Да те изключат от партията… Докога ще се люспи СДС?

СДС изключи от партията бившия си председател Пламен Юруков, секретаря Пламен Радонов и още 6 души. Нещо напомня едни мрачни времена на изключване от партията, които не говорят добре за СДС. Причините са скандални, но знае ли човек какво става в синята партия. Радонов и Юруков регистрирали СДС за участие в евроизборите самостоятелно. По провинцията били събрани необходимите 15 000 подписа от хора, които не са съгласни на коалиция с Костов и др.

Да, ама сегашното ръководство на СДС обяви, че подписите са събирани от …БСП и ДПС, и самата регистрация е направена под давлението на Бисеров от неговият човек Радонов. Бисеров, бивш сив кардинал в СДС, беше известен като дясна ръка на Костов, обикаляше с джип и куфарче за пачки из страната… Сега е депутат от ДПС. Светът на политиците се върти в най-невероятни цветове.

СДС се заплита в интриги, от които може да не излезе. Защото обвиненията на ръководството изглеждат налудничави и говорят за костовизъм, от който няма измъкване. Радонов и Юруков са действали против решенията на централното ръководство, което само по себе си е скандално. Но, от друга страна, сегашното ръководство е още нелегитимно. И Радонов и Юруков не са регистрирали друг на изборите, а СДС. Не са регистрирали нито хора на ДПС или БСП, а партията си. Какво ще помислят онези хиляди, които са дали подписа си за самостоятелно участие на СДС на изборите – сегашното ръководство ги нарича хора на ДПС и на БСП? Ами със сигурност повечето от тях са заклети седесари, а сегашното ръководство ги заклеймява като врагове. Какво следва от това в бъдеще? На следващия партиен конгрес?

СДС продължава да се капсулира. Всъщност коалицията с ДСБ се оказва не разширяване на подкрепата, а ограничаване до симпатизанти твърди костовисти. И най-непредубеденият видя, че Костов създава проблем в СДС.
Дори изключването на “бандата на осмината” е бомба със закъснител. Защото сегашното ръководство е нелегитимно, още непризнато от съда. Радонов каза също пред медиите, че има нарушение на устава. Утре това решение ще стане повод за съдебни дела, оспорване. Това не е болест само на СДС – маса партии нарушават уставите си и не спазват законите, после се оказва, че са нелегитимни.
За регистрацията на новото ръководство на СДС съдът може да е бил злонамерен. Но такива проблеми със съда имат много партии. Дори НДСВ имаше подобен проблем преди време. И вместо да се опитват цивилизовано да намерят решение, в СДС вдигат врява.

За съжаление в т. нар. десни партии цари постоянно дърляне и напред излизат лидери, които не могат да привлекат широка подкрепа. И се сипят обвинения, че са им виновни ченгета, заговорници и т. н. Така следващият парламент може да осъмне без т. нар. синя коалиция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.