Има една неутолима българска жажда за празници, разходки до Гърция, вили и чалга ресторанти. Която правителствата без изключение от 20 години насам утоляват, като всяка година сливат някакви почивни дни, за да стане по-дълга ваканция. Това е добре дошло за чалгата, но е проблем за цивилизованата държава. По въпроса не са ли глупост празниците накуп – виж коментара малко по-долу.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.