Кой с колко печели на изборите – прогнози на “Алфа Рисърч” и “Маркет линкс”

Боряна Димитрова, “Алфа Рисърч”:

Боряна Димитрова. Снимка: в. „Дума“

Първа политическа сила – ГЕРБ с около 23-24 на сто подкрепа сред избирателите в страната. При ГЕРБ е характерна доста, така да кажем, широка обществена подкрепа и все още недостатъчна мобилизация на избирателите за гласуване. Така че, конкретните резултати в много голяма степен ще зависят доколко наистина ще отидат до урните.

Втора политическа сила – БСП с резултат около 15-16 процента. Сравнително добра мобилизация в определени слоеве, което може да увеличи електоралната им тежест.

На трето и четвърто място с близки резултати са ДПС и „Атака” – резултат от по 7-8 на сто от всички избиратели. Към момента изследванията, струва ми се, леко подценяват ДПС, но степента на мобилизация е голяма и за двете партии.

Около 6-7% от избирателите за “Синята коалиция” – това е резултатът, който можем да очакваме.

Неизвестността остава за по-малките играчи. Потенциален шанс има и за НДСВ, и за РЗС (б. р. – партията Ред, законност и справедливост на Яне Янев), но при тях много зависи от развоя на кампанията. Могат да спечелят един евродепутат – една от двете партии – в зависимост от изхода на кампанията.

Това са прогнози за евроизборите, но няма много големи разлики за националните. В момента говоря за евроизборите. За националните трябва да отчетем факта на мажоритарни райони.

Румяна Бъчварова, “Маркет Линкс”:

Румяна Бъчварова. Снимка: в. „Новинар“

От 17-те евродепутата (б. р. – толкава е броят на евродепутати, за които се борят всички партии), предполагам, че някъде между 40-50 процента от тях ще бъдат за ГЕРБ и след това около 30 процента за БСП. Малко е по-сложно в момента да прогнозираме, защото нямаме точни проучвания, освен това самата система предполага преразпределение на мандатите в зависимост от остатъка. Или малко под тях, ако разбира се, се реализира тази подкрепа, която регистрираме в момента.

Интересно е, че към момента наблюдаваме симетричност на намеренията за вот на европейските и на парламентарните избори, което означава, че избирателите не правят съществена разлика между едните и другите избори. И в крайна сметка ще имаме едно повторение в съотношението на процентите.

И другото, което регистрираме в последно време – средно ниска активност, готовност за гласуване. Но е по-висока от тази, която беше преди две години. Което означава, че ако няма такъв дъжд или катаклизъм, както се случи на 20 май 2007 година, вероятно избирателите ще бъдат повече, което при всички случаи е добре за резултата.

Дали е възможно лош резултат на евроизборите за някоя партия, а след това мобилизиция и да изкара много повече избиратели на парламентарните избори, тоест някой да спечели повече български депутати загубвайки европейските? Това е най-големият въпрос на тези избори, на тази поредица от избори. Никога досега не сме имали такава последователност и при всички случаи ще има зависимост на вторите избори от първите. Това, което мога да кажа, е, че никога един фактор досега не действа еднозначно. Има групи, които се мотивират по-силно, има групи, които се демотивират от определени резултати.

Прогнозите са направени от двете социоложки в предаването “Денят започва” по БНТ.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.